Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Szkolenie w zakresie wdrożenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! Warszawa, 16 –17 listopada 2006 r. Unijny program Dopłaty do spożycia mleka i przetworów.
Advertisements

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zanieczyszczenia biologiczne
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Piramida zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Prawidłowe żywienie uczniów
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie

Zadania dla koordynatorów powiatowych wg wytycznych na 2015 rok Przekazanie do lokalnych mediów podsumowania z realizacji IX edycji (IX 2015) programu w powiecie (IX 2015) Przeprowadzenie szkolenia inaugurującego X edycję programu (do ) – dla koordynatorów i realizatorów szkolnych (do ) Przeprowadzenie zajęć edukacyjnych na temat racjonalnego żywienia dzieci – dla rodziców uczniów z 5 wybranych szkół realizujących program (do ) Realizacja własnych przedsięwzięć powiatowych związanych z programem. Wspieranie szkół w realizacji projektów w ramach programu „Trzymaj formę!”

o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia USTAWA z dnia 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia weszła w życie z dniem 1 września 2015 roku

Ustawa reguluje: 1) zasady sprzedaży, reklamy i promocji środków spożywczych, 2)wymagania w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach systemu oświaty

W jednostkach systemu oświaty zabrania się reklamy oraz promocji polegającej na prowadzeniu działalności zachęcającej do nabywania środków spożywczych innych niż objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w tych jednostkach. W jednostkach systemu oświaty zabrania się reklamy oraz promocji polegającej na prowadzeniu działalności zachęcającej do nabywania środków spożywczych innych niż objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w tych jednostkach.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 1) wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 2) weszło w życie z dniem 1 września 2015 roku

„To rozporządzenie ma przede wszystkim wymiar edukacyjny. Ma ono nauczyć dzieci, szkoły i rodziny, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie.”

G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1.Kanapki 2.Zbożowe produkty śniadaniowe inne produkty zbożowe 2.Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe 3.Mleko 4.Napoje zastępujące mleko 5.Produkty mleczne lub produkty je zastępujące 6.Warzywa 7.Owoce 8.Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona 9.Sałatki i surówki 10. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne 11.Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne 12.Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne 13.Woda 14. Inne napoje przygotowywane na miejscu 14. Inne napoje przygotowywane na miejscu (herbata, napary owocowe, kawa zbożowa)

KANAPKI pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: 1)na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: pieczywa bezglutenowego żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego 2)z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z serem, z serem, z wyłączeniem sera topionego z wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami z wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami (zgodnie z wymaganiami ust. 9 rozporządzenia)

KANAPKI z olejem, tłuszczami mlecznymi do smarowania (UE nr 1308/2013 i in.), w tym z masłem z olejem, tłuszczami mlecznymi do smarowania (UE nr 1308/2013 i in.), w tym z masłem z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli 3) z warzywami lub owocami 4) bez soli oraz sosów, w tym majonezu wyjątek 3) z warzywami lub owocami (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-9) 4) bez soli oraz sosów, w tym majonezu wyjątek: ketchup, w przypadku którego zużyto nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia

ZBO Ż OWE PRODUKTY Ś NIADANIOWE ORAZ INNE PRODUKTY ZBO Ż OWE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2)o niskiej zawartości sodu/soli, 2)o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie wyższej niż 450 mg w 100 g produktu gotowego do spożycia.

MLEKO bez dodatku cukrów i substancji słodzących „Żywność bez dodatku cukru” „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam

NAPOJE ZAST Ę PUJ Ą CE MLEKO NAPOJE ZAST Ę PUJ Ą CE MLEKO (czyli napoje sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe lub migdałowe) 1)zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia 2)bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3)o niskiej zawartości sodu/soli, tj. 3)o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem z podobnym produktem

PRODUKTY MLECZNE PRODUKTY MLECZNE (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany) L UB PRODUKTY JE ZAST Ę PUJ Ą CE L UB PRODUKTY JE ZAST Ę PUJ Ą CE (na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów) 1)zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, 2) bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

Na bazie: -mleka -napojów zastępujących mleko -produktów mlecznych -produktów zastępujących produkty mleczne zgodnych z wcześniej omówionymi wymaganiami. zgodnych z wcześniej omówionymi wymaganiami. KOKTAJLE OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE

WARZYWA 1) surowe lub przetworzone, 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych 2)bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3)w przypadku warzyw przetworzonych o niskiej zawartości sodu/soli, tj. - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej - o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak kwaszona kapusta oraz kwaszone ogórki 4) przygotowane do bezpośredniego spożycia 5)podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych

OWOCE 1) surowe lub przetworzone, 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych 2)bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) przygotowane do bezpośredniego spożycia 4) podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych

SUSZONE WARZYWA I OWOCE, ORZECHY ORAZ NASIONA 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli oraz tłuszczu 3)w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g

S A Ł ATKI I SURÓWKI W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH 1)na bazie warzyw lub owoców 1)na bazie warzyw lub owoców (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-8) 2)z przetworami mięsnymi 2)z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z jajami z serem, z wyłączeniem sera topionego z serem, z wyłączeniem sera topionego z produktami mlecznymi z produktami mlecznymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 5) z produktami zbożowymi z produktami zbożowymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 6) z wyrobami z nasion roślin strączkowych z wyrobami z nasion roślin strączkowych z suszonymi warzywami i owocami lub orzechami i nasionami z suszonymi warzywami i owocami lub orzechami i nasionami (o których mowa w rozporządzeniu ust.9) z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli z olejem z olejem

SOKI OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych* o niskiej zawartości sodu/soli, tj. 2) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem nieprzekraczających 330 ml 3)w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml * Do soków owocowych nie wolno dodawać cukrów i substancji słodzących!

PRZECIERY, MUSY OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli.

WODA 1) naturalna woda mineralna: nisko- lub średniozmineralizowana 2)woda źródlana 3)woda stołowa w opakowaniach jednostkowych w opakowaniach jednostkowych

INNE NAPOJE PRZYGOTOWYWANE NA MIEJSCU bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008): herbata 1) herbata, w tym: - z owocami - z mlekiem - z napojami zastępującymi mleko (określonymi w rozporządzeniu) napary owocowe 2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami 3) kawa zbożowa, 3) kawa zbożowa, w tym: - z mlekiem - z napojami zastępującymi mleko (określonymi w rozporządzeniu) DOZWOLONE JEST SŁODZENIE NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM

Źródła obrazków