Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAngelika Gzik Został zmieniony 9 lat temu
1
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
Temat: Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA
2
1. WPROWADZENIE Co jemy? To dobre pytanie.
Codziennie zjadamy Śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek, przekąski… Zjadamy mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, pieczywo i inne produkty mączne. Co z tego potrzebne jest dla naszego organizmu? Czy po naszym ciele krążą kawałeczki szyneczki i sałatki? Czy może jakieś tajemnicze substancje tworzą nasz pokarm? MENU
3
2. ZADANIE zapoznaj się z prezentacją dotyczącą składników odżywczych oraz kartą pracy w zeszycie. wykorzystując netografię zamieszczoną na końcu prezentacji wyszukaj niezbędnych informacji na temat składników odżywczych – ich budowy, funkcji oraz podstawowych źródeł. możesz korzystać tylko z jednej z wymienionych stron, możesz z kilku przygotuj na osobnych kartkach „ściągę” zawierającą znalezione przez Ciebie informacje tak, abyś mógł z niej sprawnie korzystać w czasie lekcji i zaprezentować się klasie. zapisz z których stron internetowych korzystałeś/aś Uwaga!! Nie kopiuj całej zawartości stron internetowych!! Wybierz najważniejsze informacje. Unikaj używania słów których nie rozumiesz!! Jeśli nie znasz stwierdzenia albo go nie używaj albo poszukaj wyjaśnienia! MENU
4
3. Proces: Składniki pokarmowe MENU
5
1. Białka Białka pełnią funkcję ……………………………………………………………………………….
Białka zbudowane są z ………………………………………
6
Białka ………………………… …………….………………
7
2. Węglowodany Węglowodany nazywane inaczej………………. pełnią funkcję …………………………… …………………………………..... Cukry ..…………… ……………… - ………………… - ……………….. dwucukry wielocukry - sacharoza (cukier) - …………….. - laktoza (mleko) ……………………
8
3. Tłuszcze Tłuszcze zbudowane są z ………………… i ………………………..
Pełnią one funkcję ………………………………………………………………
9
Tłuszcze ………………………… ………………………….. ………………………… …………………………..
10
4. Witaminy Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: ………………………….
…………………………… …………………………… ……………………………
11
b) Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
B1 – metabolizm (niedobór – zaburzenia pracy układu nerwowego) …………………………… …………………………… ……………………………
12
…………………………… …………………………… ……………………………
13
5. Sole mineralne Makroelementy ……………………….. ………………………. ……………….........
………………
14
……………………………. …………………………….
15
b) Mikroelementy ……………………………. ……………………………. …………………………….
16
6. Woda
17
Piramida żywieniowa MENU
18
4. Proces: Netografia: a) b) c) d) e) f) MENU
19
4. Ocena: Ocenie podlegają: Aktywność na lekcji (+ lub -)
Notatki sporządzone przez ucznia przed lekcją: poprawność zawartych treści, dobór treści, forma opracowania (ocena z przedmiotu). MENU
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.