Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ
2
NAZWA DWUTLENKU WĘGLA Dwutlenek węgla (nazwa systematyczna: ditlenek węgla; nazwa Stocka: tlenek węgla(IV)), CO2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków, w którym węgiel występuje na IV stopniu utlenienia.
3
ZASTOSOWANIE [CO2] Jako suchy lód jest wykorzystywany jako chłodziwo.
zawarty w powietrzu wywołuje twardnienie zaprawy wapiennej. jako atmosfera neutralna w dojrzewalniach owoców. czynnik chłodniczy w obiegach nadkrytycznych. czynnik roboczy w gaśnicach śniegowych i instalacjach gaśniczych. w cukrownictwie - do wytrącania resztek wodorotlenku wapnia z soku buraczanego.
4
WYSTĘPOWANIE W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz, dobrze rozpuszczalny w wodzie i cięższy od powietrza (ok. 1,5 raza). Pod normalnym ciśnieniem przechodzi ze stanu stałego do gazowego (sublimuje) z pominięciem fazy ciekłej w temperaturze −78,5 °C. Pod zwiększonym ciśnieniem (5,1 atm) można go jednak skroplić w temperaturze −57 °C.
5
WYTWARZANIE W laboratorium najłatwiej wytworzyć dwutlenek węgla poprzez prażenie węglanu wapnia: CaCO3 → CaO + CO2↑lub działając praktycznie dowolnym kwasem (np. octowym, solnym, cytrynowym) na węglany, np. węglan wapnia, węglan sodu (Na2CO3) lub wodorowęglan sodu (NaHCO3) i in. Na2CO3 + 2HCl → 2NaCl + CO2↑ + H2ONajdogodniej przeprowadza się takie reakcje chemiczne w aparacie Kippa. W przemyśle dwutlenek węgla otrzymuje się podczas spalania węglowodorów lub jako produkt uboczny fermentacji alkoholowej.
7
ZATRUCIE [CO] Do zatruć dwutlenkiem węgla dochodzi przede wszystkim w różnych zakładach przemysłowych, głównie kopalniach, jednak zatrucia są także możliwe w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie wydzielany w wyniku fermentacji dwutlenek węgla zwiększa stężenie tego gazu w powietrzu wdechowym. Wejście do takich pomieszczeń bez sprawdzenia składu powietrza lub bez aparatów powietrznych zagraża zatruciem, a nawet śmiercią.
10
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.