Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałŚwiętomierz Kondej Został zmieniony 10 lat temu
1
Prawidłowa dieta i odżywianie nastolatków
Zdrowe odżywianie Prawidłowa dieta i odżywianie nastolatków
2
Prawidłowe odżywianie nastolatków
Młody organizm, aby mógł prawidłowo się rozwijać potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych, które powinny być nieodłączną częścią diety każdego dojrzewającego nastolatka. Organizm rozwija się najszybciej między dwunastym, a szesnastym rokiem życia. Ważne jest więc, aby poza odpowiednią ilością energii w posiłkach nastolatków znajdowało się także wszystko to, co potrzebne jest dla prawidłowego rozwoju i wzrostu. Chodzi tu głównie o układ kostny, mięśniowy i hormonalny. Należy zadbać o to, aby dieta była bardzo urozmaicona i bogata w produkty zawierające pełnowartościowe białko, witaminy oraz substancje mineralne. Bardzo ważnym składnikiem mineralnym jest wapń, który jest odpowiedzialny za wzrost kości. Warto więc zatroszczyć się, aby dieta była bogata w przetwory mleczne, ryby, orzechy włoskie, brokuły czy fasolę. Ważne jest też by pamiętać o tym, że lepiej jeść mniejsze posiłki, za to z większą częstotliwością.
3
Prawidłowa dieta to taka, która utrzymuje wagę ciała na prawidłowym poziomie i dostarcza wszystkich składników pokarmowych (tłuszczów, węglowodanów i białka) w odpowiednich proporcjach
4
W ustaleniu produktów- które powinniśmy spożywać- pomocna okazuje się piramida żywieniowa
Piramida żywieniowa to przedstawienie w formie graficznej właściwych zasad odżywiania. Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinniśmy najczęściej spożywać, na samym zaś szczycie – te, które powinniśmy wyeliminować lub znacznie ograniczyć ich spożycie
6
Kolejne poziomy piramidy - co jeść
Pierwszy poziom to produkty zbożowe, w których skład wchodzi, np.: ciemne pieczywo, ryż, płatki owsiane.
7
Drugą warstwę piramidy stanowią warzywa i owoce, które są bogactwem witamin i minerałów a także źródłem węglowodanów złożonych, tj. np. jabłko, marchewka czy banan.
8
Kolejny poziom to warzywa strączkowe – groch, fasola, bób, soja, soczewica, będące źródłem łatwo przyswajalnego białka, oraz nasiona i orzechy – zawierające białko i „dobre” tłuszcze. Pomagają one regulować poziom cukru we krwi oraz obniżają ciśnienie i cholesterol.
9
Żywnością, która dostarcza nam niezbędne białka są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby i nabiał. Najlepsze źródła białka to chudy drób, ryby i jajka.
10
Na szczycie piramidy znalazło się po pierwsze czerwone mięso wraz z masłem (ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych), produkty z mąki pszennej ( jasne pieczywo ) słodycze, sól oraz fastfoody, które stanowią mieszankę niezdrowych składników. Podsumowując, szczyt piramidy stanowią produkty, które należy mocno ograniczać.
11
Błonnik Błonnik jest składnikiem żywności, który ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest odpowiedzialny za prawidłową perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, udar mózgu, choroby serca, pomaga w zaparciach, biegunce, w walce z otyłością, obniża poziom cholesterolu oraz oczyszcza organizm z toksyn. Produkty, w których się znajduje; makaron z mąki razowej, wieloziarnisty chleb, śliwka, morele.
