Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałArkadiusz Mucha Został zmieniony 6 lat temu
1
Czy warto jeść jogurty? Jogurt znany jest od tysiącleci. To produkt uniwersalny, bo znajduje wiele zastosowań, smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy. Jego nazwę zawdzięczamy Turkom – po turecku „jagurt” oznacza „kwaśne mleko”. Dlaczego warto go jeść?
2
Zawiera żywe kultury bakterii W procesie produkcji jogurtu naturalnego rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus salivarius ssp. thermophilus. Żywe kultury jogurtowe produkują kwas mlekowy, który chroni nas przed rozwojem chorobotwórczej mikroflory w jelitach. Badania potwierdziły, że regularnie jedząc jogurt, wpływamy na obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Bakterie działają też korzystnie na układ pokarmowy, usprawniając proces trawienia. Warto pamiętać, że określenie „jogurt” zastrzeżone jest dla produktu, który zawiera nie mniej niż 10 mln komórek/1 ml żywych kultur bakterii.
3
Wzmacnia kości i zęby Jogurt naturalny to bardzo dobre źródło wapnia –
150-gramowy kubeczek o zawartości tłuszczu na poziomie 2 proc. ma w składzie aż 255 mg tego pierwiastka (mniej więcej w jednej czwartej taka ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka). Wapń jest głównym składnikiem budulcowym kości i zębów. Przy niedoborze wapnia kości stają się łamliwe, zęby się psują, pojawiają się bóle mięśni, osteoporoza, drętwienie kończyn, krwotoki z nosa, zaburzenia rytmu serca oraz krzepnięcia krwi. Jogurt naturalny charakteryzuje się też właściwym stosunkiem wapnia do fosforu, co wpływa na prawidłową gospodarkę wapniową.
4
Chroni przed cukrzycą Do ciekawych wniosków doszli angielscy uczeni z Uniwersytetu Cambridge. Zdaniem naukowców trzeba jeść cztery kubki jogurtu naturalnego w tygodniu (każdy o pojemności ok. 125 g), by uchronić się przed cukrzycą typu 2. Badania przeprowadzono na ponad czterech tysiącach ochotników. Jogurt zjedzony co drugi dzień sprawia, że ryzyko rozwoju cukrzycy spada o 28 proc. Pracownicy naukowi Cambridge uważają, że taką właściwość jogurt naturalny zawdzięcza obecności bakterii probiotycznych. Ważne, by jogurt odznaczał się niewielką zawartością tłuszczu i nie miał żadnych sztucznych dodatków.
5
Ma bardzo dobry skład Składniki obecne w jogurcie korzystnie wpływają na zdrowie. Znajdują się w nim m.in. witaminy z grupy B (m.in. B5, B6, B12), witaminy A i D, jod, cynk, potas, magnez, wspomniany wapń i fosfor, a także pełnowartościowe białko, dostarczające wszystkich niezbędnych organizmowi aminokwasów. Jogurt naturalny zawiera g białka w 250 g. Co ważne, białko obecne w jogurcie nasz organizm trawi nawet trzy razy szybciej niż np. białko z kefiru. Jogurt naturalny odznacza się też bardzo wysoką wilgotnością – na poziomie proc. – co oznacza, że skutecznie nawadnia organizm. Obecne w jogurcie składniki sprawiają, że produkt ten wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne.
6
Jest niskokaloryczny i lekkostrawny Jogurt naturalny bez dodatku cukru w 100 g ma zazwyczaj kcal. Poleca się go zatem w kuracjach odchudzających. Jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na żołądek. Obecne w nim bakterie rozkładają znajdującą się w jogurcie laktozę, dzięki czemu ta smaczna przekąska staje się lepiej przyswajalna niż mleko. Po jogurt naturalny śmiało mogą sięgać osoby z nietolerancją laktozy. Przysmak ten odchudza też dzięki wysokiej zawartości wapnia, którego niedobór przyczynia się do niewłaściwego funkcjonowania ośrodka głodu i sytości.
7
Jest szczególnie dobry dla kobiet Kobiety często skarżą się na infekcje pęcherza moczowego, tymczasem fińscy naukowcy udowodnili, że systematyczne spożywanie jogurtów zawierających żywe kultury bakterii wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażenia dróg moczowych. A jeśli często trenujesz, koniecznie włącz jogurt do diety – ponieważ ma on właściwe proporcje białka do węglowodanów, jest świetną przekąską po ćwiczeniach fizycznych, natomiast obecne w jogurcie białko regeneruje mięśnie i organizm po wysiłku. Jogurt naturalny odmładza, ułatwia trawienie, obniża wysokie ciśnienie i zbija cholesterol, może też wspomagać leczenie infekcji drożdżycowych, z którymi często walczą kobiety.
8
Można go wykorzystać na wiele sposobów Każdy powinien mieć w lodówce kubeczek jogurtu – pasuje do sałatek, deserów, zastąpi śmietanę. Można go podać z dodatkiem musli i owoców na śniadanie. Świetnie łączy się z bakaliami i miodem. Bardzo smaczny jest zapieczony, np. z jabłkiem. Jogurt jest bazą do koktajli, chłodników, sosów i dipów. Produkt ten nie musi być zresztą wykorzystywany jako przekąska. Można nałożyć go na twarz jak maseczkę – skóra zostanie nawilżona, odzyska sprężystość i jędrność. Maseczka z jogurtem naturalnym to również skuteczny sposób na suche, napuszone włosy.
9
Wzmacnia odporność Jogurt naturalny chroni nas przed przeziębieniami i infekcjami – dzieje się tak za sprawą obecnych w nim dobroczynnych bakterii. Z tego względu trzeba go koniecznie włączyć do diety w czasie kuracji antybiotykowej. Spożywanie jogurtu chroni również nasz organizm przed niektórymi toksynami. Często sięgając po ten przysmak wpływamy na zwiększenie ilość białych krwinek, a to z kolei podnosi szybkość reakcji układu odpornościowego. Badania naukowe potwierdziły, że każdego dnia spożywając 120 g jogurtu naturalnego, chronimy się przed przeziębieniem. Zdaniem naukowców bakterie jogurtowe prawdopodobnie wysyłają sygnały do komórek odpornościowych, by te były bardziej aktywne.
10
Dlatego jedzmy jogurty !
Treść prezentacji:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.