Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zdrowe Odżywianie Andrzej Gałązka kl. 1ta
2
W jedzeniu nie chodzi tylko o to, byśmy się najedli do syta albo ponad miarę (i to koniecznie smacznie), natomiast chodzi o to, by jedzenie przynosiło nam zdrowie. Jedzmy dla zdrowia!
3
Jedzenie ma służyć nam – a nie odwrotnie.
4
Nasyćmy nasze ciało energią, składnikami odżywczymi,
inaczej mówiąc dajmy mu to, czego potrzebuje. Ważne jest, byśmy siebie rozpoznali – jakie mamy potrzeby, jakie warunki genetyczne, a jakie np. predyspozycje związane z grupą krwi .
5
Istnieje wspólny mianownik Zdrowego Odżywiania - żywność naturalna (najlepiej ekologiczna), jak najmniej przetworzona. Dobrej jakości produkty to podstawa, ważne jest również kiedy i ile jemy. Warto zadbać, by nasza dieta była zrównoważona, tak pod względem ilościowym (nie za dużo, nie za mało, o w miarę stałych porach), termicznym (patrz: termika produktów), jakościowym, czyli odżywczym.
6
Żywność, która nie żywi Jest taka żywność, która nie żywi, nie odżywia. To dania gotowe, przemysłowo przetworzone. A więc nie jedz „gotowców” – fast-food (hot-dog, hamburger, kebab itp.), zup z proszku, gotowych sosów, konserw czy tanich wędlin – zawierają dużo konserwantów, barwników, cukru, soli, szkodliwego tłuszczu.
7
Składniki które powinieneś/aś ograniczać
nabiał (a zwłaszcza wyroby z mleka krowiego: jogurty owocowe, mleko, serki homogenizowane, serki topione); zamienniki: tofu, mleko i sery kozie. cukier (w tym cukierki, czekoladę mleczną, bezy, ptasie mleczko, lizaki itd.); zdrowy zamiennik cukru: miód naturalny. mąkę oczyszczoną (w tym pieczywo zwykłe, zwykły makaron, pierogi i naleśniki na mące rafinowanej, czyli zwykłej), gdyż zawiera gluten; zamiennik: mąka pełnoziarnista (i produkty pełnoziarniste: płatki, makaron, pieczywo), orkiszowa mięso; zamiennik: cieciorka, soja, soczewica, groch, fasola; przeczytaj jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania.
8
Unikaj białej mąki i białego ryżu
. Oczyszczanie ziarna (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, ryż) pozbawia je najbardziej wartościowych składników: makro- i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwykły chleb i bułki zapychają przewód pokarmowy, spowalniając jego pracę. Są wytwarzane z białej, rafinowanej mąki i właściwie są mało wartościowe. Zamienniki: makarony z pełnego ziarna, polecam również makaron gryczany, ryżowy, jaglany, z grochu lub fasoli; pieczywo pełnoziarniste wytwarzane na zakwasie, bez dodatku drożdży; najlepiej żytnie lub orkiszowe; ryż brązowy, pełnoziarnisty; ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż okrągły do sushi czy do risotto.
9
Solić czy nie? Używaj bardzo mało soli (zatrzymuje wodę w organizmie). Statystyczny Polak soli średnio 5 razy za dużo! Sól jest w wędlinach, chlebie, serze twardym (tzw. żółtym), ciastkach, vegecie, zupkach i sosach w proszku i wielu innych produktach. Przez trzy tygodnie nie sól również ziemniaków, makaronu, ryżu, ani kasz. Poczujesz różnicę, będziesz w stanie wyczuć sól zawartą w innych produktach. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie i prowadzi do chorób cywilizacyjnych. Kupuj tylko sól nierafinowaną.
10
Lepiej jeść mało, a często
Lepiej jeść mało, a często. 5 posiłków dziennie to optymalne rozwiązanie.
11
Więc, co i jak jeść? Dzień zaczynaj od obfitego, ciepłego śniadania, potem stopniowo zmniejszaj porcje. Śniadanie ma być duże, koniecznie na ciepło. Owsianka na wodzie z bakaliami, owocami, jajka, zupa, może być wczorajszy obiad. Nawet kanapki – z sandwicha lub piekarnika – jak najczęściej na ciepło. Czego nie jemy na śniadanie: jogurtów, zwłaszcza z surowym muesli, twarożków, kanapek z serem. Jedz kiedy odczuwasz głód, a kiedy już się nasycisz – po prostu przestań jeść. Nie jedz tylko dlatego, że coś zostało na talerzu, jest zapłacone albo „wypada”.
12
Urozmaicenie Jedz i warzywa, i kasze, i płatki pełnoziarniste, i pieczywo, mięso, ryby, dobrej jakości tłuszcze (olej lniany na zimno, oliwa z oliwek, masło extra). Jedz zielone warzywa: sałaty liściowe, świeże zioła, kiełki, brukselka, brokuły, szpinak. Próbuj nowości. Jeśli jeszcze nie znasz, polecam cieciorkę, soczewicę, pastę z awokado, pesto, oliwki, kapary, suszone pomidory itd. Jedz zupy, są pożywne, łatwo strawne i pełne wartości odżywczych. Jedz zupy krem – z dyni, z marchwi, z brokuła czy porowo-serową. Warto jeść suszone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki), różne pestki (dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane), migdały, orzechy. Mają bardzo dużo makro- i mikroelementów, a także witamin. Są bogate w błonnik, a to poprawia wypróżnianie.
13
Warto wprowadzić: warzywa strączkowe – groch, fasola, fasola szparagowa, cieciorka, soczewica kasze – jaglana, krakowska, gryczana niepalona, pęczak jęczmienny, kukurydziana więcej przypraw – czosnek, bazylia, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, kardamon, goździki, cynamon, świeży imbir, koperek, natka, kozieradka, tymianek, anyż itd. herbatki zawierające – koper włoski, rumianek, imbir, kardamon, tymianek, goździki. Pij też herbatki ziołowe, takie jak koper włoski, rumianek, melisa czy mięta.
14
Sprecyzowane zasady zdrowego odżywiania
1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu.
15
6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. 7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. 8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. 10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).
16
11. Zachowaj umiar w spożywaniu masła jak i margaryny.
12. Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. 14. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 15. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru i aspartamu.
17
16. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego.
17. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu. Wiadomo, że nie zawsze uda nam się dostosować do zasad, ale najważniejsze jest starać się, o lepsze zdrowie
18
Źródła http://www.odzywianie.info.pl/
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.