Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Badanie fizykalne układu pokarmowego
2
Analiza wybranych objawów podmiotowych
BÓL ¾ główne umiejscowienie ¾ promieniowanie ¾ charakter ¾ nasilenie ¾ czas trwania ¾ częstość występowania lub okresowość ¾ specjalne okoliczności występowania ¾ czynniki zaostrzające ¾ czynniki łagodzące ¾ zjawiska towarzyszące Badanie kliniczne Munro & Edwards
3
Badanie układu pokarmowego
Okolice brzucha
4
Badanie układu pokarmowego
Okolice brzucha
5
Ból trzewny lub pierwotny
Analiza wybranych objawów podmiotowych BÓL - patogeneza Ból trzewny lub pierwotny powstaje w danym narządzie poprzez: - zwiększone ciśnienie wewnątrz narządu - nadmierne rozciągnięcie ściany narządu Ból somatyczny lub wtórny powstaje wskutek drażnienia odpowiednich mięśni, więzadeł, kości, nerwów i naczyń krwionośnych Ból rzutowany odczuwany w miejscu odległym, nie bezpośrednio związanym z siedliskiem choroby, wskutek podrażnienia korzenia nerwowego tego samego dermatomu co chory narząd
6
OGÓLNE BADANIE CHOREGO
Kolka nerkowa
7
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OGLĄDANIE Objawy ogólne Ortostatyczne zmiany tętna i ciśnienia krwi Ułożenie ciała i stopień ruchliwości Nasilanie się bólu podczas kaszlu Stan odżywienia Objawy przebytych urazów Zażółcenie, zasinienie, wybroczyny Kształt brzucha Objawy marskości wątroby: ginekomastia łysienie lub nieprawidłowe rozmieszczenie owłosienia rumień dłoniowy powiększenie ślinianek przyusznych pajączki naczyniowe zanik jąder
8
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OGLĄDANIE
9
SKÓRA - zmiany w przewlekłych chorobach wątroby
OGÓLNE BADANIE CHOREGO SKÓRA - zmiany w przewlekłych chorobach wątroby
10
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OSŁUCHIWANIE Jakość i ilość szmerów jelitowych Dźwięczne szmery w jamie brzusznej inne niż jelitowe Szmer tarcia w klatce piersiowej i jamie brzusznej Objaw pluskania w jamie brzusznej
11
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OSŁUCHIWANIE
12
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OPUKIWANIE Stłumienie wątrobowe i śledzionowe Wzmożone napięcie ściany jamy brzusznej Przesunięcie granic stłumienia przy rotacji ciała Obecność fali uderzeniowej płynu w jamie brzusznej
13
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OPUKIWANIE
14
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OBMACYWANIE Stan obwodowych węzłów chłonnych Symetria i napięcie tętna na tt. obwodowych Trzeszczenie podskórne powłok brzucha i klp Nadwrażliwość skóry Napięcie mięśni dowolne i przymusowe Powiększenie narządów Guzy powierzchowne i umiejscowione głęboko Przepukliny Tkliwość przy ucisku i jego raptownym zniesieniu
15
WĘZŁY CHŁONNE OGÓLNE BADANIE CHOREGO
16
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
OBMACYWANIE OBJAW BLUMBERGA
17
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
W przypadku stwierdzenia guzów: Wielkość, umiejscowienie, kształt Wygląd skóry nad guzem Tętnienie i szmery Odgłos opukowy i spoistość Tkliwość Przesuwanie się z przeponą lub innymi narządami Zawsze wykonać: Badanie per rectum Próby na obecność krwi w kale
18
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
WODOBRZUSZE gromadzenie się płynu przesiękowego lub wysiękowego w obrębie jamy brzusznej PRZYCZYNY stany zapalne otrzewnej nowotwory otrzewnej zastój żylny w następstwie: nadciśnienia wrotnego niewydolności krążenia zaciskającego zapalenia osierdzia zmiany składu białek osocza zmiany równowagi kwasowo-zasadowej obecność krwi lub chłonki w jamie brzusznej
19
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
HEPATOMEGALIA - powiększenie wątroby PRZYCZYNY Czynne i bierne przekrwienie wątroby Ostre i przewlekłe zapalenia wątroby (wirusowe, toksyczne, krętkowice, tbc, kiła) Marskość wątroby Nowotwory wątroby Choroby krwi (białaczki, ziarnica złośliwa, czerwienice, niedokrwistości) Ogólnoustrojowe zaburzenia metaboliczne i hormonalne (cukrzyca, glikogenozy, lipidozy, skrobiawica, porfiria) Ropnie, guzy i torbiele wątroby (bąblowiec, torbielowatość wątroby)
20
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
SPLENOMEGALIA - powiększenie śledziony PRZYCZYNY Ostre i przewlekłe zapalenia (posocznice, dur brzuszny, wzw, podostre zapalenie wsierdzia, zminica, mononukleoza zakaźna, zapalenie dróg żółciowych, toczeń trzewny) Choroby krwi (białaczki, ziarnica złośliwa, czerwienice, niedokrwistości hemolityczne, osteomieloskleroza, szpiczak mnogi, sarkoidoza, małopłytkowości) Zaburzenia krążenia wrotnego Przewlekła niewydolność krążenia Choroby spichrzeniowe Ropnie, guzy, torbiele i zawały śledziony
21
Badanie układu pokarmowego
Obmacywanie wątroby
22
Obmacywanie śledziony
Badanie układu pokarmowego Obmacywanie śledziony
23
Badanie układu pokarmowego
Obmacywanie nerki
24
Badanie układu pokarmowego
Obmacywanie nerki
25
OBMACYWANIE Badanie układu pokarmowego
Guz w jamie brzusznej i powiększenie wątroby u pacjenta z rakiem żołądka i przerzutami do wątroby Splenomegalia i powiększenie węzłów chłonnych u pacjenta z chorobą Hodgkina
26
OBMACYWANIE Badanie układu pokarmowego Ból, bolesność uciskowa, obrona
mięśniowa i guz u pacjenta z ostrym zapaleniem wyrostka robaczkowego i ropniem okołorobaczkowym Guz wychodzący z miednicy (pęcherz, guz macicy lub jajnika)
27
OBMACYWANIE Badanie układu pokarmowego
cechy palpacyjne mieszczące się w normie
28
Badanie układu pokarmowego
Badanie per rectum
29
Badanie układu pokarmowego
Jelito grube
30
Badanie układu pokarmowego
ENDOSKOPIA GASTROSKOPIA endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego, ezofagogastroduodenoskopia KOLONOSKOPIA koloskopia FIBEROSIGMOIDOSKOPIA REKROSKOPIA i ANOSKOPIA ENDOSKOPOWA CHOLANGIOPANKREATOGRAFIA WSTECZNA - ECPW CHOLANGIOSKOPIA ULTRASONOGRAFIA ENDOSKOPOWA
31
Przewód pokarmowy
32
Przewód pokarmowy
33
Badanie kontrastowe przełyku
Badanie układu pokarmowego Badanie kontrastowe przełyku
34
Badanie układu pokarmowego
PH - metria
35
Badanie przedmiotowe układu pokarmowego
BADANIA DODATKOWE Elektrolity Kreatynina Stężenie glukozy we krwi Morfologia Amylaza w surowicy Aktywność aminotransferaz i fosfatazy zasadowej Stężenie bilirubiny Badanie ogólne moczu Zdjęcie klatki piersiowej Badanie radiologiczne brzucha w pozycji leżącej i stojącej Ekg
36
Badanie układu pokarmowego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.