Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G"— Zapis prezentacji:

1 Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Prawidłowe, racjonalne odżywianie podstawowym elementem zdrowego stylu życia Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G

2 Rekomendowane dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Dzieci 1-3 lat 1300 kcal Dzieci 4-6 lat 1700 kcal Dzieci 7-9 lat 2100 kcal Chłopcy lat 2600 kcal Dziewczęta lat 2300 kcal Młodzież męska lat kcal Młodzież męska lat kcal Młodzież żeńska lat kcal Młodzież żeńska lat kcal Mężczyźni lat praca lekka kcal Mężczyźni lat praca umiarkowana kcal

3 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000 kcal
Mężczyźni lat praca bardzo ciężka kcal Kobiety lat praca lekka kcal Kobiety lat praca umiarkowana kcal Kobiety lat praca ciężka kcal Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800 kcal Kobiety karmiące 3400 kcal Mężczyźni lat 2300 kcal Mężczyźni powyżej 75 lat 2100 kcal Kobiety lat 2200 kcal Kobiety powyżej 75 lat 2000 kcal

4 Piramida zdrowego odżywiania

5 AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Ruch jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z nas powinien spędzić minimum godzinę dziennie na aktywnym wypoczynku.

6 Wybierając schody zamiast windy budujemy naszą kondycję oraz wzmacniamy mięśnie.

7 Bieganie poprawia nie tylko naszą sylwetkę, ale także samopoczucie

8 Ruch w wodzie poprawia krążenie, zmniejsza obrzęki, wzmacnia mięśnie, modeluje sylwetkę. A przy tym nie męczy tak jak tradycyjna gimnastyka.

9 PEŁNOWARTOŚCIOWA DIETA
Pełnowartościowa dieta polega na doborze składników pożywienia i przyjmowaniu ich w takiej formie, aby dostarczyły one organizmowi wszystkich niezbędnych substancji w jak najprostszy sposób.

10 Kiedy jedzenie jest pełnowartościowe?
W pożywieniu powinny znajdować się substancje, które dostarczają organizmowi: energię (białka, węglowodany, tłuszcze), witaminy, sole mineralne i substancje balastowe związki umożliwiające budowę i odbudowę tkanek - białka, kwasy tłuszczowe a także sole mineralne

11 Zasady zdrowego odżywiania
Jedz 5 posiłków dziennie. Koniecznie pamiętając o śniadaniu.

12 Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe (chleb razowy, kasze, ryż)

13 Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie
Warzywa i owoce są bardzo ważne w naszej diecie. Powinniśmy je jeść co najmniej trzy razy dziennie.

14 3-4 razy dziennie należy spożywać porcję chudego mleka lub przetwory mleczne tj.: kefiry, jogurty, maślankę.

15 Codziennie powinniśmy jeść dwie porcje produktów z grupy mięso, ryby, jaja.

16 Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu
Konieczne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Pić przynajmniej 1.5 l wody dziennie.

17 Czego należy unikać? Powinniśmy zmniejszyć spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. Jedząc niewielkie ilości masła, majonezu, tłustych serów, jogurtów i mleka. Zastępując je chudymi serami, jogurtami z obniżoną zawartością tłuszczu i półtłustym mlekiem.

18 Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze
Jedząc słodycze powinniśmy pamiętać o umiarze. Unikać cukru i słodkich napojów. Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. W nadmiarze może doprowadzić do groźnych chorób, np. nadwagi oraz próchnicy. Powinniśmy natomiast zastępować je miodem lub owocami.

19 Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np
Powinniśmy zrezygnować z soli, która przysparza wiele dolegliwości np. nadciśnienie tętnicze. Dziennie możemy spożyć 6 g soli, czyli jedną małą łyżeczkę. Najlepiej jest używać soli ziołowych, oraz innych ziół w celu nadania przyprawom smaku.

20 Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem
Przygotowywanie potraw jest ważnym aspektem. Unikając smażenia, do naszego organizmu dostaje się o 60% mniej tłuszczu z patelni. Zamiast tego gotujmy, najlepiej na parze.

21 Dziękuję za uwagę 


Pobierz ppt "Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G"

Podobne prezentacje


Reklamy Google