Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBartłomiej Gubała Został zmieniony 11 lat temu
1
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
2
W dniu r. grupa uczniów realizujących projekt przeprowadziła badania produktów spożywczych zakupionych w Rabie Wyżnej.
3
BADANIA OBEJMOWAŁY: WYKRYCIE POODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH pH
AZOTANY( III ) NO2- AZOTANY( V )NO3-
4
MARCHEW WYNIKI: TEST NA AZOTANY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
5
POMIDOR WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg TEST AZOTANOWY NO3- : 500 mg
OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
6
JABŁKO WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH:3 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
7
SER BIAŁY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka
8
ŚMIETANA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10 mg pH:4
JODYNA: przybiera brązowy kolor co świadczy że nie zawiera skrobi OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka
9
SOK POMARANCZOWO- MARCHWIOWY
WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto pH:3
10
KISIEL WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH :3 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
11
CYTRYNA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg pH :1 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
12
ZIEMNIAK WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg
TEST AZOTANOWY NO3- : + NO NO3- pH :7 JODYNA: przybiera granatowy kolor co świadczy że zawiera skrobię OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
13
DZIĘKUJEMY ;)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.