Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSobiesława Chrobot Został zmieniony 11 lat temu
1
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
2
POR – DER LAUCH POCHODZI Z AZJI MNIEJSZEJ
NA TERENY POLSKI TRAFIŁ W ŚREDNIOWIECZU JEST JEDNYM Z SYMBOLI NARODOWYCH WALII JEST DOSTĘPNY W PUNKTACH SPRZEDAŻY PRZEZ CAŁY ROK DOSKONALE NADAJE SIĘ DO SAŁATEK I SURÓWEK
4
DYNIA – DIE KÜRBIS POCHODZI Z AMERYKI ŚRODKOWEJ
Z PESTEK WYTWARZA SIĘ OLEJ – IDEALNY SKŁADNIK SAŁATEK I GOTOWANYCH WARZYW OBNIŻA POZIOM TŁUSZCZÓW WE KRWI, ODCIĄŻA TRZUSTKĘ WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
6
SZPARAGI – DIE SPARGEL POCHODZĄ Z AZJI MNIEJSZEJ I BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO NAJWIĘKSZYMI PRODUCENTAMI SZPARAGÓW SĄ: WŁOCHY, HOLANDIA, JAPONIA, TAJWAN I STANY ZJEDNOCZONE SĄ CENIONE ZE WZGLĘDU NA WALORY SMAKOWE I LEKKOSTRAWNOŚĆ SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY
8
CEBULA – DIE ZWIEBELN POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ
ZAWIERA OLEJEK ETERYCZNY, KTÓRY WPŁYWA NA OBNIŻENIE CIŚNIENIA KRWI I WZMOCNIENIE SERCA MA DZIAŁANIE BAKTERIOBÓJCZE USUWA NADMIAR WODY Z ORGANIZMU UŚMIERZA PIECZENIE PO UKĄSZENIU OWADÓW, TJ. KOMAR, OSA
10
BROKUŁ – DIE BROCCOLI POCHODZI Z CYPRU
ZAWIERA DUŻE ILOŚCI BŁONNIKA, WITAMINY C, WAPNIA, ŻELAZA I POTASU JEST NISKOKALORYCZNY NAJWIĘKSZYM PRODUCENTEM NA ŚWIECIE SĄ CHINY, NATOMIAST W EUROPIE – HISZPANIA HAMUJE ROZWÓJ NOWOTWORÓW ZŁOŚLIWYCH
12
PASTERNAK - DIE PASTINAKEN
POCHODZI Z EUROPY WSCHODNIEJ ZAWIERA SPORO MINERAŁÓW I WITAMIN Z GRUPY B I C ORAZ BŁONNIKA OBNIŻA CIŚNIENIE, DZIAŁA PRZECIWBÓLOWO I USPOKAJAJĄCO JEST WARZYWEM KORZENIOWYM, PODOBYM DO PIETRUSZKI
14
POMIDOR – DIE TOMATEN POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ
ZAWIERA DUŻE ILOŚCI M.IN. SODU, POTASU, MAGNEZU, WAPNIA WYTWARZA SIĘ Z NICH SOK, PRZECIER, KONCENTRAT I KECZUP SPOŻYWA SIĘ NA SUROWO, W SAŁATKACH, A TAKŻE UŻYWA DO ZUP, SOSÓW I SPAGHETTI
16
GROCH- DIE ERBSEN POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI I KAUKAZU, WSCHODNIEJ I POŁUDNIOWEJ EUROPY ORAZ AFRYKI PÓŁNOCNEJ ZAWIERA BARDZO DUŻO BIAŁKA ROŚLINNEGO, WITAMIN Z GRYPY B, KWASU NIKOTYNOWEGO, PANTOTENOWEGO I FOLIOWEGO
18
CYKORIA- DIE CHICOREE POCHODZI Z BELGII
DO SPOŻYCIA NADAJE SIĘ JEDYNIE GŁÓWKA KWIATU, MIERZĄCA OK. 3-4 CM ŚREDNICY, KOLORU BIAŁEGO LUB KREMOWEGO NADAJE SAŁATKOM NIECO PIKANTNY SMAK, ALE RÓWNIE CHĘTNIE SPOŻYWA SIĘ JĄ UGOTOWANĄ
20
SZPINAK- DER SPINAT POCHODZI Z PERSJI (OBECNIE TURKMENISTAN)
JADALNE SĄ TYLKO JEGO LIŚCIE ZAWIERA BARDZO DUŻO ŻELAZA I WITAMINY C ZNAJDUJĄ SIĘ W NIM RÓWNIEŻ DWA SILNIE DZIAŁAJĄCE PRZECIWUTLENIACZE - LUTEINA I BETAKAROTEN
22
PAPRYKA- DIE PAPRIKA POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ I ŚRODKOWEJ
