Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Wyrób masła.
2
Przepis; Do doświadczenia potrzebne są: litr surowego mleka.
Świeże mleko po udoju.
3
Dwulitrowy słoik, łyżka i miska z zimną wodą.
4
Mleko pozostawiamy na 24 do 36 godzin aby się zsiadło.
Zsiadłe mleko po 26 godzinach z widoczną śmietaną.
5
Następnie wlewamy je do słoika i wstrząsamy tak długo, aż tłuszcz zmieni się w grudki masła .
W słoiku znajduje się maślanka Z grudkami masła.
6
Wybieramy masło ze słoika do miski z zimną wodą i płuczemy je zmieniając kilkakrotnie wodę.
7
Po wypłukaniu masła i przełożeniu go np. do maselniczki
Po wypłukaniu masła i przełożeniu go np. do maselniczki. Masło jest gotowe do spożycia.
8
Dziękuję za uawgę Wykonanie prezentacji i doświadczenia Klaudia R. 3D.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.