Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałŁucyna Masztalerz Został zmieniony 9 lat temu
1
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
III etap edukacyjny BIOLOGIA FERMENTACJA
3
FERMENTACJA Oddychanie komórkowe (utlenianie biologiczne) dzieli się na: tlenowe i beztlenowe. Przykładem oddychania beztlenowego jest fermentacja.
4
Końcowymi produktami fermentacji są związki organiczne i energia.
FERMENTACJA Fermentacja to proces przemian enzymatycznych związków chemicznych, przeprowadzany przez mikroorganizmy w warunkach beztlenowych, czyli bez udziału tlenu. Końcowymi produktami fermentacji są związki organiczne i energia.
5
Fermentacja zachodzi głównie u bakterii.
6
Fermentacja zachodzi również u drożdży.
7
FERMENTACJA Fermentacja zachodzi także w komórkach mięśniowych zwierząt i ludzi w warunkach niedoboru tlenu (nazywana potocznie „zakwasami”).
8
FERMENTACJA Fermentacja zachodzi także w kiełkujących nasionach i komórkach korzeni roślin przy ograniczonym dostępie tlenu.
9
FERMENTACJA Dwa najważniejsze rodzaje fermentacji to fermentacja mlekowa i fermentacja alkoholowa.
10
glukoza -> kwas mlekowy + energia
FERMENTACJA FERMENTACJA MLEKOWA Bakterie mlekowe rozkładają cukier do kwasu mlekowego: glukoza -> kwas mlekowy + energia
11
FERMENTACJA Ten rodzaj fermentacji jest kluczowym procesem wytwarzania wielu wyrobów mlecznych, mięsnych, a także chleba żytniego i przetworów warzywnych, takich jak kapusta i ogórki kwaszone. Kwaskowy posmak produktów mlecznych jest zasługą właśnie kwasu mlekowego.
12
FERMENTACJA ALKOHOLOWA glukoza -> alkohol etylowy + CO2 + energia
Drożdże rozkładają cukier na alkohol etylowy i dwutlenek węgla: glukoza -> alkohol etylowy + CO2 + energia
13
FERMENTACJA Fermentacja alkoholowa ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle – jest wykorzystywana do produkcji piwa, wina, wódki i innych wysokoprocentowych alkoholi, a także przy produkcji pieczywa i drożdży oraz kandyzowaniu owoców.
14
Fermentacja winogron przeznaczonych na wino.
15
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.