Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza."— Zapis prezentacji:

1

2

3

4

5

6 Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza

7 I Produkty zbożowe- Dostarczają żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, a także cynku i miedzi. II Mleko i produkty mleczne- Stanowią podstawowe źródło witamin III Jaja- są dobrym źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz siarki IV Mięso, ryby i ich przetwory- zawierają dużo cholesterolu lecz są bogatym źródłem żelaza, cynku i miedzi V Masło i śmietana - są źródłem witaminy D i A VI Inne tłuszcze- najlepsze źródło energii VII Ziemniaki- Główne składniki mineralne to potas i magnez VIII Warzywa i owoce- zawierające dużo witamin C IX- Suche nasiona roślin strączkowych- Składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, żelazo, i cynk XII Cukier i słodycz- Stosowane są ze względu na walory smakowe a nie na wartości odżywcze

8

9 Młody organizm, aby mógł prawidłowo się rozwijać potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych, które powinny być nieodłączną częścią diety każdego dojrzewającego nastolatka. Należy zadbać o to, aby dieta była bardzo urozmaicona i bogata w: produkty zawierające pełnowartościowe białko witaminy substancje mineralne wapń Młody organizm, aby mógł prawidłowo się rozwijać potrzebuje wielu różnorodnych składników odżywczych, które powinny być nieodłączną częścią diety każdego dojrzewającego nastolatka. Należy zadbać o to, aby dieta była bardzo urozmaicona i bogata w: produkty zawierające pełnowartościowe białko witaminy substancje mineralne wapń

10

11

12 spożywanie zbyt małych ilości wody, czy też innych napoi, używanie zbyt dużych ilości soli, zagryzanie stresów jedzeniem, posiłki przed telewizorem – w trakcie oglądania nie zdajemy sobie sprawy ile zjadamy, częste goszczenie w fast - foodach, zbyt małe ilości produktów mlecznych.

13

14

15  Cukrzyca  Choroby jelita grubego  Próchnica zębów  Otyłość  Bulimia, anoreksja  Nowotwory

16

17

18 Mięso i świeże ryby Należ umyć, a następnie przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć i przechowywać maksymalnie 3 dni Nabiał i jaja Nabił najlepiej przechowywać w środkowej części lodówki, a jaj na drzwiach. Oczywiście jajka myjemy dopiero przed użyciem Najlepiej przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych pojemników szklanych lub plastikowych i przechowywać w lodówce 2-3 dni. Węglowodany, sery, pierogi itp. można przechowywać na drzwiach lodówki, gdzie panuje niezbyt niska temperatura. Tłucze i dodatki należy przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych opakowań przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni. Potrawy gotowe

19 przechowujemy w chlebaku w papierowej torbie lub lnianej ściereczce. Kiedy kupimy nadmiar chleba możemy go zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy Chleb najlepiej przełożyć do specjalnie do tego przeznaczonych opakowań plastikowych lub szklanych, zakręcanych słoików i przechowywać do czasu zgodnego z datą przydatności tego produktu do spożycia. Produkty suche

20 Owoce i warzywa

21

22

23 Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia

24 Aktywność fizyczna wpływa na zdrowie i jak na psychikę. Sprawność fizyczna to nie tylko osiąganie sukcesów sportowych, lecz przede wszystkim umiejętności pokonywania wysiłku fizycznego związanego z codziennymi czynnościami.

25 Systematyczne ćwiczenia wzmacniają mięśnie, kości, stawy, a co za tym idzie przyczyniają się do zachowania prawidłowej postawy ciała. Ćwiczenia korzystnie wpływają na wydolność płuc i serca.

26


Pobierz ppt "Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza."

Podobne prezentacje


Reklamy Google