Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałŚwiętomierz Paliga Został zmieniony 11 lat temu
1
KUPIĆ? - NIE KUPIĆ? ZJEŚĆ, CZY WYRZUCIĆ?
2
Prawidłowe żywienie, rozłożone na kilka posiłków w ciągu dnia, powinno zapewnić człowiekowi dostarczenie: ENERGII – niezbędna do pracy narządów wewnętrznych (krążenia krwi, oddychania, trawienia, wydzielania gruczołów wewnętrznych. i in.), do utrzymania stałej ciepłoty ciała, do pracy mięśniowej. Organizm czerpie energię z biologicznego spalania węglowodanów, tłuszczów oraz białek niewykorzystanych do innych celów. SKŁADNIKÓW BUDULCOWYCH – aminokwasy wchodzące w skład białek, składniki mineralne oraz niektóre składniki tłuszczów i węglowodanów. Materiał budulcowy potrzebny jest do rozwoju, wzrostu oraz do odnowy różnych tkanek (np. złuszczający się naskórek, wzrost paznokci i włosów, wydzielanie soków trawiennych i in.). Dostarczenie tych składników organizmowi gwarantuje zachowanie równowagi pomiędzy procesami rozpadu i syntezy składników ciała. SKŁADNIKÓW REGULUJĄCYCH – witaminy, niektóre składniki mineralne; wchodzą one w skład wielu enzymów i koenzymów warunkujących prawidłowy przebieg procesów przemiany materii.
3
Bilans energetyczny
4
Negatywne konsekwencje zdrowotne
Żywienie niedoborowe : powoduje nadmierną drażliwość i zaburzenia koncentracji zmniejsza odporność organizmu jest przyczyną niedokrwistości zmniejsza wydolność układu krążeniowo-oddechowego, zwiększa ryzyko osteoporozy w wieku dojrzałym Nadmierne spożycie jest przyczyną: próchnicy zębów, otyłości czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca insulinoniezależna, nowotwory
5
Żywność zdrowa Żywność wolna od zanieczyszczeń Żywność nie stwarzająca zagrożenia Żywność naturalna
9
Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach zwierzęcych (mięso, pełnotłuste produkty mleczne, jaja), powodują wzrost stężenia złego cholesterolu LDL, który odkłada się w ściankach tętnic i jego to należy unikać w naszej diecie; Nienasycone kwasy występują w rybach, owocach morza, wielonasyceniowe pochodzenia roślinnego –zawierają orzechy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy. Na tych dwóch grupach powinna bazować nasza zdrowa dieta. (powstawanie dobrego cholesterolu HDL).
14
Warzywa i owoce to zdrowie i uroda
To źródło błonnika i wielu witamin (zwłaszcza A, C i E) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, potas, żelazo). regulują gospodarkę mineralną organizmu oraz przemianę materii- szczególnie w komórkach nerwowych, mięśniach i gruczołach dokrewnych. Dzięki tym funkcjom regulują nastrój; są źródłem przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwnowotworowe, chroniące serce i wzrok; wzmacniają układ odpornościowy zapobiegają osłabieniu pamięci; poprawiają również stan skóry, paznokci i włosów- czyli służą urodzie.
15
Nasz organizm potrzebuje go około 25-30g dziennie
Nasz organizm potrzebuje go około 25-30g dziennie. W przewodzie pokarmowym błonnik zachowuje się jak gąbka, chłonie wodę pęcznieje i wypełnia żołądek, wywołując uczucie sytości. Zmniejsza przyswajalność węglowodanów, przez co obniża poziom cukru we krwi. Ponadto wchłania toksyny, cholesterol i inne szkodliwe związki, które są razem z nim szybko wydalane, usprawnia perystaltykę jelit.
16
W największych ilościach znajduje się on w owocach, warzywach, kaszy, brązowym ryżu, makaronach, pełnoziarnistych produktach.
17
Ruch to zdrowie Przynajmniej 2-3 razy tygodniowo ćwicz ok. godzinę czasu- maszeruj, pływaj, tańcz, biegaj, pedałuj na rowerze, ćwicz aerobik; wybierz ten rodzaj aktywności, która sprawi Ci przyjemność. Ruch poprawia nastrój- aktywność fizyczna nie tylko wpływa korzystnie na sylwetkę i kondycję, także powoduje zwiększone wydzielanie endorfin (hormonów szczęścia), które poprawiają humor poprawia perystaltykę jelit. Przeciętny człowiek w ciągu całego życia pokonuje na piechotę dystans ponad kilometrów, czyli dwukrotnie okrąża ziemię. Chodzenie jest najlepszą formą ruchu pobudzającą serce w takim stopniu, iż zachowuje ono sprawność, a jednocześnie nie ulega przemęczeniu. Wystarczy maszerować 3 razy w tygodniu po najlepiej 90 minut.
19
Magnez - wzmacnia układ nerwowy i krwionośny
Magnez - wzmacnia układ nerwowy i krwionośny. Zapobiega stresowi i bezsenności. Gdy wszystko nam przeszkadza i denerwuje bez powodu, to prawdopodobnie mamy niedobór magnezu; wtedy też nie tylko tracimy siły, ale pogarsza nam się nastrój i "puszczają" nerwy.
