Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałIrena Gajewska Został zmieniony 8 lat temu
1
Turecka herbata
2
W Turcji pije się mocne herbaty. Jeden z najsławniejszych rodzajów to Çay.
3
Nie wiedzieć czemu, każdy kojarzy z Turcją przede wszystkim kawę, która od mniej więcej dwóch wieków jest skutecznie wypierana przez herbatę. Wypierana jest do tego stopnia, że coraz częściej w Turcji, zamawiając kawę, dostaniemy Nescafe- kawę rozpuszczalną, zalaną wrzątkiem. Dla młodszych Turków Nescafe staje się synonimem kawy, przynajmniej w zachodniej, tej bardziej turystycznej części kraju
4
‘Boom’ na herbatę w Turcji rozpoczął się w zasadzie już w XX wieku, po przegranej przez ten kraj I wojnie światowej, kiedy to utracił on swoje wschodnie rubieże, a co za tym idzie, dostęp do taniej kawy. Trzeba było ją importować, co znacznie podniosło ceny. Przywódcy ówczesnej Turcji rozpoczęli więc popularyzację herbaty, dużo tańszej dla przeciętnego Turka.
5
Herbata (zwana „çay”) jest dziś najbardziej widocznym na ulicach napojem w Turcji. Pije się ją wszędzie i przy każdej okazji, nawet w największe upały, w domach, restauracjach. Jesteśmy nią częstowani w sklepach i na bazarach podczas robienia zakupów.
6
Herbata stała się częścią kultury spędzania czasu w Turcji. Coraz bardziej to właśnie z nią Turcja jest kojarzona. Jak bardzo popularyzacja udała się, widać dziś dosłownie wszędzie.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.