Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: " Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:"— Zapis prezentacji:

1

2  Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:  20 dag ciemnej czekolady  5-7 dag masła

3  Sposób przygotowania:  Posiekaną czekoladę i masło stapiamy w kąpieli wodnej.

4  Po przestudzeniu dodajemy jajka i miód.

5  Do masy czekoladowej dodajemy cukier i mąkę. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

6  Kwadratową formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Napełniamy ciastem.

7  Całość pieczemy 35 min. W temp.180 *C

8  W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy glazurę: posiekaną czekoladę z masłem stapiamy w kąpieli wodnej.  Powierzchnię ostudzonego ciasta pokrywamy glazurą.

9  Gotowy przysmak kroimy na porcje. Można podawać z lodami waniliowymi. Smakuje pysznie, jest super słodkie

10  Cornish Pasty – Pieczony pieróg.

11  Składniki :  2,5 szklanki (275 g) mąki pszennej  1/4 łyżeczki soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia  115 g masła pokrojonego w kostkę  1/2 szklanki (120 ml) wody  600 g rumsztyku pokrojonego w kostkę  1 cebula, posiekana  2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę  2 małe marchewki  sól i pieprz do smaku  2 łyżki mleka

12  Wykonanie :  Z podanych składników zagniatamy ciasto, w trakcie wyrabiania podlewamy zimną wodą aby składniki łatwiej się połączyły.

13  Ciasto dzielimy na 8 równych części, pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

14  W tym czasie kroimy składniki na farsz :  mięso w drobną kostkę  cebulę w kostkę  marchew tarkujemy na dużych oczkach  ziemniaki kroimy w cienkie kwadraciki.

15  Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

16  Schłodzone kawałki ciasta należy rozwałkować na ok. 3-4mm i uformować krążki.  Na tak przygotowane ciasto nakładamy gotowy farsz i sklejamy na kształt pieroga.

17  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i nakłuwamy w kilku miejscach ostrym czubkiem noża.

18  Cornish Pasties wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 min. w 210 *C, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 *C i pieczemy kolejne 50 min.

19  Efekt końcowy : Jest to bardzo sycące danie, świetnie smakuje polane sosem czosnkowym. Wykonanie : Jakub Wróbel kl. II A


Pobierz ppt " Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google