Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Drink Bar By $zyna
2
Drink bar to zakład gastronomiczny funkcjonujący w godzinach
późnopopołudniowych i nocnych, które cechuje „nastrojowy” wystrój wnętrza. Można w nim zamówić napoje mieszane (drinki) oraz drobne zakąski (orzeszki).
3
Drink Bary mogą funkcjonować jako:
Samodzielne zakłady gastronomiczne, Część składowa innych zakładów np. restauracji
4
Jak urządzić drink bar:
Należy pamiętać o indywidualnym oświetleniu do eksponowania alkoholi, dostosować wystrój wnętrza do charakteru lokalu oraz dobrać odpowiednią muzykę.
5
Sylwetka Barmana dyskretny; komunikatywny; cierpliwy;
sprawny manualnie; spostrzegawczy; uśmiechnięty; dyskretny.; uczciwy.
6
Klasyfikacja napoi mieszanych
7
Short drinks Małe napoje mieszane, o pojemności od
ml, ich porcja może być wypita jednym lub dwoma łykami. Należą do nich:
8
Koktaile- największa grupa short drinków.
Crusta- od dekoracji tzw. Crusty- cienkiej warstwy cukru imitującej skroupę lodową na brzegu kieliszka. Fancy- drinki fantazyjne. Flip- grupa odświeżających i wzmacniających napoi. On the rock- „na skałach” czyli z lodem. Striped drink- „pasiaki”. Shooter- mocno schłodzona mała porcja mocnego alkoholu. Sour- świeży sok + alkohol.
9
Duże napoje mieszane, o pojemności
Long drinks Duże napoje mieszane, o pojemności ok. 300 ml, zazwyczaj podawane są w prostych wysokich szklankach (tumblerach). Zaliczamy do nich:
10
Cobbler- łagodny napój winno-owocowy.
Collins- orzeźwiający drink. Egg nogg- jajko+ mleko+ alkohol Fizz- mocno schłodzony, odświeżający drink. Highball- napoje mieszane na każdą okazję. Julep- podaje się bogato dekorowany. Soda- podaje się jako aperitif lub napój orzeźwiający.
11
Soft drinks (moctaile)
Łagodne napoje mieszane, bezalkoholowe lub z minimalną domieszką alkoholu aromatyzującego, podawane w porcjach jak long drinki.
12
Składnikami moctaili są:
Soki owocowe, Syropy i musy owocowe, Wody i lemoniady; Produkty mleczne; Jajaka; Lody; Cukier lub syrop cukrowy; Kawa i herbata; Likiery i alkohole w niewielkich ilościach.
13
Diverse drink Drinki odmienne, które sposobem wykonania i charakterem różnią się od tych wcześniej prezentowanych. Zaliczamy do nich:
14
Coffee drinks- kawa+ alkohol
Party drinks- dla dużej ilości gości. Wyróżniamy: Bowl- mieszanina win wytrawnych, cukru, ziół. Alkohol dodawany tylko dla aromatu. Punch- sporządza się z soków i syropów owocowych, win, alkoholi, bittersów, naparu herbacianego. Przed podaniem uzupełnia się napojem gazowanym np.. Wodą gazowaną. Picker- uppers- to rekonstruktorzy samopoczucia.
15
Napoje mieszane dietetyczne, odżywcze, bezalkoholowe.
Diet drinks Napoje mieszane dietetyczne, odżywcze, bezalkoholowe.
16
W skład diet drinków zazwyczaj wchodzą:
Soki owocowe; Cukier gronowy; Miód pszczeli; Cukier słodowy; Słodka śmietanka; Czekolada; Jajka; Dodatek witamin i soli mineralnych.
17
Hot drinks Gorące odmiany większości napojów mieszanych wymienionych w poprzednich kategoriach. Wyróżniamy:
18
Grog- to tradycyjny ulubiony naój marynarzy
Grog- to tradycyjny ulubiony naój marynarzy. Skład: 1/3 rum+ 2/3 gorącej wody+ 2 kostki cukru. Krupnik- staropolsko-litewski silnie rozgrzewający napój o korzennym aromacie. Mull- korzenne, słodzone i mocno podgrzane wino czerwone.
19
Składniki napojów mieszanych
20
Baza na której sporządza się napój mieszany. Najczęściej są to:
Składniki główne Baza na której sporządza się napój mieszany. Najczęściej są to:
21
Wódki gatunkowe, stołowe, naturalne, czyste, wina, wermuty;
Likiery, kremy owocowe, likiery ziołowe, wódki gorzkie; Syropy owocowe, doki, produkty mleczne.
22
Składniki dodatkowe To szeroka gama produktów dodawanych w niewielkich ilościach, zadaniem których jest wzbogacanie smaku i aromatu. Do tej grupy zaliczamy:
23
Soki owocowe; Syropy owocowe; Produkty mleczne; Składniki przyprawowe; Napoje bezalkoholowe.
24
Składniki dekoracyjne
Elementy ozdobne. Należą do nich:
25
Świeże owoce, warzywa w całości lub cząstkach np. banan, ananas;
Skórki cytryn i pomarańczy spiralnie skrojone (tzw. Twisty); Maraski- wisienki coctailowe, bez pestek z ogonkiem lub bez. W różnych kolorach; Oliwki zielone w zalewie słonej; Cebulki coctailowe; Cynamon; Laski wanilii.
26
Składniki komplementarne
Uatrakcyjniają wygląd drinka. Należą do nich:
27
Rurki- proste, łamane; Mieszadełka; Wykałaczki, szpadki; Serwetki.
28
Akcesoria barmana
29
Przybory do mieszania
30
Shaker Shaker klasyczny Shaker francuski Shaker bostoński Klasyczny;
31
Mieszadełka barmańskie-
służące do roztrzepywania składników drinka; Blender elektryczny- do składników trudno łączących się.
32
Przybory do odmierzania ingrediencji
33
Łyżeczki barowe Kroplomierz Jigger
34
Przybory do lodu:
35
Cooler i szczypce do lodu Kruszarka do lodu Szufelka
36
Przybory do wykonania dekoracji
37
Deska z nożem Nóż do cytrusów Nóż do twistów
38
Przybory dodatkowe
39
Trybuszon Muddler Wyciskacze do owoców Nalewaki
40
Urządzenia na barze
41
Ekspres do kawy Kostkarka do lodu Szafa chłodnicza
42
Szkło barowe
43
Kieliszek koktailowy Stopka
44
Szklanica old fashioned
Tumbler
45
Kieliszek do striped drinks
Kieliszek do crusty Kieliszek do striped drinks
46
Czarka
47
Miary barowe
48
Mililitry; Centylitry- 1cl= 10ml Uncje- 1oz = ok/. 30ml Jigger- 1 jigger = ok. 45 ml= 4,5 cl.
49
Miary praktyczne Pozwalają na odmierzanie i podawanie ilości składników w innych, praktycznych jednostkach objętości.
50
Łyżeczka barowa ml Łyżeczka do herbaty- 5 ml Łyżka deserowa- 10 ml Łyżka stołowa- 15 ml
51
Ilość soku uzyskanego ze świeżo wyciśniętych owoców.
Miary umowne Ilość soku uzyskanego ze świeżo wyciśniętych owoców.
52
Cytryna- 30 ml Pomarańcza- 80 ml Lime- 20 ml Jajko- 45 ml Krople 1 dash kropli Splash- gwałtowne przechylenie butelki- 1 splash= ml Squirt- gwałtowne przechylenie butelki z przytrzymaniem- 1 squirt= ml
53
Koniec
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.