Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha."— Zapis prezentacji:

1 Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha

2 Świat pleśni Penicillium sp. Mucor sp.

3 Świat pleśni Aspergillum sp. Wzór strukturalny aflatoksyny B1

4 Szara pleśń Botrytis cinerea Szara pleśń jest patogenem wielu roślin Na obrazkach widoczne są porażone organy róży. Szara pleśń atakuje latem, kiedy przez dłuższy czas utrzymują się wysokie temperatury przy względnie wysokiej wilgotności powietrza.

5 Poszukiwanie nowych związków Pinus sylvestrisAllium sativum Zawiera terpeny, pineny i wiele estrów, które nadają sośnie charakterystyczny zapach. Zawiera allinę, która po uszkodzeniu bulw przechodzi w wonną allicynę pod wpływem enzymu allinazy.

6 Wyniki obserwacji

7 Przedmiotem mojej pracy badawczej było sprawdzenie właściwości grzybobójczych i fungistatycznych wyciągów z sosny pospolitej (Pinus sylvestris L.) i czosnku zwyczajnego (Allium sativum L.). Jednocześnie podjąłem próbę wykazania w jakich stężeniach charakteryzują się wysoką skutecznością. Przeprowadzone przeze mnie obserwacje potwierdzają antybiotyczne działanie wyciągu z czosnku. Całkowicie uniemożliwiał on rozwój strzępek pleśniaka białego nawet w znacznym rozcieńczeniu (objętościowo 1:14). Wpływ wyciągu z sosny na wzrost grzybów pleśniowych był znacznie słabszy, aczkolwiek wyraźny (wyciąg ten niezależnie od stężenia opóźniał proces pleśnienia).

8 Propozycje wykorzystania uzyskanych wyników Rośliny transgeniczne sprzężenie nowo wprowadzonego genu kompleksu allinazy i enzymów produkujących jego substraty z genami uaktywnianymi w reakcji obronnej skierowanej przeciwko szkodliwym grzybom Korzyści: - możliwość uzyskania roślin odpornych na choroby pleśniowe - zmniejszenie ilości stosowanych środków ochrony roślin - ochrona wrażliwych owadów (m.in. zagrożonej globalnie populacji pszczół) - oszczędności

9 Propozycje wykorzystania uzyskanych wyników Nowe preparaty grzybobójcze oparte na modelu związków aktywnych w omawianych roślinach - leki przeciwgrzybiczne - środki ochrony roślin - środki ochrony żywności

10 Informacje dodatkowe Bibliografia 1. Batko A., Kofta W, Kukier-Wyrwicka M., Werblan-Jakubiec H., Wrzosek M. (1998) Botanika i biologia komórki – Prószyński i S-ka, Warszawa 2. Kohlmunzer S. (1993) Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji – Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 3. Rosa R. (2007) Antybiotyki w warzywach? – Działkowiec, 7:63:63 4. Schulz J., Uberhuber E. (1988) Leki z Bożej Apteki – Wydawnictwo „Znaki Czasu”, Warszawa Praca została opublikowana w: Wszechświat nr 7-8/2008 Biologia w Szkole nr 3/2008 Prezentowany projekt został zgłoszony do Krajowych Eliminacji Europejskiego Konkursu Prac Młodych Naukowców w dziedzinie biochemii. Źródła fotografii wykorzystanych w prezentacji mogą być wskazane przez autora na prośbę. Fotografie prezentujące wyniki obserwacji są własnością autora pracy. Ich wykorzystanie bez jego zgody jest zabronione.


Pobierz ppt "Wpływ wyciągów z czosnku zwyczajnego i sosny pospolitej na proces pleśnienia przygotował: Tomasz Klaus pod opieką: mgr Marii Rubacha."

Podobne prezentacje


Reklamy Google