Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Enzymy Ogólne właściwości Kinetyka i inhibicja reakcji enzymatycznych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Enzymy Ogólne właściwości Kinetyka i inhibicja reakcji enzymatycznych"— Zapis prezentacji:

1 Enzymy Ogólne właściwości Kinetyka i inhibicja reakcji enzymatycznych
Regulacja aktywności enzymatycznej

2 Enzymy jako biokatalizatory
głównie białka (także RNA – rybozymy, DNA – DNA-zymy) wytwarzane tylko przez żywe komórki (ale mogą działać pozakomórkowo – płyny ustrojowe, tkanki) przyspieszają reakcje biochemiczne, aby zachodziły z dostateczną wydajnością ( razy) – wysoka efektywność nie zużywają się, nie zmieniają się trwale podczas reakcji działają selektywnie → regulują procesy metaboliczne – wspomagają utrzymanie homeostazy 2

3 Enzymy jako biokatalizatory
nie zmieniają końcowego składu mieszaniny (odtwarzają się po reakcji) nie zmieniają stałej równowagi danej reakcji odwracalnej przyspieszają osiągnięcie równowagi w reakcjach termodynamicznie możliwych zmieniają mechanizm reakcji – tworzą związki przejściowe

4 Enzymy jako biokatalizatory
Enzymy zmieniają szybkość reakcji poprzez: lokalne zwiększanie stężenia substratu i utrzymania substratów w konformacji, która sprzyja specyficznym reakcjom chemicznym dostarczenie reszt aminokwasowych, których grupy funkcyjne odgrywają specyficzną rolę w katalizie obniżenie energii aktywacji dla tworzenia stanów przejściowych

5 Nazewnictwo enzymów Nazwy powszechnie używane:
oksydaza ksantynowa – (substrat) lipaza (gr. lípos – tłuszcz)‏ rybonukleaza trzustkowa – (źródło) lipaza wrażliwa na hormon – (regulacja) proteaza cysteinowa (mech. działania) pepsyna (gr. pepsis – trawienie)‏ - (funkcja w organizmie) lizozym (od lizujących właściwości wobec bakterii)‏

6 hydrolaza acetylocholiny oksydoreduktaza alkohol:NAD
Nazewnictwo enzymów hydrolaza acetylocholiny katalizowana reakcja przyrostek -aza substrat/y oksydoreduktaza alkohol:NAD

7 Nazewnictwo enzymów XX.XX.XX.XX 2.6.1.1 Numer EC
numer przypisany każdemu enzymowi wg zasad klasyfikacji opracowanej przez Komisję Enzymologiczną Międzynarodowej Unii Biochemicznej IUB, 1961 Enzyme Commission lub Enzyme Catalogue XX.XX.XX.XX klasa . podklasa . podpodklasa . nr w podpodklasie Transferazy Przenoszące grupy azotowe Transaminazy (aminotransferases)‏ Transaminaza asparaginianowa

8 ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji
Klasyfikacja enzymów ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji EC 1- Oksydoreduktazy przenoszą ładunki (elektrony i jony H3O+ - protony) z cząsteczki substratu na cząsteczkę akceptora (dehydrogenazy, oksydazy)‏ EC 2 – Transferazy przenoszą daną grupę funkcyjną (tiolową, aminową, itp.) z cząsteczki jednej substancji na cząsteczkę innej substancji (transaminazy, kinazy)‏ EC 3 – Hydrolazy powodują rozpad substratu pod wpływem wody (hydroliza)‏ rozczepienie wiązań C-C, C-O, C-N, innych EC 4 – Liazy powodują rozpad substratu bez hydrolizy rozszczepienie wiązań (C-C, C-O, C-N,inne) przez eliminację atomu i wytworzenie wiązania podwójnego) EC 5 – Izomerazy zmieniają wzajemne położenie grup chemicznych bez rozkładu szkieletu związku (geometryczne zmiany w obrębie cząteczki) EC 6 – Ligazy (syntetazy)‏ powodują syntezę (połączenie) różnych cząsteczek; powstają wiązania chemiczne przy udziale energii z ATP

