Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH"— Zapis prezentacji:

1 WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

2 W dniu r. grupa uczniów realizujących projekt przeprowadziła badania produktów spożywczych zakupionych w Rabie Wyżnej.

3 BADANIA OBEJMOWAŁY: WYKRYCIE POODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH pH
AZOTANY( III ) NO2- AZOTANY( V )NO3-

4 MARCHEW WYNIKI: TEST NA AZOTANY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

5 POMIDOR WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg TEST AZOTANOWY NO3- : 500 mg
OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

6 JABŁKO WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH:3 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

7 SER BIAŁY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

8 ŚMIETANA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10 mg pH:4
JODYNA: przybiera brązowy kolor co świadczy że nie zawiera skrobi OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

9 SOK POMARANCZOWO- MARCHWIOWY
WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto pH:3

10 KISIEL WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH :3 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

11 CYTRYNA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg pH :1 OBECNOŚĆ BIAŁKA:
po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

12 ZIEMNIAK WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg
TEST AZOTANOWY NO3- : + NO NO3- pH :7 JODYNA: przybiera granatowy kolor co świadczy że zawiera skrobię OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

13 DZIĘKUJEMY ;)


Pobierz ppt "WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH"

Podobne prezentacje


Reklamy Google