Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMałgorzata Orłowska Został zmieniony 5 lat temu
1
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska
2
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi o epidemii otyłości, gdyż w Europie w ciągu ostatnich dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się.
3
Otyłość -definicja Otyłość jest stanem charakteryzującym się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej (u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30% masy ciała) World Health Organization: The challenge of obesity in the WHO European Region. Fact sheet EURO 2005; 13: 1-4.
4
Klasyfikacja Najpowszechniej stosowanym wskaźnikiem do rozpoznania stopnia otyłości jest BMI (body mass index). Obliczamy go dzieląc masę ciała (kg) przez wzrost do kwadratu. <18,5niedowaga 18,5 – 24,9norma 25,0 – 29,9nadwaga >30,0otyłość Klasyfikacja otyłości wg WHO (w oparciu o BMI).
5
Wpływ na zdrowie człowieka Otyłość przyczynia się do zwiększonej chorobowości i śmiertelności. Zwiększa ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego (choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, udarów mózgu itd.), cukrzycy a także nowotworów złośliwych.
6
Otyłość to również problem socjologiczny wiążący się z nietolerancją ludzi otyłych oraz poczuciem przegranej towarzyszącym osobom otyłym.
7
Przyczyny otyłości Do przyczyn otyłości zaliczamy: czynniki genetyczne czynniki środowiskowe (dieta, aktywność społeczna) czynniki społeczne i kulturowe stan hormonalny organizmu
8
Kontekst socjologiczny problemu otyłości
9
Czynniki środowiskowe Postęp technologiczny, (rozwój środków transportu), mechanizacja pracy, zmniejszenie obszarów terenów zielonych w miastach spowodowały znaczne zmniejszenie aktywności fizycznej. W tym samym czasie zwiększyła się dostępność jedzenia (ilość supermarketów, restauracji, fast foodów). Produkty mają długą datę ważności i są często kupowane „na zapas”.
10
Czynniki społeczno - kulturowe Wybór pożywienia przez osoby dorosłe zależny jest od ceny produktu, wiedzy o jego wartości odżywczej, reklamy, religii, tradycji rodzinnej. Na promowanie „niezdrowej żywności” wydaje się dzisiaj kolosalne sumy. Wzrasta konsumpcja pożywienia łatwego i szybkiego do przygotowania, z półproduktów, oraz spożywanie fast foodów.
11
Skala zjawiska
12
Otyłość wśród ludzi dorosłych w Polsce = przeszło 25%
13
Otyłość wśród dzieci w Polsce Najnowsze badania (2018) wykazują, że nadmierna masa ciała występuje u 29,7% chłopców i 14,3% dziewcząt (wg kryteriów WHO, 2007). Odsetki te są wyższe o kilka procent w porównaniu do wyników edycji tego badania z 2014 r.
15
Sposoby walki z otyłością Ustanowienie walki z otyłością – 24.X. Różnorakie kampanie do walki z otyłością. Jednym z wielu jest realizowany od 2017 roku program polityki zdrowotnej pn. „Zapobieganie nadwadze i otyłości wśród mieszkańców województwa małopolskiego”. Organizowanie programów dla zdiagnozowanych przypadków ludzi otyłych przez ministerstwo zdrowia Uświadamianie problemu uczniom w szkołach, akcje, odpowiednie jednostki lekcyjne, likwidacja podajników z batonikami itp.
16
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.