Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych"— Zapis prezentacji:

1 Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

2 Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?

3 Sprzęt i odczynniki Szalka Petriego Pipeta

4 Jodyna Roztwór jodu w alkoholu

5 ziemniak, ryż, makaron, pieczywo, mąka ziemniaczana

6 Na każdą próbkę nanieś jodynę.

7

8

9

10

11 Obserwacje: Badane produkty pod wpływem jodyny zabarwiają się na ciemnogranatowo.

12 Wniosek: Reakcja z jodem jest reakcją charakterystyczną umożliwiającą wykrywanie skrobi, np. w produktach spożywczych. Ciemnogranatowe zabarwienie świadczy o obecności wielocukru w badanych produktach.

13 Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu
Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu. Nie ma słodkiego smaku, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik skrobiowy- krochmal.

14 Źródła informacji: „Ciekawa chemia” podręcznik dla gimnazjum Część 3.

15 Doświadczenie wykonał:
Mateusz Dudka


Pobierz ppt "Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google