9 Klasyfikacja enzymów ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji
EC 1 – oksydoreduktazy EC 2 – transferazy EC 3 – hydrolazy EC 4 – liazy EC 5 – izomerazy EC 6 – ligazy (syntetazy) ze względu na sposób, w jaki dostają się ne do przestrzeni pozakomórkowej (podział kliniczny) e. wskaźnikowe e. sekrecyjne e. ekskrecyjne

10 Enzymy wskaźnikowe (indykatorowe)‏
enzymy wewnątrzkomórkowe uwalniane w wyniku uszkodzenia bł. komórkowej lub rozpadu komórki – wzrost aktywności we krwi zawartość enzymu wskaźnikowego w pł. pozakomórkowym jest zależna od: jego ilości w uszkodzonej tkance liczby uszkodzonych komórek i stopnia ich uszkodzenia rozmieszczenia wewnątrzkomórkowego enzymów przykłady: kinaza kreatynowa (CK) dehydrogenza mleczanowa (LDH) aminotrasferazy asparaginianowa (AspAT) i alaninowa (AlAT)

11 Enzymy sekrecyjne fizjologicznie wydzielane do pł. pozakomórkowego, np. do krwi tam pełnia swą funkcję - funkcjonalne enzymy osocza niewydolność narządu produkującego i wydzielającego powoduje obniżenie ich aktywności (synteza na rybosomach wątroby)‏ przykłady: czynniki krzepniecia i fbrynolizy esteraza cholinowa lipaza lipoproteinowa

12 Enzymy ekskrecyjne produkowane przez gruczoły i wydzielane do wydzielin ustrojowych: śliny światła przewodu pokarmowego (żółć, sok trzustkowy)‏ płynu nasiennego ich pojawienie się w osoczu świadczy o zaburzeniu procesu wydzielania (zastój wydzieliny) i/lub niszczeniu struktury gruczołu przykłady: amylaza lipaza fosfataza zasadowa

13 ze względu na budowę chemiczna
Klasyfikacja enzymów ze względu na budowę chemiczna Enzymy proste zbudowane tylko z aminokwasów grupa czynna – specyficzne zespoły aminokwasów przykłady: proteazy, amylaza, RNaza Enzymy złożone (większość, holoenzym) złożone z części białkowej (apoenzym) i niebiałkowej (kofaktor)‏ cz. niebiałkowa trwale związana z białkową – grupa prostetyczna gr. prostetyczna – integralna część enzymu przykłady: katalaza, peroksydaza, oksydaza cytochromowa cz. niebiałkowa luźno związana z białkową – koenzym obie części dają łatwo się oddzielić żadna z nich nie jest czynna katalitycznie ponowne połączenie przywraca aktywność przykład: dehydrogenazy

14 Budowa enzymu substrat - H2O2 centrum aktywne substrat centrum aktywne
zgrupowanie wlaściwych reszt aa (często z odległych łańcuchów polipeptydowych) o odpowiednim ułożeniu przestrzennym decyduje o właściwościach katalitycznych enzymu determinuje wysoką sprawność katalityczną odpowiada za specyficzność reakcji

15 centrum aktywne = miejsce wiązania + miejsce katalityczne
Budowa enzymu miejsce wiązania substratu miejsce katalityczne (grupa czynna)‏ metalo-β-laktamaza, MβL (model wstęgowy)‏ centrum aktywne = miejsce wiązania + miejsce katalityczne

16 Specyficzność enzymów
Specyficzność substratowa określa, jaki rodzaj substratu ulega przemianie przy udziale danego enzymu zależy od budowy miejsca wiązania Specyficzność działania katalizowanie reakcji tylko jednego typu katalizowanie tylko jednego z wielu możliwych przekształceń danej substancji (cz. białkowa enzymu) zależna od budowy centrum katalitycznego

17 Model "klucza i zamka" (Emil Fisher, 1894)‏
enzym i jego substrat są do siebie geometrycznie dopasowane w taki sposób, że idealnie pasują do siebie jak klucz i zamek model wyjaśnia specyficzność enzymów nie wyjaśnia, w jaki sposób stabilizowany jest stan przejściowy podczas reakcji enzymatycznej

18 Model indukowanego dopasowania (Daniel Koshland, 1958)
pod wpływem przyłączenia substratu enzym przybiera konformację niezbędną do katalizy (jak rękawiczka zakładana na rękę) powoduje to zbliżenie i ustawienie w odpowiedniej pozycji substratu i grup czynnych enzymu, a także niekiedy wzrost naprężeń w substracie, co ułatwia rozerwanie określonych wiązań (kataliza przez odkształcanie substratu)

