Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
opis właściwości ciekawostki
YERBA MATE opis właściwości ciekawostki
2
Ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis)
Pochodzenie i środowisko Ostrokrzew paragwajski pochodzi z Ameryki Południowej: z północnej Argentyny, południowej Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Na skalę przemysłową uprawiany jest głównie w Brazylii, ale także w Argentynie i Paragwaju. Wyróżnia się dwie odmiany ostrokrzewu paragwajskiego: Ilex paraguariensis var. paraguariensis (z której liści i gałązek otrzymuje się yerba mate) i Ilex paraguariensis var. vestita (która jest gęsto omszona i nie stosowana w przemyśle). Obie odmiany występują równocześnie w niektórych regionach północno-wschodniej Argentynie i Brazylii. Jest to gatunek subtropikalny. Rośnie w miejscach gdzie roczne opady wynoszą nie mniej niż 1200 mm, z czego przynajmniej 250 mm w zimie. Minimalna temperatura to -6 °C. Jest w stanie wytrzymać częste opady śniegu występujące w górzystych regionach, które porasta. Rośnie blisko strumieni i rzek. Wymaga podłoża o pH 5,8-6,8.
3
W rzeczywistości do spopularyzowania Yerba Mate
Historia Yerba Mate Do popularyzacji Yerba mate przyczynili się jezuiccy misjonarze, którzy podczas jednej z wypraw, zauważyli, że ludność plemienia (Guarani) z dorzecza Parany z upodobaniem żuje liście jednego z tamtejszych krzewów. Po spróbowaniu okazało się, że liście te mają cudowną moc, likwidują zmęczenie i zmniejszającą uczucie głodu. Misjonarze zachwycenie działaniem rośliny, postanowili rozpropagować ten zwyczaj w Europie. Ich plantacje stały się głównym źródłem utrzymania Zakonu, aż do momentu jego kasacji w 1773 roku. Potem Yerba mate popadła w zapomnienie aż do momentu gdy w roku roku 1892 Frederico Neumann założył swoja pierwszą plantację ostrokrzewu. Ponownie rozpowszechnił on yerba mate tak, że stała się ona narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju i Brazylii. W rzeczywistości do spopularyzowania Yerba Mate
4
Legenda Jak wokół kawy i herbaty tak oczywiście wokół yerby wyrosła legenda mówiąca o tym, że gdy Boginie Księżyca i Chmury przybyły na ziemię, zostały zaatakowane przez jaguara. Przed rychłą śmiercią ocalił je starzec, któremu w podziękowaniu podarowały ostrokrzew paragwajski. Dzięki tej roślinie, starzec zaczął przyrządzać „napar przyjaźni” zwany później Yerba Mate.
5
Skład yerba mate Tak wygląda średnia tabela podstawowych wartości odżywczych zawartych w yerbie, uzyskanych z 50 gramów mate zalanej wodą o temperaturze 70ºC : kalorie: 47 kcal węglowodany: 9,90 g cukry: 3,40 g błonnik: 0,72 g sód: 4,70 mg żelazo: 1,70 mg magnez: 36 mg witamina B6: 0,45 mg witamina C: 3,20 mg tanina: 0,5 mg kofeina: 0,30 g (dane pochodzą z argentyńskiego Narodowego Instytutu Yerba Mate).
6
Właściwości • wspomaga proces odchudzania • silnie pobudza
• poprawia pamięć i koncentrację. • przeciwzapalne • przeciwpasożytnicze • przeciwgrzybiczne • przeciwutleniające • przeciwnowotworowe • obniżające poziom złego cholesterolu • ochraniające serce • przeciwcukrzycowe
7
Działanie Yerba Mate
8
Naczynia do parzenia Aby wydobyć za naparu to co najlepsze ważne jest aby yerbe parzyć w odpowiedni sposób oraz przy użyciu odpowiednich narzędzi. Bombilla – tradycyjna rurka do picia yerba mate. Wykonywana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują fusy i przepuszczają tylko napar. Matero – naczynie wykonane o z gliny, owocu Calabazy lub drewna naczynie np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Calabazy przygotowuje się w odmienny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu. Zostawiamy na co najmniej 3 dni (maksymalnie do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu. W przypadku braku specjalnego naczynia yerba mate możemy zaparzyć np. w ceramicznym kubku lub szklance.
