Pobierz prezentację
1
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
2
Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?
3
Sprzęt i odczynniki Szalka Petriego Pipeta
4
Jodyna Roztwór jodu w alkoholu
5
ziemniak, ryż, makaron, pieczywo, mąka ziemniaczana
6
Na każdą próbkę nanieś jodynę.
11
Obserwacje: Badane produkty pod wpływem jodyny zabarwiają się na ciemnogranatowo.
12
Wniosek: Reakcja z jodem jest reakcją charakterystyczną umożliwiającą wykrywanie skrobi, np. w produktach spożywczych. Ciemnogranatowe zabarwienie świadczy o obecności wielocukru w badanych produktach.
13
Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu
Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu. Nie ma słodkiego smaku, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik skrobiowy- krochmal.
14
Źródła informacji: „Ciekawa chemia” podręcznik dla gimnazjum Część 3.
15
Doświadczenie wykonał:
Mateusz Dudka
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.