19 Model "trzypunktowego dołączenia" (Alexander G. Ogston, 1948)‏
enzymy reagują z tylko jedną odmianą stereoizomeryczna danego substratu połączenie enzymu z substratem musi zachodzić co najmniej w 3 miejscach nawet symetryczna cząsteczka staję się „asymetryczną” dla centrum aktywnego – możliwe jest tylko jedno „właściwe” położenie substratu STEREOSPECYFICZOŚĆ

20 Enzymy jako biokatalizatory
Enzymy zmieniają szybkość reakcji poprzez: dostarczenie reszt aminokwasowych, których grupy funkcyjne odgrywają specyficzną rolę w katalizie lokalne zwiększanie stężenia substratu i utrzymania substratów w konformacji, która sprzyja specyficznym reakcjom chemicznym obniżenie energii aktywacji dla tworzenia stanów przejściowych

21 NO + NO NO2

22 Enzymy ustawiają substrat w przestrzeni w sposób najbardziej sprzyjający zajściu reakcji
Zapewniają ścisłą orientację przestrzenna reagujących cząsteczek (eliminowana jest przypadkowość sposobu ich zetknięcia)‏ Zwiększają bliskość substratów i ich lokalne stężenie‏.

23 Enzymy jako biokatalizatory
Enzymy zmieniają szybkość reakcji poprzez: dostarczenie reszt aminokwasowych, których grupy funkcyjne odgrywają specyficzną rolę w katalizie lokalne zwiększanie stężenia substratu i utrzymania substratów w konformacji, która sprzyja specyficznym reakcjom chemicznym obniżenie energii aktywacji dla tworzenia stanów przejściowych

24 Teoria kinetyczna – teoria zderzeń
1. reakcja może zajść tylko wtedy, gdy reagujące cząsteczki się zderzają 2. dla każdej reakcji istnieje bariera energetyczna, która musi być przekroczona, aby zaszła reakcja 3. reagujące cząsteczki muszą mieć dostateczną ilość energii, aby przekroczyć tę barierę Wszystko, co zwiększa energię lub częstość zderzeń substratów, zwiększa szybkość reakcji.

25 Teoria kinetyczna – teoria zderzeń
Enzymy obniżają energię aktywacji i ułatwiają zajście reakcji. Energia aktywacji – najmniejsza ilość energii, jaką musi mieć cząsteczka, aby zderzenie był skuteczne (na rozluźnienie wiązań, na pokonanie sił odpychania)

26 Kinetyka reakcji enzymatycznej
opisuje mechanizmy wiązania substratów przez enzymy oraz ich przekształcania w produkty kinetyka Michaelisa-Menten - dwuetapowy przebieg reakcji katalizowanej przez enzymy substraty wiążą się odwracalnie z enzymem, tworząc ze stałą szybkości k1, kompleks enzym-substrat (ES)‏ kompleks ES może się rozpaść na dwa różne sposoby. Może dysocjować do E i S ze stałą szybkości k-1 lub może dojść do chemicznej zmiany substratów i uwolnienia produktów ze stałą szybkości k2, przy czym zakłada się, że produkt reakcji nie może ulec powrotnemu przekształceniu w wyjściowy substrat

27 Model Michaelisa-Menten
stałe stęż. enzymu

28 Model Michaelisa-Menten
V max i Km są charakterystyczne da danej reakcji enzymatycznej i danego substratu tej reakcji. Są zależne od: temperatury siły jonowej Nie zależą od stęż substratu. V max – określa zdolność enzym do przekształcania w produkt. W warunkach całkowitego wysycenia substratem nie zależy od szybkości tworzenia i rozpadu ES

29 Jednostki aktywności enzymatycznej
Katal (kat) ilość enzymu katalizująca przemianę 1 mola substratu w czasie 1 sekundy układ SI; [mol/s] duża jednostka → używane mikro- , nano-, pikokatal Jednostka enzymu, jednostka enzymatyczna, międzynarodowa jednostka standardowa (U, ang. unit) ilość enzymu katalizująca przemianę 1 μmola substratu (lub odpowienich grup chemicznych) w czasie 1 minuty w warunkach standardowych (30°C, optymalne pH, maksymalne wysycenie enzymu substratem) 1U = 1/60 μkatala = 16,67 nanokatala