9
Parzenie Yerba mate można parzyć na wiele sposobów. Inaczej przygotowuje się yerba mate w Argentynie i Brazylii, inaczej w Paragwaju, inaczej na Bliskim Wschodzie, podobnie jak nie ma jednego właściwego sposobu parzenia kawy czy herbaty. Najczęściej mate przygotowuje się i pije w tykwie, choć można wykorzystać również naczynia drewniane, ceramiczne i z innych materiałów. Niezbędna jest bombilla, przez którą pije się napar. Najprostszy sposób przygotowania yerba mate jest następujący: Zasypujemy narzynko w około ¾ objętości Zasłaniamy dłoniom wylot naczynia i odwracamy do góry dnem Następnie powoli odwracamy naczynie z powrotem tak aby z jednej strony naczynia utworzył się spodek. Wkładamy bombille i zalewamy.
10
Temperatura parzenia Yerba mate można zalewać zarówno ciepłą jak i zimną wodą. Na ciepło: Pewne kontrowersje wzbudza temperatura wody. Niektórzy zawsze przy przygotowaniu mate używają termometru, aby upewnić się, że woda ma 70-80 °C. Choć nie potrzeba tu aptekarskiej dokładności - generalną zasadą jest jedynie, żeby woda nie była wrząca. Dokładną temperaturę najlepiej dobrać do swoich upodobań. Termometr jest przydatny szczególnie na początku, gdy brakuje odpowiedniego wyczucia, ale nie jest niezbędny. Yerba mate zalana zbyt gorącą wodą jest gorzka, zbyt mocna. Dodatkowo, gdy używamy prawie wrzącej wody to trzeba chwilę odczekać, zanim zacznie się pić, aby się nie oparzyć. Używając chłodniejszej wody można pić prawie od razu po zalaniu, jak tylko napar zyska pożądaną moc. Na zimno: Jeżeli chodzi o zaparzanie na zimno to woda musi być po prostu zimna, najlepiej z lodowki lub z dodatkiem kostek lodu.
11
Parzenie na ciepło Do naczynia nasypujemy Yerba Mate (około ¾ pojemności). Następnie zakrywamy dłonią otwór naczynka. Odwracamy je do góry dnem i kilkukrotnie potraąsamy, tak aby najdrobniej zmielone kawałki listków i pył opadły na dół (w stronę dłoni). Dzięki temu, po odwróceniu na dnie naczynka znajdą się grubiej zmielone kawałki suszu, które zatrzymają się na sitku Bombilli (pył i drobno zmielony susz może przedostawać się przez sitko). Odwracając z powrotem naczynko staraj, by susz ułożony był ukośnie(pod kątem 45 stopni), tak żeby możliwe było włożenie Bombilli w miejsce gdzie jest go mniej. Od momentu kiedy już włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się ją nie poruszać, a tym bardziej nie próbuj mieszać Yerby, ponieważ sitko może się zatkać. Delikatnie wlewamy trochę zimnej wody, tak aby nawilżyć susz. Ten krok chroni napar przed szybką utratą smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających. Cały czas trzymaj tykwę nachyloną tak aby cały susz wchłonął wodę. Dolej do pełna wody. Pij napar przez bomibillę do momentu, aż napar się nie skończy(do pierwszego ‘siorbnięcia’), później dolej więcej ciepłej wody. Wody można dolewać kilkakrotnie – do momentu, aż Yerba zacznie tracić smak.
12
Parzenie na zimno - terrere
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.