Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKarol Czesak Został zmieniony 9 lat temu
3
Założenia Projekt CHLEBY ŚWIATA to szeroko zakrojone przedsięwzięcie kompleksowo ujmujące symboliczne, rytualne i kulturowe znaczenie chleba w historii oraz współczesnym życiu narodów świata. Poczynając od historii chleba, sposobów jego wytwarzania, na religijnej roli chleba w życiu różnych społeczeństw kończąc. Efektem projektu będzie nie tylko unikalne i nie mające precedensu wydawnictwo o CHLEBACH ŚWIATA. Planowane są cykle wystaw CHLEBY ŚWIATA ukazujących rolę i kulturowy sens, jaki odgrywa chleb w życiu codziennym współczesnego świata. Chcemy też ukazać różnorodność form, technologii, materiałów i surowców używanych do wytwarzania oraz wypieku chleba w wybranych krajach niemal wszystkich kontynentów. Projekt posiada niebanalne walory edukacyjne.
4
Monografia „ Chleby Świata”
Głównym celem dokumentacyjnym projektu jest wydanie unikatowej w skali światowej monografii w formie eleganckiego edytorsko albumu próbującego podsumować aktualny stan wiedzy o historii i tradycji chleba, oraz opisać najbardziej znane rodzaje chleba na całym świecie. Zamierzamy uzupełnić monografię o zdjęcia, przepisy, a także opisy sposobów przyrządzania i wypieku opisanych chlebów.
5
„Chleby Świata” Europa : Bliny (Rosja), Sekaleipä (Finlandia), Flatbrod (Norwegia) Lefse (Norwegia), Knäckbröed (Szwecja), Pannekoek (Holandia) Pfannkuchen (Niemcy), Oatcakes (Szkocja), Barmbrack (Irlandia) Bagietka (Francja), Pain de mie (Francja), Ciabatta (Włochy) Focaccia (Włochy), Piada (Włochy), Pizza (Włochy), Bocadillo (Hiszpania)
6
„Chleby Świata” Azja Południowo Wschodnia: Khanom buang (Tajlandia),
Khanom buang (Tajlandia), Roti Canai (Malezja), Pandesal (Filipiny) Chiny: Bing, Mantou, Sanchuisanda
7
„Chleby Świata” Indie, Sri Lanka i Pakistan: Bhakri, Chapati, Dosai,
Naan Pappad, Paratha, Puri, Roti
8
„Chleby Świata” Bliski Wschód: Barbari (Iran), Sangak (Iran),
Bliski Wschód: Barbari (Iran), Sangak (Iran), Lawasz (Armenia), Maca (Izrael), Pita (kraje arabskie)
9
„Chleby Świata” Afryka: Baladi (Egipt), Khubz (Maroko)
Aish Mehahra (Egipt), Baladi (Egipt), Khubz (Maroko) Rghifa (Maroko), Injera (Etiopia, Somalia, Erytrea), Ngome (Mali)
10
„Chleby Świata” Ameryka Północna : Pancake, Sandwich bread
11
„Chleby Świata” Ameryka Południowa: Arepa, Tortilla, Bolillo (Meksyk),
Arepa, Tortilla, Bolillo (Meksyk), Bizcohco (Peru)
12
Wystawa „Chleby Świata”
Kłosy, ziarna i mąki
13
Wystawa „Chleby Świata”
Kłosy i ziarna
14
Wystawa „Chleby Świata”
Kłosy i ziarna
15
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA
TERMIN: marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa blisko dworca PKP Warszawa Wileńska
16
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA
Godziny otwarcia: piątek, marca: do sobota, marca: do niedziela, 15 marca: do 16.00 WSTĘP WOLNY
17
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA
Prezentacje w salach autorskich: piada, pita, podpłomyk podlaski rogal świętomarciński, bio pieczywo, Chleby z Indonezji, ziarna i starodawne mąki, Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka – Warszawa Chleb na zakwasie
18
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA
Produkty na Jarmarku Chlebów i dodatków: chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta i inne
19
pokazy wypieku staropolskiego razowego pieczywa na zakwasie
FESTIWAL CHLEBÓW ŚWIATA pokazy wypieku staropolskiego razowego pieczywa na zakwasie w piekarni domowej, ekologiczne wędzenie wędlin.
20
FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA
Uroczyste otwarcie FESTIWALU CHLEBÓW ŚWIATA PIĄTEK, 13. MARCA o godz Ramowy program 13.00 Konferencja prasowa 14.00 uroczyste otwarcie TERMIN: marca 2015 r. MIEJSCE: gmach Zespołu Szkół im. Wł. Grabskiego ul. Ratuszowa 13, Warszawa
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.