Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Koszyczek wielkanocny
Przygotowuje Arkadiusz Krzeszewski uczeń II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSTU w Będzinie Opracowanie Maria Gocyła
2
RECEPTURA 2 szklanki mąki pszennej typ 500 12,5g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 jajko mąka na podsypkę
3
Potrzebne narzędzia i materiały
Miska Żaroodporna misa lub forma na babkę Stolnica Folia aluminiowa, wykałaczki Wstążeczki do dekoracji Łyżka, nóż, wybierak, pędzel
4
Sporządzenie ciasta Z przewidzianych składników sporządzamy ciasto drożdżowe metodą dwufazową. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia około ½ godz.
5
Przygotowanie formy W czasie wyrastania ciasta, szykujemy formę, na której będziemy piec koszyk. Foremkę na babkę owijamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem. Można użyć żaroodpornej misy wtedy koszyczek jest bardziej okrągły. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C.
6
Ciasto po wyrośnięciu formujemy w wałek, który dzielimy na 13 części
7
Rolowanie kawałków ciasta
Pocięte kawałki ciasta rolujemy na wałki. Z pierwszych trzech pleciemy warkocz takiej długości jakiej ma być ucho koszyka.
8
Wałeczki układamy na formie krzyżując tak jak na zdjęciu.
Kolejne wałeczki zaplatamy jak w wiklinowym koszyku dookoła zaczynając od dna. Wypleciony koszyk odstawiamy do wyrośnięcia a przed wypiekiem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9
Wypiek Spód koszyczka wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 25 minut a uchwyt minut
10
Studzenie Upieczony koszyczek studzimy. Jeśli spód koszyczka nadmiernie wyrósł należy położyć na ciepły koszyczek np. deskę aby wygładzić dno . Wystudzony koszyczek wyciągamy z formy razem z folią aluminiową. Uchwyt koszyczka ściągamy z formy gdy jeszcze jest ciepły i studzimy.
11
Za pomocą wykałaczek przypinamy uchwyt koszyczka, dekorujemy wstążeczkami, borowiną i gotowe.
Wesołych Świąt
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.