12
Przykładowy dzienny jadłospis dla nastolatka
Śniadanie: 533 kcal Jajko na miękko 2 szt., chleb pszenno – żytni z ziarnem 2 kromki, masło 2 łyżeczki, wędlina chuda 2 plasterki, ser żółty plasterek, pomidor duży II Śniadanie: 257 kcal Jogurt naturalny kubek Owoce (maliny, jagody, truskawki, banan) 4 łyżki Miód 2 łyż. Obiad: zupa: 110 kcal + drugie danie: 882 kcal Zupa krem z groszku talerz, pierś z kurczaka grillowana ½ całej, ryż szkl. po ugotowaniu, sałata 2 liście, pomidor mały, oliwki kilka, papryka średnia, oliwa z oliwek łyżka, pestki dyni garść Podwieczorek: 187 kcal Pomarańcza duża Śliwki suszone kilka Kolacja: 330 kcal Pasta rybna ze szczypiorkiem 4 łyżki, bułka pszenne 1 szt., ser żółty chudy plaster, masło 2 łyżeczki, ogórek kiszony duży
13
Zalecenia żywieniowe (młodzież 13-15 lat/dzień)
Energia Białko Tłuszcze Wapń Wartość energetyczna kcal Dziewczęta; Chłopcy; Białko Gram Dziewczęta; 85 Chłopcy; 95 Tłuszcze Gram Dziewczęta; 67-83 Chłopcy; 78-89 Wapń Mg Dziewczęta; 1200 Chłopcy;1200
14
REGULARNOŚĆ POSIŁKÓW Niezbędna w diecie każdego nastolatka jest regularność posiłków. Powinniśmy spożywać dziennie średnio 4-5 posiłków. Jeżeli jemy posiłki rzadziej niż 3 razy w ciągu dnia narażamy nasz organizm na zmniejszenie glukozy w organizmie, co powoduje zmęczenie, uczucie głodu, zmniejszenie koncentracji.
15
Porcje produktów Podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i codziennej diety stanowią produkty zbożowe, których zaleca się spożywać około 5 porcji dziennie. Drugi poziom piramidy to 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców. Trzeci poziom to 2 do 3 porcji mleka i produktów mlecznych oraz 1 do 2 porcji mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych lub orzechów. Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze i słodycze, których spożycie powinno się ograniczać.
16
Nowości w piramidzie żywieniowej
W najnowszej wersji piramidy został po raz pierwszy położony nacisk na aktywność fizyczną, ( co najmniej 30 minut dziennie ) która warunkuje zdrowie, wspomaga właściwe trawienie i spalanie nadmiaru dostarczanej z pokarmem energii.
17
Oprócz ruchu ważne jest kontrolowanie swojej wagi, pilnowanie by była ona prawidłowa. Warto w tym celu obliczyć swoje BMI, współczynnik, który pozwala stwierdzić, czy nasza waga mieści się w przedziale zdrowej wagi w stosunku do wzrostu.
18
Napoje Organizm człowieka zużywa w ciągu doby 2 do 3 litrów wody. Woda niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii. Pijąc powinniśmy pamiętać o piciu wody przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty (oprócz zielonej herbaty)
19
Zasady zdrowego żywienia
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Bądź aktywny ruchowo Produkty stosowane w diecie powinny posiadać wysoką wartość odżywczą. Spożywanie słodyczy powinno być okazjonalne Planowanie ilości spożywanych pokarmów powinno uwzględniać indywidualne potrzeby energetyczne. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem
20
Zaburzenia odżywiania
Anoreksja Anoreksja ( „jadłowstręt psychiczny”) to choroba o podłożu psychicznym. Charakteryzuje się silną, nieraz wręcz histeryczną obawą przed utyciem, prowadzącą do unikania przyjmowania pokarmów. W dzisiejszych czasach dotyka ona coraz większą liczbę dzieci i młodzieży, w szczególności kobiet do 25 roku życia.
21
Bulimia Bulimia (żarłoczność psychiczna)– zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań należą: wywoływanie wymiotów, głodówki. Choroba bardzo wyniszcza organizm i często rozwija się niezauważona przez innych.
22
Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu
Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.
23
Prezentację przygotowała Wiktoria Oleksy
Źródła; (slajdy ) (4,11) (2,3,16,19) „Encyklopedia polskiego ucznia” Własne materiały (6-16) Google grafika (5, w wielu slajdach)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.