Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
2
Nasze doświadczenia: Zimny płomień Efekt z mąki ziemniaczanej
Czarna polewka Dehydratacja sacharozy Tradycyjny wyrób mydła Wywar z czerwonej kapusty Spalanie cukru w obecności katalizatora Reakcja sodu z octem Atrament sympatyczny Burza w probówce Sztuczka z pieprzem i mydłem
3
Zimny płomień Odczynniki chemiczne: Woda Chlorek sodu Etanol Opis doświadczenia: Do zlewki wlać około 60 cm3 alkoholu metylowego i 40 cm3 wody z rozpuszczoną w niej szczyptą chlorku sodu. Następnie kawałek kartki papieru (lub banknot) zanurzyć w przygotowanym roztworze. Po kilku sekundach wyjąć kartkę szczypcami i wprowadzić ją na krótko do płomienia palnika gazowego. Łatwo palny alkohol będzie się spalał bladoniebieskim płomieniem nie naruszając papieru.
4
Efekt z mąki ziemniaczanej
Odczynniki : Mąka ziemniaczana Woda Sprzęt : Łyżeczka Miska Opis doświadczenia Wsypujemy do miski mąkę ziemniaczaną, dolewamy wody i mieszamy łyżeczką do powstania lepkiej masy. Gdy powoli zanurzymy palec mąka zachowuje się jak ciecz ale gdy zrobimy to szybko staję się ciałem stałym.
5
Czarna polewka Odczynniki : - Tabletka Plusz - Woda - Jodyna
- Mąka ziemniaczana - Woda Utleniona Sprzęt : - Łyżka - Zlewka Opis doświadczenia : Pomarańczowa ciecz : pół tabletki plusza witamina o smaku pomarańczowym rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodajemy około 10 ml jodyny (żeby roztwór był pomarańczowy). Bezbarwna ciecz : roztwór zawiesiny skrobiowej : 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuścić w 100ml gorącej wody. Wlewamy do jakiegoś pojemnika 5ml tej zawiesiny i dolewamy 50ml wody utlenionej oraz łyżkę zimnej wody.
6
Tradycyjny wyrób mydła
Odczynniki : 7g smalcu 20cm stężonego NaOH Woda Sprzęt : parowniczka, probówka, korek , łyżeczka. Opis doświadczenia: W parowniczce umieszczamy tłuszcz i dodajemy stężony roztwór wodorotlenku sodu. Całość ogrzewamy kilka minut. Po ostygnięciu produkt zbieramy do probówki, dolewamy wody , zamykamy korkiem i energicznie wstrząsamy. Powstała piana, która oznacza, że w reakcji tłuszczu z NaOH powstało mydło.
7
Atrament sympatyczny:
Odczynniki: 2% roztwór kwasu salicylowego w etanolu (spirytus salicylowy) Wodny roztwór chlorku żelaza(III) Sprzęt: Stalówka Kartka papieru Wykonanie : Stalówkę zamoczyć w roztworze spirytusu salicylowego i napisać nią coś na papierze, np. Łatwa chemia i odczekać, aż napis wyschnie. Podczas wysychania napisu przygotować wywoływacz – wodny roztwór chlorku żelaza (III). Następnie zapisaną kartkę zamoczyć w roztworze wywoływacza. Po kilku sekundach na kartce pojawi się napisany wcześniej tekst.
8
Spalanie cukru w obecności katalizatora
Odczynniki: Kostka cukru Popiół z papierosów Wykonanie Połóżmy kostkę cukru na talerzu i spróbujmy ją podpalić. Nie uda się. Posypmy naroże kostki odrobiną popiołu z papierosa lub sody i podpalmy ponownie. Cukier zacznie palić niebieskim płomieniem.
9
Wywar z czerwonej kapusty
Odczynniki: wywar z czerwonej kapusty kwasy o różnym stężeniu zasady o różnym stężeniu Opis doświadczenia: Do probówek nalewamy roztworów kwasów i zasad o różnym stężeniu, a do jednej probówki nalewamy wody. Do przygotowanych roztworów dodajemy jednakową ilość wywaru z czerwonej kapusty. Obserwujemy zmiany.
10
Reakcja sodu z octem Potrzebne odczynniki i sprzęt
2 torebki sody oczyszczonej Ocet Balon Kolba Opis doświadczenia Do balona wsypujemy sodę. Do kolby wlewamy ocet. Balon zakładamy na kolbę i wsypujemy jego zawartość do octu. Gaz z balonu wypuszczamy do zlewki. Następnie gaz ze zlewki wylewamy na palącą się świeczkę.
11
Dehydratacja sacharozy
Odczynniki: Sacharoza Stężony kwas siarkowy (6) Woda Sprzęt: Bagietka Zakraplacz Zlewka Opis: Do połowy objętości zlewki wsypujemy cukier (proponuje na początek troszkę mniej niż połowa, po zdobyciu doświadczenia możemy sypać do połowy). Cukier zwilżamy odrobiną wody (kilka kropel) i mieszamy bagietka. Do tak przygotowanego cukru wlewamy kilka centymetrów sześciennych kwasu siarkowego VI i natychmiast mieszamy. Chwile (kilka sekund) po wlaniu cukier zacznie się karmelizować, dlatego należy jak najszybciej mieszać, aby dokładnie rozprowadzić kwas. Gdy tylko zawartość zacznie brązowieć należy przestać mieszać, wyciągnąć bagietkę i odsunąć się. Cukier zacznie wrzeć i stanie się węglem. Woda wyparuje (opary "pachną" dość intensywnie) i całość zacznie rosnąć ku górze.
12
Burza w probówce Odczynniki : Kwas siarkowy(VI) Alkohol etylowy (może być denaturat) Kryształki manganianu (VII) potasu Sprzęt : probówka, łyżeczka Opis doświadczenia: DO probówki nalej kwas siarkowy(VII) , potem dodaj denaturat. Ciecze nie powinny się mieszać. Dodaj ostrożnie kilka kryształków manganianu (VII) potasu. Burza w probówce właśnie się rozpętała. Po ucichnięciu można dodać jeszcze kilka kryształków i efekt się powtórzy.
13
Sztuczka z mydłem i pieprzem
Odczynniki: Mielony pieprz, woda, mydło w płynie. Sprzęt: miska Wykonanie: Napełnij miskę wodą, rozsyp niewielka ilość pieprzu. Kiedy dotkniesz palcem powierzchni nic się nie dzieje. Na palec nanieś kroplę mydła i ponownie włóż palec do wody.
14
Dziękujemy za uwagę. Projekt wykonały: Karolina Graczyk Anita Kasprzyk
Klaudia Zauer Lucyna Zauer Nauczyciel prowadzący: mgr Sylwia Patrzykąt
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.