Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kędzierzynie - Koźlu Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży r GRYPA – profilaktyka.
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zatrzymaj grypę – zacznij od siebie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Jak zapobiegać grypie ? Dr n. med. Hanna Czajka Poradnia Szczepień dla Dzieci z Grup Wysokiego Ryzyka - Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Śniadanie daje moc !!.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Wybieram zdrowie !!!.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia.
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
TREŚCI MERYTORYCZNE DOTYCZĄCE PROFILAKTYKI GRYPY SEZONOWEJ
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Ferie zimowe bez grypy i przeziębienia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdwinie Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia

Grypa – choroba wirusowa

Grypa Wirusowa choroba zakaźna, zakażenie następuje poprzez bezpośredni kontakt z wirusem przenoszonym drogą kropelkową. Wirus A (H 1 N 1 Wirus A (H 1 N 1 ) 3

Objawy

Objawy infekcji dreszczewymiotybiegunka 5

Pierwszy krok… Szczepienie przeciwko grypie powinno szczepić się co roku, najlepiej w miesiącach wrzesień/ październik Należy pamiętać, że każde szczepienie musi być poprzedzone badaniem lekarskim, które wykluczy ewentualne ukryte infekcje czy osłabienie organizmu

Drugi krok… Przestrzegaj zasad higieny! Grypa co się boi mycia rąk !

Dla zabezpieczenia się przed grypą przestrzegaj „etykiety oddechowej” podczas kaszlu i kichania Dla zabezpieczenia się przed grypą przestrzegaj „etykiety oddechowej” podczas kaszlu i kichania Zasłaniaj usta i nos chusteczką higieniczną Zasłaniaj usta i nos chusteczką higieniczną Zużytą chusteczkę od razu wyrzuć do śmieci Użyj maski jeśli masz problemy z oddychaniem z oddychaniem Użyj maski jeśli masz problemy z oddychaniem z oddychaniem Myj starannie ręce po każdym użyciu chusteczki 8

Podczas kaszlu i kichania, zamiast dłonią, zasłaniaj usta i nos wewnętrzną częścią ramienia

Trzeci krok… Przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia

Zdrowy styl życia 1. Właściwe odżywianie się; 2. Systematyczna aktywność fizyczna; 3. Umiejętne ograniczanie skutków dystresu; 4. Wyeliminowanie uzależnień; 5. Higiena

Właściwe odżywianie dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substratów potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu

Warzywa – są jedyną grupą produktów, którą można jeść bez ograniczeń Wybierajmy warzywa z różnych grup zielonej, czerwonej, żółtej – każda z nich dostarcza różnych witamin.

Spożywajmy 2-3 porcje owoców dziennie 1 porcja = g jabłka

Spożywajmy 5-6 porcji produktów zbożowych pełnoziarnistych Produkty te bogate są w błonnik (który daje nam uczucie sytości) i witaminy z grupy B Ciemne pieczywo, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, naturalne płatki owsiane 1 porcja = 1 kromka chleba 40 g 1 porcja = 30 g kaszy, ryżu, makaronu, płatków jako suchy produkt

Spożywajmy 2-3 porcje mleka i produktów mlecznych Produkty te są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia 1 porcja = 1 szkl. mleka 1 porcja = ¾ szkl. jogurtu, kefiru, maślanki 1 porcja = 80 g twarożku

Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg). Jedz ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych

Spożywaj 2-3 porcje tłuszczów dziennie Najlepiej wybierać je w formie naturalnej (orzechy, pestki dyni) 1 porcja = 20g pestek dyni 1 porcja = 1 łyżka oleju

WODA Nie zawiera kalorii i cukru Pij wody więcej kiedy jesteś Ogranicz ilość bardzo aktywny napojów wysokokalorycznych na rzecz wody Pij wodę regularnie (ok. 2 l/dobę)

Regularność posiłków 5 POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA ŚNIADANIE II ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK KOLACJA

Co lubią gwiazdy? Napój orzeźwiający

Co lubią gwiazdy? Sałatka ze świeżych owoców Ananas pokrojony w plasterki 16 winogrona Mango pokrojone w plasterki Kiwi obrane i drobno pokrojone 16 pokrojonych truskawek

Co lubią gwiazdy? Śniadanie 30 g 125 ml ½ 4-5

Systematyczna aktywność fizyczna Co najmniej 3 x w tygodniu po 1 h Na świeżym powietrzu ! ! !

Aktywny tryb życia

Zadbać o odpowiedni ubiór do pogody

Właściwa ilość snu

W okresach wzmożonej zachorowalności UNIKAJ DUŻYCH SKUPISK LUDZI 29

Eliminowanie skutków dystresu Starać się nie wywoływać sytuacji stresowych, Znać zasady bezpiecznego wypoczynku, Wykonywać swoje obowiązki domowe.

STOP NAŁOGOM!

Gdy dopadnie nas grypa Należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza!

← Układ nerwowy: Zapalenie opon mózgowych Napady drgawkowe Układ pokarmowy: Brak łaknienia Trudności w przełykaniu pokarmu ← Układ krążenia: Zapalenie mięśnia sercowego Przewlekła niewydolność krążenia → → Układ oddechowy: Zapalenie płuc Zapalenie zatok Zapalenie krtani Zapalenie oskrzeli Zaostrzenie objawów astmy oskrzelowej lub zainicjowanie astmy oskrzelowej Zdrowotne skutki grypy