30 Jednostki aktywności enzymatycznej
Aktywność właściwa liczba jednostek enzymu na 1 mg białka określa czystość preparatu enzymatycznego Aktywność molekularna liczba cząsteczek substratu (lub odpowiednich grup chemicznych) przekształconych przez 1 cząsteczkę enzymu w ciągu 1 minuty (przy optymalnym stężeniu substratu) Stężenie aktywności enzymatycznej w roztworze – kat(lub U)/1 ml roztworu

31 Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznych
zwiększają energię kinetyczna reagujących cząsteczek obniżają barierę energetyczną zwiększają częstość zderzeń stężenie substratu stężenie produktu stężenie enzymu temperatura pH obecność inhibitorów i aktywatorów

32 Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej
zwiększenie liczby cząstek mających dostateczną energię zwiększenie prawdopodobieństwa zderzeń ogółem, a przez to zderzeń efektywnych wzrost prędkości reakcji mam miejsce do momentu wysycenia wszystkich cząsteczek enzymu model MM – matematyczny opis tego zjawiska

33 na szybkość reakcji enzymatycznej
Wpływ temperaurty na szybkość reakcji enzymatycznej zwiększenie energii kinetyczne reagujących cząsteczek zwiększenie ilości cząsteczek o energii wyższej niż bariera energetyczna zwiększenie częstości zderzeń wzrost możliwości wytwarzania połączeń, które są mało prawdopodobne w normalnych warunkach zbyt wysoka temperatura – denaturacja białka enzymatycznego gorączka, hipotermia – zmiana aktywności enzymów organizmu

34 na szybkość reakcji enzymatycznej
Wpływ pH na szybkość reakcji enzymatycznej optymalne wartości zwykle w przedziale 5,0 – 9,0 zmiana ładunków elektrycznych grup dysocjujących lub zwiększenie/zmniejszenie liczby wiązań jonowych wewnąrz- i międzyłańcuchowych → zmiana układ łańcucha zmiana ładunków elektrycznych w cząsteczkach substratów denaturacja białka enzymatycznego przy dużych i małych wartościach pH kwasica, zasadowica – zmiana aktywności enzymów organizmu

35 Inhibicja Zjawisko hamowania aktywności enzymów przez różnego rodzaju związki (inhibitory) Mechanizm kontrolny dla procesów fizjologicznych!. Inhibicja odwracalna: cząsteczki inhibitora wiążą się z enzymem za pomącą słabych oddziaływań kompetycyjna niekompetycyjna akompetycyjna mieszana Inhibicja nieodwracalna - cząsteczki inhibitora wiążą się z enzymem trwale (np. kowalencyjnie), co doprowadza do sytuacji zablokowania aktywności danej cząsteczki enzymu na stałe

36 Inhibicja kompetycyjna (współzawodnicząca)‏

37 Inhibicja kompetycyjna (współzawodnicząca)‏
inhibitor i substrat współzawodniczą o miejsce aktywne cząsteczki enzymu związanie przez enzym cząsteczki inhibitora uniemożliwia związanie substratów (i vice versa) maksymalna szybkość reakcji, Vmax, nie zmienia się V max może być osiągnięta poprzez zwiększenie stężenia substratów, które przezwycięży inhibicję wraz ze wzrostem stężenia inhibitora rośnie wartość Km + Inhib. 1/v0 1/Vmax -1/KM

38 Inhibicja kompetycyjna (konkurencyjna, współzawodnicząca)
inhibitor jest strukturalnie bardzo podobny do prawdziwego substratu dla danego enzymu przykład: metotreksat – inhibitor kompetycyjny reduktazy dihydrofolianu (dihydrofolian → tetrahydrofolian)‏ kwas foliowy (koenzym) metotreksat

39 Inhibicja kompetycyjna (współzawodnicząca)‏
Glikol etylenowy – składnik płynów niezamarzających do chłodnic silników Etanol inhibitor kompetycyjny dla dehydrogenazy alkoholowej stos. w zatruciach glikolem

