PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Chemia na talerzu.
Leonardo Project F&B4YOU
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Piramida zdrowego żywienia
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Liście Piątnica, r..
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Każdy powie, że sport to zdrowie!
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Zdrowe Odżywianie.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Publiczny Zespół Szkolno – Gimnazjalny w Dziepółci
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
WARZYWA I OWOCE MOŻNA SPOŻYWAĆ W RÓŻNEJ POSTACI:
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
OWOCE i ich właściwości.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
PROJEKT JABŁKO grupa II Muchomorki
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
r. Dzień Zdrowego Śniadania w klasie III A w Szkole Podstawowej nr 11 w Łodzi.
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Owoce.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
Zdrowe odżywianie Jak sie odżywiać ?. Owoce ● Jabłka, banany, itp...
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
smiletemplates
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
9 najzdrowszych owoców.
PROJEKT BADAWCZY „JABŁKO”
Owoce i warzywa.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Czerwone mutanty odmian jabłoni, ich znaczenie i perspektywy produkcji
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych Konferencja Sadownicza: "JABŁKOWE PROBLEMY - SPOSOBY ROZWIĄZANIA„ Lublin, 24 lutego 2016.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Jabłko.
JAJKO czy KURA ?.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
Zdrowy posiłek każdego dnia
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA

Jabłko- jadalny, okrągły owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, spożywany na surowo, a także po obróbce kulinarnej.

Właściwości odżywcze jabłek Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają pewną ilość witaminy C, większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę.

Właściwości odżywcze jabłek Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi. Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika, zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię.

Właściwości jabłka Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu.

Właściwości jabłka Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Po długim przechowywaniu jabłko staje się miękkie i pomarszczone, ale nadal jadalne. Skórka jabłka jest gładka i cienka, ściśle przylegająca do miąższu, dająca się obierać lub polerować.

Właściwości jabłka Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Kolor miąższu jest bardzo jasny, zbliżony do białego.

Właściwości jabłka Jabłka mogą ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna sie psuć i tracić właściwości odżywcze. Po pokrojeniu lub obraniu z dostępem do tlenu miąższ jabłka zaczyna utleniać się na powierzchni, która zmienia kolor na brązowy. Dojrzałe jabłka wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach.

Jabłko to u nas najpopularniejszy i najważniejszy owoc Jabłko to u nas najpopularniejszy i najważniejszy owoc. Nie ma innego owocu o tylu odmianach, które daje się tak dobrze przechowywać.

Odmiany jabłek znane w Polsce lub na świecie to np Odmiany jabłek znane w Polsce lub na świecie to np. antonówki, koksy, papierówki, renety, Belle de Boskoop, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, McIntosh, Pink Lady.

Arlet

Boskoop

Braeburn

Koksa pomarańczowa

Elstar

Fuji

Gala

Gloster

Golden Delicious

Granny Smith

Idared

Jonagold

Arcyksiążę Rudolf

Pink Lady

Red Delicious

Royal Gala

Rubinette

Topaz

Przysłowia i zwroty o jabłkach "Niedaleko pada jabłko od jabłoni"- popularny w językach europejskich zwrot opisujący cechy rodziców, dziedziczone przez dzieci.

Przysłowia i zwroty o jabłkach "Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka"- polski wariant przysłowia o cechach dziedzicznych.

Przysłowia i zwroty o jabłkach "Gdy jabłoń drugi raz w roku zakwita, zięć do domu zawita"- przysłowie polskie, związane z płodnością.

Przysłowia i zwroty o jabłkach "Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko"- synonim zdrowia w języku polskim.

Przysłowia i zwroty o jabłkach "Stłuc kogoś na kwaśne jabłko"- zbić kogoś tak mocno, że będzie tak bezużyteczny jak kwaśne jabłko.

JABŁKO

PROJEKT JABŁKO zapraszamy Podsumowując PROJEKT JABŁKO zapraszamy na poczęstunek. Smacznego!!!