Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBartłomiej Czyż Został zmieniony 8 lat temu
1
Dobór i kaloryczność produktów
3
1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego makaronu, ryżu, kaszy -¾ szklanki płatków zbożowych
4
1 porcja warzyw to: - 1 średniej wielkości warzywo, np. pomidor, ogórek -filiżanka krojonych surowych warzyw
5
1 porcja owoców to: - 1 średniej wielkości owoc, np. jabłko, gruszka, mandarynka - ½ dużego owocu, np. pomarańcza, grejpfrut, banan - 1 szklanka owoców jagodowych, np. malin, porzeczek - ½ szklanki soku owocowego ze świeżych owoców
6
1 porcja mleka i produktów mlecznych to: - 1 szklanka mleka 2% - 1szklanka maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego - Mały jogurt owocowy (ok. 150g) -100g sera białego półtłustego (2-3 plastry) - 2 plastry sera żółtego (ok. 40g)
7
1 porcja produktów białkowych to: - 1 mały filet z kurczaka, indyka, ryb (80- 100g) - 6 plasterków polędwicy, kiełbasy - 4 plastry szynki - 1 jajko -1 łyżka nasion, pestek, -orzechów (10-12g)
8
1 porcja tłuszczu to: - 1 płaska łyżeczka masła, margaryny (5g – wystarczy do posmarowania 1 kromki) - 1 łyżka oleju (12-15g)
9
PRODUKTY Z PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA OBOWIĄZKOWA LICZBA PORCJI W CIĄGU DNIA MIĘSO I JEGO ZAMIENNIKI2 MLEKO I JEGO PRZETWORY3-4 WARZYWA I OWOCEMin. 5 PRODUKTY ZBOŻOWEMin. 5
10
ROZKŁAD POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA POSIŁEKPROCENT DOBOWEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA ENERGIĘ 1. Śniadanie20-25% 2. Drugie śniadanie15-20% 3. Obiad35-40% 4. Podwieczorek5-10% 5. Kolacja10-15%
11
Dzienne zalecenia na energię i składniki pokarmowe Dzieci 7 – 9 lat DziewczętaChłopcy 10 –12 lat13 – 15 lat10 –12 lat13 – 15 lat Energia kcal 1900- 2100 21002200-23002500-26002700-3000 Białko g 57-637075 90-95 Tłuszcz g 64-707575-8085-9095-105 Węglowodany g 275-300285-300310-320360-370375-420
12
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS: I śniadanie: kluski lane na mleku, jajko, pieczywo mieszane, masło, szczypiorek, mandarynki, herbata. II śniadanie: drożdżówka z jabłkiem, sok owocowy. Obiad: Rosół drobiowy z makaronem, ziemniaki puree, marchewka duszona, kompot jabłkowy. Podwieczorek: Budyń śmietankowy. Kolacja: Naleśniki z dżemem, kawa mleczna, kiwi.
13
ILE TO KALORII??? Udko smażone – 300kcal Udko duszone – 193kcal
14
ILE TO KALORII??? Ziemniaki puree- 113kcal Frytki- 314kcal
15
ILE TO KALORII??? Popcorn – 500kcal Jabłko – 48kcal 1 Popcorn = 10 jabłek -wit. C - wit. z grupy B -minerały - potas
16
ILE TO KALORII??? Paluszki słone – 384kcal Gruszka – 56kcal 1 paczka = 6 gruszek -Potas - Fosfor -Wapń -Magnez -Żelazo -Sód -Jod
17
ILE TO KALORII??? Chipsy ziemniaczane paprykowe – 570kcal Banan- 90kcal 1 opakowanie = 6 bananów -wit. C -Błonnik -Potas -magnez
18
ILE TO KALORII??? Baton Snickers- 509kcal Marchewka- 38kcal 1 Snikers = 13 marchewek -wit. A -wit. B1, B2 - kwas foliowy -Potas -Sód -żelazo
19
DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ!!!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.