Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAdelajda Saganowski Został zmieniony 10 lat temu
1
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak
2
Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu - 1 łyżka imbiru ( krojonego)
3
-sok z 2 limonek - pieprz ziarnisty - sól z Wieliczki -0,5 łyżeczki startej trawy cytrynowej - majeranek - 1 pierś z kurczaka
4
Sposób przygotowania: Wlej do miski oliwę,dorzuć miodu i soku z limonek. Pieprz rozgnieć w moździerzu i wrzuć łyżeczkę do miski. Dosyp trochę soli i trawy cytrynowej. Dorzuć imbir i cynamon. Mieszaj 2-3 minuty. Włóż pierś z kurczaka i odłóż na 1 dzień w chłodne miejsce. Piecz w piekarniku mięso razem z marynatą, przez 30-50 minut w temperaturze 150 stopni.
5
Kurczak al’a Wilanów 1 porcja - przecier z dwóch pomidorów - 1 kubek wody - 10 liści bazylii - 4 ząbki czosnku
6
-sól i pieprz -0,5 łyżeczki trawy cytrynowej -1 pierś kurczaka Sposób przygotowania: Wlej do garnka przecier pomidorowy i wodę. Dorzuć bazylię, pieprz, sól i ząbki czosnku. Wrzuć pierś z kurczaka i zamknij pokrywą. Gotuj przez 1 godzinę.
7
Pstrągi na słodko i na ostro Na słodko: -1 łyżeczka miodu -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
8
-2 listki bazylii -1 pstrąg Sposób przygotowania: Zdejmij łuski z pstrąga i go umyj, rozetnij mu brzuch. Włóż do środka miód, cynamon, imbir i bazylię. Piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.
9
Na ostro : - 1 mały pomidor - 3 rozgniecione ząbki czosnku - sałata - pieprz i sól - 4 listki bazylii - 1 pstrąg
10
Sposób przygotowania: Zdejmij łuski z pstrąga i go umyj, rozetnij mu brzuch. Włóż pokrojonego pomidora, bazylię, czosnek i posyp pieprzem i solą. Rybę owiń sałatą i piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.
11
Kurczak po myśliwsku - masło - olej -4 duże prawdziwki - pieprz i sól - 1 pierś z kurczaka
12
Sposób przygotowania: Wlej na patelnię 1 łyżeczkę oleju i 0,1 masła. Prawdziwki pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnie. Włóż pierś z kurczaka i smaż do zarumienienia.
13
Sałatka na słodko - 0, 5 sałaty mrożonej - 5 łyżek brązowego cukru -3 łyżeczki miodu
14
- 0,5 dużego pomidora - 1 łyżeczka trawy cytrynowej - przecier z 0,25 pomidora - 7 liści bazylii
15
Sposób przygotowania: Wrzuć miód, cukier, sałatę i bazylię do miski. Mieszaj przez 2 minuty. Dolej przecier i mieszaj przez 2 minuty.
16
Napój królewski sok z 3 limonek - 5 łyżeczek brązowego cukru - 3 szklanki wody
17
Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z limonek. Wlej do dzbanka. Dosyp cukier i dolej wody. Wymieszaj. Przelej do kilku pucharów.
18
Życzymy smacznego!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.