Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZuzanna Kempski Został zmieniony 10 lat temu
1
MAZUREK PODLASKI w wykonaniu Ewy Kasiańczuk oraz Ani Baranowskiej pod opieką p. Katarzyny Zalewskiej
2
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
3
Teraz rozbijamy jajeczko…
4
Oddzielamy białko od żółtka.
5
Dodajemy kilka łyżeczek cukru.
6
oraz proszek do pieczenia.
7
Roztapiamy margarynę…
8
i przestudzoną wlewamy do ciasta.
9
Wyrabiamy ciasto…. i wyrabiamy….
10
Przygotowujemy prodiż do pieczenia: najpierw smarujemy tłuszczem,
11
potem osypujemy bułką tartą.
12
Wykładamy ciasto do formy.
13
Pieczemy około 30 minut.
14
W tym czasie przygotowujemy masę: ubijamy białka na sztywna pianę,
15
roztapiamy margarynę i dodajemy do niej płatki owsiane,
16
dosypujemy cukier i dodajemy olejek migdałowy oraz pianę z białek.
17
Mieszamy wszystkie składniki delikatnie.
18
Wykładamy na podpieczony spód ciasta i zapiekamy przez następne 30 minut.
19
Porządkujemy stanowisko pracy.
20
Wyjmujemy gotowy mazurek by ostygł.
21
Posypujemy cukrem i życzymy smacznego…
22
Mazurkiem poczęstowałyśmy kolegów i koleżanki…
Smakował bardzo…. mniam, mniam….
23
dlatego upiekłyśmy mazurek raz jeszcze…
tym razem na konkurs
24
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.