Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLongina Straszewski Został zmieniony 10 lat temu
1
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
2
2 TYTUŁ: Uprawy roślin transgenicznych na świecie, w Europie i w Polsce AUTORZY: Grażyna Laszuk, Zbigniew Kazimierowicz
3
Najwięksi światowi producenci roślin transgenicznych 3
4
Areał upraw roślin transgenicznych w Europie 4
5
Efekty modyfikacji najczęściej uprawianych roślin 5 Kontrola dojrzewania owoców (zwiększenie trwałości) Dotyczy to szczególnie owoców miękkich, których szybkie dojrzewanie ogranicza przydatność do spożycia i przerobu oraz utrudnia transport. Dzięki modyfikacji owoce pomidorów mogą dojrzewać na krzakach pozostając dłużej twarde i nie tracąc wartości smakowych. Innym przykładem jest melon posiadający owoce o zielonej barwie skórki, jędrnym miąższu i wyraźnie dłuższym okresie przechowywania oraz banany, winogrona, dynia, papaja Modyfikacje węglowodanów roślinnych Między innymi w wyniku takich modyfikacji uzyskano ziemniaki, rzepak, pomidory o zwiększonej zawartości skrobi Intensyfikacja biosyntezy barwników karotenoidowych Karotenoidy stanowią największą grupę naturalnych barwników stosowanych w produkcji żywności, a poza tym pełnią one wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka tj. przenoszenie energii, ochronę przed fotoutlenianiem, a także są prekursorami witaminy A. Do najważniejszych osiągnięć w zakresie wzbogacania roślin w prowitaminę A należy zaliczyć transgeniczny ryż tzw. „złoty ryż” oraz pomidory o podwyższonej zawartości karotenoidów
6
Efekty modyfikacji najczęściej uprawianych roślin 6 Modyfikacja białek roślinnych Wzbogacenie roślin w białka funkcjonalne tj. białka słodkie – taumatyna, białka sojowe. Wprowadzenie nowych białek, a szczególnie białek glutenowych do zbóż chlebowych i makaronowych oraz białek odpornych na zamarzanie (ma znaczenie w przemyśle chłodniczym), (pszenica, soja, kukurydza) Zmiany składu chemicznego olejów roślinnych Główną rośliną wybraną do modyfikacji genetycznych w tym kierunku jest rzepak, do którego wprowadzono gen syntezy kwasu laurynowego pozyskanego z drzewa – wawrzyńca kalifornijskiego. Olej z tych upraw został użyty do produkcji żywności (np. margaryny, substytutów masła). Modyfikacje dotyczyły również zwiększonej zawartości witamin E, A. Rośliny jako źródła enzymów stosowanych w przetwórstwie surowców Przykładem może być mąka wzbogacona w dodatek amylaz grzybowych w celu zwiększenia puli cukrów fermentujących do uzyskania odpowiedniej jakości miąższu chleba Źródło: Wykład „Rośliny i żywność genetycznie modyfikowane” prof. dr hab. Maria Klein mgr inż. Małgorzata Madej
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.