40 Inhibicja niekompetycyjna

41 Inhibicja niekompetycyjna
inhibitor wiąże się do wolnego enzymu, jednak nigdy do jego miejsca aktywnego → brak konkurencji z substratem kompleksy enzym-inhibitor (EI) i enzym-inhibitor-substrat (EIS) są enzymatycznie nieaktywne wiązanie inhibitora całkowicie niezależne od substratu → wartość Km ł pozostaje stała, wartość Vmax maleje + Inhibit. 1/v0 1/Vmax -1/KM 1/[S]

42 Inhibitory nieodwracalne - „trucizny” enzymów
inhibitor wiąże się kowalencyjnie (a więc nieodwracalnie) do łańcuchów białkowych enzymu lub tak silnie, że dysocjacja kompleksu EI jest bardzo powolna→ trwałe unieczynnienie enzymu chemiczna modyfikacja aminokwasów w enzymie nie daje się odwrócić ani przez usuniecie inhibitora ze środowiska, ani przez zwiększenie ilości substratu penicylina - inhibitor enzymów zawierających serynę aspiryna – inhibitor cyklooksygenazy zw. fosforoorganiczne (insektycydy) – inhibitory acetylocholinoesterazy

43 Kontrola (regulacja) aktywności enzymatycznej
Wpływ na ilość: regulacja syntezy enzymów (indukcja lub represja genu kodującego białko enzymu) i degradacji (półokres rozpadu białka t ½)‏ Wpływ na rozmieszczenie przestrzenne: kompartmentacja Wpływ na aktywność katalityczną: przez sprzężenie zwrotne (hamowanie)‏ przez efektory allosteryczne (enzymy allosteryczne - regulatorowe)‏ przez zmianę struktury enzymu odwracalne modyfikacje kowalencyjne (fosforylacja, defosforylacja), aktywacja proteolityczna (proenzymy = zymogeny)‏ kompleksy (układy) wieloenzymowe

44 Kompartmentacja fizyczne rozdzielenie przeciwstawnych szlaków metabolicznych w obrębie komórki: biosyteza kw. tłuszczowych – cytozol utlenianie kw. tłuszczowych – mitochodrium w organizmie: niektóre szlaki tylko w wyspecjalizowanych typach komórek kompartmentacja chemiczna przeciwstawne szlaki biegną poprzez inne metabolity pośrednie – rozdzielenie molekuł przeznaczonych do szlaku katabolicznego i anabolicznego

45 Regulacja przez sprzężenie zwrotne
produkt hamuje proces enzymatyczny, w którym powstał zwykle dotyczy szlaków syntezy (etapu imitującego)‏ hamowany jest początkowy etap syntezy inhibitor: ostatnia mała cząsteczka przed utworzeniem związku wielkocząsteczkowego Hamowanie przez sprzężenie zwrotne produkt powoduje represję genu kodującego dany enzym nie wpływa na jego aktywność katalityczną, ale na jego ilość przykład: cholesterol i reduktaza HMG-CoA

46 Efektory allosteryczne
zwykle nie podobne od substratów czy koenzymów danego enzymu łączą się z miejscem allosterycznym („inna przestrzeń”) powodują zmiany konformacyjne w białku enzymatycznym (podjednostki z którą się łączą) → zmiana powinowactwa innych podjednostek do substratu w warunkach fizjologicznych większość enzymów allosteryczny nie dają się opisać kinetyką M-M zarówno w obecności efektorów, jak i bez nich

47 Wykres zależności Vo = f([S]) dla enzymu allosterycznego - krzywa sigmoidalna
- właściwości katalityczne enzymu zmieniają się ze wzrostem stężenia substratu.

