Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe"— Zapis prezentacji:

1 Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Hydroliza glicerydów w środowisku kwasowym Hydroliza w środowisku zasadowym

2 Glicerydy – tłuszcze - lipidy
Tłuszcze proste – estry glicerolu (propano-1,2,3 – triolu i wyższych kwasów tłuszczowych: nasyconych: stearynowego, palmitynowego (wyjątek kwas masłowy – ok. 3% reszt tego kwasu wchodzi w skład masła krowiego), które wchodzą w skład tłuszczów zwierzęcych (wyjątek tłuszcz rybi – tran) nienasyconych: oleinowego, linolowego, które wchodzą w skład tłuszczów roślinnych (wyjątek masło kakaowe, masło kokosowe) Tłuszcze złożone – w swoim składzie oprócz reszty glicerolu i reszt kwasów tłuszczowych zawierają reszty kwasu orotofosforowego(V) – fosfolipidy, cukry proste (galaktozę lub glukozę) – glikolipidy.

3 Wiązania estrowe w tłuszczach
H2C HC H HO O C C17H35 H HO H2O 3H2O O C C17H35 H HO Glicerol – propano-1,2,3 - triol Kwas stearynowy Tristearynian glicerolu

4 Hydroliza glicerydów w środowisku kwasowym
C17H35 O H2C HC H O H2C HC O C C17H35 H+ 3H- OH H O C C17H35 H O C 3 C17H35 Glicerol – propano-1,2,3 - triol OH Kwas stearynowy

5 Hydroliza glicerydów w środowisku zasadowym – zmydlanie tłuszczów
C17H35 O H2C HC H O H2C HC O C C17H35 3Na- OH H O C C17H35 H ONa O C 3 C17H35 Glicerol – propano-1,2,3 - triol Stearynian sodu


Pobierz ppt "Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe"

Podobne prezentacje


Reklamy Google