Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii Przygotowała: Ania Szkatuła
POZYTYWNE: Przemysł spożywczy Bakterie używane są do: produkcji serów, kefirów, jorurtów; np. bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus
POZYTYWNE: 2. Przemysł farmaceutyczny: Bakterie używane są do produckji szczepionek, antybiotyków, surowic. np. bakterie Escherichia coli używane przy produkcji insuliny.
POZYTYWNE: 3. Oczyszczanie środowiska: Bakterii używa się przy oczyszczaniu ścieków metodą biologiczną. Odpowiedzialna za to jest mikroflora bakteryjna.
NEGATYWNE: Wirus grypy: to ostra choroba zakaźna układu oddechowego, przenoszona drogą kropelkową. Duża zmienność wirusa grypy prowadzi do powstawania groźnych szczepów np. AH1N1
NEGATYWNE: 2. Wirus świnki – RNA: Ostra zakaźna choroba wirusowa przebiegająca z gorączką i obrzękiem gruczołów ślinowych. Przenoszona drogą kropelkową.
NEGATYWNE 3. Wirus różyczki - Rubivirus choroba zakaźna, przebiegającą z gorączką oraz plamisto-grudkową wysypką oraz powiększonymi węzłami chłonnymi. Przenoszona drogą kropelkową.