48 Efektory allosteryczne
inhibitory aktywatory

49 Efektory allosteryczne
+ ATP Karbamoilotransferaza asparaginianowa (ATCaza)‏ katalizuje pierwszą reakcje na szlaku syntezy pirymidyn złożona z 5 podjednostek – 3 regulatorowe i 2 katalityczne‏ - CTP no effector

50 Modyfikacje kowalencyjne
odwracalne zmiany struktury cząsteczki enzymu przebiega po zakończeniu translacji modyfikacje kowalencyjne - dodawanie dodatkowych grup funkcyjnych: fosforylacja glikozylacja ADP-rybozylacja metylacja zmiana właściwości funkcjonalnych białek (zmiana konfrmacji, ładunku)‏ zmiana sprawności katalitycznej, powinowactwa do substratu, wewnątrzkomórkowej lokalizacji, regulacji przez ligandy allosteryczne w momencie fizjologicznego zapotrzebowania

51 Ograniczona proteoliza - proenzymy
proenzym (zymogen) nieaktywny prekursor enzymu do uaktywnienia wymaga jedno- lub kilkustopniowej proteolizy – powstanie centrum katalitycznego (odcięcie fragmentu, przecięcie łańcucha polipeptydowego → zmiana konformacji) przykłady: pepsynogen (→ pepsyna)‏ trypsynogen (→ trypsyna)‏ proinsulina (→ insulina)‏ czynniki krzepnięcia i fibrynolizy możliwe szybkie zaktywowanie w momencie zapotrzebowania ochrona tkanek produkujące proenzymy przed samostrawieniem

52 Enzymy wielofunkcyjne i kompleksy wieloenzymowe
Enzym wielofuncyjny jeden łańcuch polipeptydowy posiadający co najmniej dwie różne aktywności katalityczne i dwa miejsca aktywne Przykład: syntaza kw. tłuszczowych – 3 domeny (1- transferaza acetylowa, syntaza ß-ketoacylowa, transferaza malonylowa; 2- reduktaza ketoacylowa, dehydrataza, reduktaza enoilowa, 3- tioesteraza)‏ Kompleks wieloenzymowy układ kilku białek enzymatycznych o różnych aktywnościach katalitycznych połączone niekowalencyjnie Przykład: ukł. oksydazy pirogronianowej

53 Enzymy wielofunkcyjne i kompleksy wieloenzymowe
Intemediaty przenoszone bezpośrednio z jednego miejsca aktywnego na drugie bez rozpraszania składników reakcji (reagujące cząsteczki nie ulegają rozcieńczeniu w cytozolu, nie muszą odnajdywać się w przypadkowym procesie dyfuzji)‏ Oddzielenie intermediatów od innych substancji – ochrona przed reakcjami współzawodniczącymi synataza kw. tłuszczowych u E.coli (α6β6)

54 Izoenzymy enzymy katalizujące tę samą reakcję, które występują w różnych tkankach/typach komórek, mogą różnić się strukturą cząsteczki produkty różnych, choć blisko spokrewnionych genów różne właściwości fizyczne i chemiczne: punkt izoelektryczny ruchliwość elektroforetyczna powinowactwo do substratów wykrywanie: bad. aktywności po zablokowani za pomocą mAb niepożądanych izoenzymów dotyczy dehydrogenaz, oksydaz, aminotransferaz, fostataz i proteaz. znacznie zwiększa swoistość tkankowa niż ta, którą można przypisać ich aktywności enzymatycznej!

55 Dehydrogenaza mleczanowa (LDH)‏
cząsteczka zbudowana z 4 podjednostek – tetramer dwie różne podjednostki syntetyzowane w organizmie: M – typu mięśniowego, (ang. muscle); gen LDHA (chr. 11)‏ H – typu sercowego (ang. heart); gen LDHB (chr. 12)‏ geny LDHA i LDHB podlegają różnej ekspresji w różnych tkankach w różnych tkankach różne ilości różnych podjednostek enzymu wytwarzane rożne połączenia podjednostek – 5 izoenzymów: LDH1 – HHHH LDH2 – HHHM LDH3 – HHMM LDH4 – HMMM LDH5 – MMMM

56 Izoformy enzymów produkty tego samego genu
katalizują tę samą reakcję chemiczną inna budowa cząsteczki enzymu na skutek: zmian posttranslacyjnych struktury białka fosfataza alkaliczna (ALP) – izoformy kostna i wątrobowa degradacji proteolitycznej po ich wydzieleniu do pł.śródtkankowego i osocza kinaza kreatynowa – CKMM1, CK-MM2, CK-MM3, CK-MB1, C-MB2 wykrywanie: elektroforeza, oznaczenia immunochemiczne z użyciem przeciwciał moloklonalnych


Pobierz ppt "Enzymy Ogólne właściwości Kinetyka i inhibicja reakcji enzymatycznych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google