JEST JEDNYM Z WARZYW NAJBOGATSZYCH W WITAMINY POPULARNE ODMIANY PAPRYKI: POZNAŃSKA SŁODKA, DŁUGA Z MOR, BRONOWICKA PAPRYKĘ MOŻNA SPOŻYWAĆ NA SUROWO ORAZ UGOTOWANĄ
24
CIECIERZYCA- DIE KICHERERBSEN
POCHODZI Z BLISKIEGO WSCHODU NAZYWANA JEST TAKŻE CIECIORKĄ LUB WŁOSKIM GROCHEM POSIADA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, JAKO PANACEUM NA BÓLE GŁOWY, ZAPALENIA GARDŁA ORAZ KASZEL W EGIPCIE NASIONA CIECIERZYCY TRAKTOWANE SĄ JAKO AFRODYZJAK
26
BAKŁAŻAN- DIE AUBERGINEN
POCHODZI Z INDII ZAWIERA DUŻO SOLI MINERALNYCH, SPORO BŁONNIKA I GLUKOZY OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU WE KRWI BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY JEŚĆ KOBIETY W CIĄŻY, MAŁE DZIECI, OSOBY CHORE NA REUMATYZM, NERKI
28
CUKINIA- DIE ZUCCHINI POCHODZI Z POŁUDNIOWEJ EUROPY
JADALNY JEST CIEMNOZIELONY WYDŁUŻONY OWOC MOŻNA JĄ SPOŻYWAĆ UGOTOWANĄ LUB BARDZO MŁODĄ - SUROWĄ W SAŁATKACH MA DUŻO WITAMINY A ORAZ NIEWIELKIE ILOŚCI SOLI MINERALNYCH
30
ENDYWIA- DIE ENDIVIE POCHODZI Z WYBRZEŻY MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA WIĘCEJ ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I WITAMIN NIŻ SAŁATA, A SĄ TO M.IN.: SÓD, POTAS, WAPŃ, MANGAN, ŻELAZO, WITAMINĘ B1, B2, KWAS NIKOTYNOWY, WITAMINĘ C MA PIKANTNY, GORZKAWY, ORZECHOWY SMAK
32
KARCZOCH- DIE ARTISCHOCKEN
POCHODZI Z PÓŁNOCNEJ AFRYKI I POŁUDNIOWEJ EUROPY DO SPOŻYCIA NADAJĄ SIĘ PĘDY KWIATOWE DOBRZE WYKSZTAŁCONE, O MINIMALNEJ ŚREDNICY 6-8 CM ZAWIERAJĄ M. IN. KAROTEN, WITAMINĘ B1 I B2, PP I C
34
OGÓREK- DIE GURKEN POCHODZI Z INDII
ZAWIERA POTAS, MAGNEZ, FOSFOR, WAPŃ ORAZ WITAMINY Z GRUPY B, PP SPOŻYWA SIĘ JE CAŁKIEM DOJRZAŁE OGÓRKI POCHODZĄCE Z BIOLOGICZNYCH UPRAW SPOŻYWAMY RAZEM ZE SKÓRKĄ, PONIEWAŻ ZAWIERA ONA NAJWAŻNIEJSZE SUBSTANCJE ODŻYWCZE
36
SZALOTKA- DIE SCHALOTTEN
POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI W SZTUKACH KULINARNYCH JEST WYKORZYSTYWANA JAKO ROŚLINA PRZYPRAWOWA ZAWIERA FLAWONOIDY, DO KTÓRYCH NALEŻY M.IN. KWERCETYNA, KWASY FENOLOWE, A TAKŻE WIELOSIARCZKI ALLILOPROPYLOWE ORAZ SKŁADNIKI MINERALNE (POTAS, WAPŃ, MAGNEZ)
38
RZODKIEWKA- DIE RETTICH
POCHODZI Z AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA SPORO WITAMIN ORAZ OLEJEK POWODUJĄCY OSTRY SMAK RZODKIEWKĘ NALEŻY SPOŻYWAĆ NA SUROWO STOSOWANA JEST W LECZENIU CHORÓB WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
40
KALAFIOR- DIE BLUMENKOHLEN
POCHODZI ZE ŚRODKOWEGO WSCHODU JEST WARZYWEM LEKKO STRAWNYM, BOGATYM W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE SPOŻYWAMY ZAMKNIĘTY DO WEWNĄTRZ KWIAT MOŻNA GO JEŚĆ NA SUROWO LUB JAKO UGOTOWANĄ JARZYNĘ W NAJRÓŻNIEJSZYCH POTRAWACH
42
autorzy prezenatacji Joanna pierownkiewicz justyna rojek Karolina przybyła Katarzyna rak Karolina wandzel piotr piński
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.