20
Organizm najchętniej wchłania magnez w towarzystwie witamin B6 i E
Organizm najchętniej wchłania magnez w towarzystwie witamin B6 i E. Witaminy z grupy B- zwłaszcza witamina B6 jest niezbędna do produkcji serotoniny (substancji poprawiającej nastrój, samopoczucie Orzechy, czekolada, banany, kakao - poprawiają nastrój.
21
Orzechy, migdały, pestki z dyni, słonecznika- bogate w substancje o działaniu antydepresyjnym
Są nieocenionym źródłem witamin A, C i E oraz wapnia, magnezu, potasu i fosforu. W polskiej tradycji orzechy są symbolem szczęścia. Dlatego stanowią nieodzowny element polskich wigilijnych stołów. Ich obecność wróży pomyślność domowi. Nawet niewielka ilość orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Orzechy ponadto obniżają poziom cukru we krwi, a także pobudzają pracę mózgu. W medycynie chętnie wykorzystywane są również w terapii przeciw miażdżycy i nowotworom.
22
Żelazo to źródło siły i energii
Żelazo to źródło siły i energii. Zapobiega zmęczeniu, zwiększa odporność na choroby, poprawia wygląd skóry.
23
Wapń zapewnia silne kości i mocne zęby
Wapń zapewnia silne kości i mocne zęby. Poprawia refleks, wspomaga układ nerwowy. Od wapnia zależą odprężone nerwy, optymizm, entuzjazm, pogodny, wyrównany nastrój. Wapń reguluje poziom hormonów.
24
Fosfor - poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych
Fosfor - poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych. Jest potrzebny, by nie zawodziła nas pamięć.
25
Kwas foliowy. Jego obecność jest konieczna do powstawania w szpiku czerwonych krwinek, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Usprawnia pracę układu pokarmowego. Występuje w wątróbce zwierzęcej, ciemnozielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, otrębach, drożdżach, żółtku jajek, burakach,, owocach cytrusowych.
26
Rośliny strączkowe posiadają wysoką zawartość białka, błonnik pokarmowy i inne substancje stanowiące antidotum na cywilizacyjne skażenia pokarmów i środowiska.
27
Miód ma właściwości lecznicze - działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność. Jest stosowany z powodzeniem w leczeniu wielu schorzeń. Miód można spożywać w każdy sposób, pamiętając, że nie powinno się go dodawać do napojów i gorących potraw.
28
Woda oczyszcza, upiększa, odżywia skórę i leczy.
Woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Wypijaj co najmniej 2 litry płynów, w tym 1-1,5 litra wody mineralnej. Najbezpieczniejsze są wody o średniej mineralizacji.
29
Dobre soki są bogatym źródłem składników mineralnych, witamin (zwłaszcza wit. C i błonnika).
Najlepsze są oczywiście świeżo wyciskane. Napoje słodzone bez dodatku konserwantów mogą być przechowywane 6 dni.
30
Potrawy, które pozbawiają mózg siły
Pewne produkty pobudzają działanie mózgu, inne osłabiają go i pogarszają jego pracę. Tłuste dania – są ciężkostrawne. Energię zużywa na ich trawienie. Rafinowane węglowodany (w ciastkach, makaronie, białym pieczywie). Mamy ochotę położyć się do łóżka, a nie zajmować się nauką. Słodycze i napoje gazowane – po chwilowym ożywieniu poziom cukru we krwi spada i organizm działa jeszcze gorzej niż przedtem.
31
Śniadanie na dobry początek.
To najważniejszy posiłek dnia. Organizm był pozbawiony jedzenia przez całą noc. Trzeba mu zapewnić odpowiednią porcję energii. Jedz produkty będące dobrym źródłem białka i błonnika, który pomaga wolniej trawić: jajka – zawierają cholinę, nazwaną witaminą ożywiającą umysł, Płatki na mleku, z dodatkiem suszonych owoców. To prawdziwy zastrzyk energii. Suszone owoce są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.
32
Drugie śnadanie Kanapki pełnoziarniste najlepiej przyrządzać na ciemnym, np. wieloziarnistym pieczywie, zawierającym kwas foliowy i witaminy z grupy B. Brak tych witamin wywołuje zmęczenie i utrudnia koncentrację.
33
i choroby cywilizacyjne
Żywność syntetyczna (sztuczna) - typ żywności zawierający wiele syntetycznie przetworzonych składników. Pokarm, który przemysłowo oczyszczono, lub "wzbogacono" chemią, jest niepełnowartościowy. Organizm, który wchłania taki pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne
34
Etykiety na opakowaniach spożywczych zawierają oznaczenia określające rodzaj syntetycznego dodatku.
Pod symbolami zaczynającymi się od litery E i numeru liczbowego (np. E332, E123) ukryte są nazwy substancji chemicznych. Do najczęściej używanych konserwantów w żywności należą: barwniki, pekle, przeciwutleniacze, zagęszczacze.
