Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%)."— Zapis prezentacji:

1 Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).

2 Szkoła Podstawowa nr 11 w Zielone Górze bierze udział w programie „Owoce i warzywa w szkole”, który jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010– 2013/2014. Głównym Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

3

4 Dlaczego powinniśmy jeść owoce i warzywa? Wiesz co zawierają? Zobacz !!

5 Wit. B1, B2 Wit. C magnez potas wapń żelazo jod Wit. A fosfor Wit. PP

6 β-karoten fosfor wapń Wit. E Wit. K Wit. C Wit. z grupy B potas żelazo miedź siarka mangan Wit. PP Wit. A magnez Wit. H

7 Wit. C wapń fosfor potas Wit. A żelazo magnez Wit. PP Wit. K β-karoten manganmiedź Wit. E Wit. z grupy B

8 A wiesz na co mają wpływ te witaminy i minerały?

9 Wit. A Wit. C Wit. K Wit. E WZROK WŁOSY SKÓRA ZAPOBIEGA CHOROBOM SERCA OBNIŻA CHOLESTEROL KRZEPLIWOŚĆ KRWI ODPORNOŚĆ

10 Wit. PP Wit. H Wit. z grupy B WŁOSY SKÓRA OBNIŻA CHOLESTEROL MIĘŚNIE ODPORNOŚĆ WZROK WSPOMAGA UKŁAD NERWOWY

11 MAGNEZ POTAS RÓWNOWAGA WODNA ORGANIZU ŻELAZO DOSTARCZA TLEN DO KOMÓREK WŁOSY KONCENTRACJA ODPORNOŚĆ PAZNOKCIE SERCE PAMIĘĆ ZWALCZA STRES SKÓRA

12 FOSFOR WAPŃ MANGAN KOŚCI ZĘBY PAMIĘĆ BUDOWA KOMÓREK SERCE WSPOMAGA TRAWIENIE ZWALCZA ZMĘCZENIE WSPOMAGA UKŁAD NERWOWY JOD PAZNOKCIE WŁOSY SKÓRA TARCZYCA

13 MIEDŹ β-KAROTEN SIARKA WZROK SKÓRA ODPORNOŚĆ PAZNOKCIE STRES KOŚCI TWORZY CZERWONE KRWINKI DOSTARCZA TLEN DO KOMÓREK

14 Pamiętaj!! Świeże owoce i warzywa są smaczne i pożywne, stanowią źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Doceniajmy ich ogromną różnorodność i spożywajmy je jako część zdrowej diety!!!

15 Linki: Program „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2014/2015: http://arr.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id =374&Itemid=75 http://arr.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id =374&Itemid=75 Warunki uczestnictwa: http://arr.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=591&Itemid=4 95


Pobierz ppt "Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%)."

Podobne prezentacje


Reklamy Google