35
Emulgatory obecne w produktach zawierają składniki barwiąco - aromatyzujące. Wywołują reakcje alergiczne. E-472, E-140
36
Regulatory kwasowości i emulgatory
Regulatory kwasowości i emulgatory. Dodawane są do sosów, lodów, jogurtów, serków homogenizowanych E-407, E-412, E-472, E-171, E-481
37
Barwniki dodawane są do żywności, po to by podnieść walory estetyczne
Niektóre barwniki są nieszkodliwe dla zdrowia, jest to: kurkumina ( E-100), witamina B12 (E-101), (E-122), żółcień chinolinowa (E-104). Zwróć uwagę na skład produktu.
38
Nie zachęcamy do zakupu nadziewanego rogalika Chipicao ze względu na obecność w nim licznych substancji dodatkowych, w tym konserwantów chemicznych.
39
E-321, występuje w gumie do żucia, również powoduje uczulenia
E-321, występuje w gumie do żucia, również powoduje uczulenia. E-104, E-129, E-131 (rakotwórczy)
40
Z ilością zjadanych chipsów nie powinniśmy przesadzać nie tylko ze względu na akryloamid, który podejrzewa się o rakotwórcze działanie, jak i związki wzmacniające smak i zapach, takie jak glutaminian sodu. Chipsy zawierają dużo (ok %) tłuszczu i z tego względu są bardzo kaloryczne. Co więcej, tłuszcz w chipsach, to tłuszcz niezdrowy. W czasie przemysłowego smażenia jest on bardzo długo ogrzewany w temperaturze około 200C.
41
Przez nieustanny pośpiech jemy nieregularnie wybierając pokarmy typu Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność). Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.
42
Konserwant oznaczony jako
E-211 będący standardowym środkiem konserwacji żywności - spotykanym przede wszystkim w napojach gazowanych (Coca-Cola Light, Pepsi Twist, Mountain Dew, 7up itd.), w połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen.
43
Zawiera duże ilości soli
Glutaminian sodu - składnik wzmacniający smak i zapach kostek bulionowych, nie jest zupełnie obojętny dla organizmu (E 150, E-635). Spożywany w większych ilościach, a szczególnie na czczo, u osób wrażliwych wywołuje bóle głowy i objawy określane jako „syndrom chińskiej restauracji”. Jest niewskazany także dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, na przykład z chorobą wrzodową (pobudza wydzielanie soków trawiennych).
44
Popularne zupy instant z makaronem oraz dania bez gotowania zawierają różne związki, np. glutaminian sodu a także suszone i przetworzone surowce, jak skrobia modyfikowana. E-635, E-104
45
Kolorowe napoje "owocowe”
Kolorowe napoje "owocowe”. Jest to słodzona woda z dodatkiem substancji dodatkowych: barwników (głównie syntetycznych), aromatów, substancji zakwaszających, a często i konserwantów chemicznych. Dodatek soków owocowych jest w nich symboliczny. E-
46
Kofeina we wszystkich napojach tego typu obecna jest w bardzo dużych ilościach. Kofeina zwiększa liczbę skurczów serca oraz podnosi ciśnienie krwi. Dzieci nie powinny ich spożywać. E-150 Młodzież często myli napoje energetyzujące z napojami izotonicznymi. Te ostatnie są przeznaczone dla osób uprawiających sport oraz obciążonych ciężką pracą fizyczną.
47
E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu
E azotyn sodu i azotyn potasu. Stosowane są do peklowania wędlin. Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Z jednej strony chronią nasz organizm przed zatruciem, ale mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Pleśń i oślizłość na powierzchni śwadczą o zepsuciu wędliny. Bombaż – nieszczelna puszka
48
E-200-jest to tak zwany utwardzacz, używa się go do zagęszczania masy serowej, marmolady, lub do utwardzania margaryny. Wywołuje najczęściej reakcje alergiczne. E-310 i 312- chronią produkt przed jauczeniem: masło lub margaryna Barwa intensywnie żółta na powierzchni lub z nalotem pleśni dyskwalifikuje wyrób.
49
Bardzo szkodliwy przeciwutleniacz to E-280-dodawany do chleba i wyrobów ciastkarskich. Szkodliwym jest też E-220, E-472, E-475, E- 500, E-472 dodawany do ciasta biszkoptowego i tłuszczów cukierniczych. powoduje zaburzenia pracy wątroby.
52
Żywność zmodyfikowana genetycznie
54
Supermarkety, sklepy, media – są to instytucje, które wcale nie ułatwiają młodzieży wyboru zdrowych, niskokalorycznych produktów. Potencjalnego młodego klienta nęcą i kuszą kolorowe opakowania, wesołe napisy, konkursy, promocje.
55
? Nazwa artykułu spożywczego; Nazwa producenta;
Termin przydatności do spożycia; Wykaz składników; Zawartość netto; Warunki przechowywania; Rodzaj i szczelność opakowania; Środki dodatkowe: konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgulatory i.in.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.