Racjonalne odżywianie w cukrzycy typu 2 Seniorów gwarantem zdrowia i poprawy jakości życia Beata Góralska
„ Ci, którzy więcej wiedzą, dłużej żyją” E.P.Joslin
Dieta w życiu Seniora Jest ważna. Dlatego,że: Pozwala utrzymać/ poprawić stan zdrowia Pozwala zapobiegać chorobom Pozwala poprawić jakość życia. W zdrowym ciele zdrowy duch!
Piramida Zdrowego Odżywiania Woda 8- 10 szklanek dziennie Podstawa to produkty zbożowe pełnoziarniste Do każdego posiłku warzywa – surowe, krótka obróbka termiczna Owoce tylko 1 dziennie Białko w postaci ryb, drobiu, jaj Tłuszcz roślinny Czerwone mięso rzadziej Słodycze tylko od święta Sól, przyprawy- zioła
Wiek senioralny a zapotrzebowanie na energię i życie Piramida Zdrowego Odżywiania Zapotrzebowanie kaloryczne to między 1500 a 1700 kcal Kobiety a Mężczyźni 1700- 1900 kcal Zwiększone zapotrzebowanie na wapń, witaminę A i D, kwas foliowy, witaminę B6,B12, witaminę E i C Zapotrzebowanie na białko zwiększone ze względu na obniżoną przemianę materii Zapotrzebowanie na błonnik to 20-40 g na dobę- aby pobudzić przemianę materii WODA- ŻYCIE-do 1,5- 2 litry ( aby nie doszło do odwodnienia)
Wiek Senioralny a zapotrzebowanie na życie Cukrzyca to nie wyrok. Cukrzyca to choroba, którą należy poznać i zaprzyjaźnić się z nią Cukrzyca typu 2 to złożone metaboliczne zaburzenia przemiany węglowodanów, białek i tłuszczy. Objawia się min hiperglikemią czyli wyższym niż norma przewiduje poziomem glukozy we krwi.
Wiek senioralny a zapotrzebowanie na miłość i szczęście Cukrzyca jest chorobą , która odpowiednio potraktowana nie przeszkadza w tzw normalnym życiu. Zmieniamy tylko swoje nawyki i przyzwyczajenia. A dlaczego ? Dlatego,że : Możesz nadal czuć się pewnie, bezpiecznie i jedynie sam możesz mieć na to wpływ jak będziesz żył. Zasługujesz na szczęście, miłość i dobrą jakość życia.
Wiek Senioralny a zapotrzebowanie na życie „ Jedzenie jest źródłem zdrowia, a także zadowolenia i dobrego samopoczucia, wspólne posiłki stwarzają okazję do spotkań rodzinnych , towarzyskich. Gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia jest zapewnienie organizmowi posiłków zawierających niezbędne ilości właściwych substancji odżywczych i dostarczających koniecznej porcji energii.” Prof. Zw.dr hab. med. Jan Tatoń „ Poradnik dietetyczny dla osób z cukrzycą” Warszawa 2007
Dieta- przykłady niezbędnych produktów i substancji Chleb Razowy: 2kg mąki gruboziarnistej ciemnej,/pszennej 150 g mąki żytniej 150g kiełków pszenicy 150g otrąb pszennych 0,5 l chudego mleka 1,2- 1,4 l wody ostudzonej 1 stołowa płaska łyżka soli 100g drożdży Wymieszać a następnie dodać wodę, włożyć do foremek( 3 szt), włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić 200˚ C. Piec ok. 1,5 godziny Błonnik Produkty z dużą ilością błonnika- chleb razowy, z siemieniem lnianym, z otrębami, płatkami owsianymi, owocami suszonymi - Warzywa i owoce- surowe - 1 łyżeczka otrąb, kiełków pszenicznych do sałatki, twarogu, jogurtu- aby przyśpieszyć przemianę materii, aby poprawić pracę przewodu pokarmowego
Dieta- przykłady niezbędnych produktów i substancji 100g fasoli- 24g białka 500 ml mleka-15 g białka 100g jaja kurzego-12g białka 100g ryby- 18g białka Makrela, śledź 2-3 jajka tygodniowo Białko- potrzebne do budowy komórek, tkanek i narządów, do odnowy tkanek, do prawidłowego gojenia ran, wyrównania metabolicznego zapotrzebowanie: Kobiety od 65-90 g / dobę; Mężczyźni od 75-100g/dobę Białko pełnowartościowe: ryby, drób, mleko 1,5 %,sery, jajka- białko Białko częściowo wartościowe: rośliny strączkowe, zboże, jarzyny, orzechy W przypadku uszkodzenia nerek białko wg zaleceń lekarza
Dieta- przykłady niezbędnych produktów i substancji Tłuszcz- źródło energii ale i zwiększenie poziomu cholesterolu; spożycie w nadmiernej ilości może zwiększać ryzyko miażdżycy tętnic, nadciśnienia tętniczego Tłuszcz zwierzęcy – nasycony- tłuste mleko i przetwory( żółte sery, sery kozie i owcze); tłuste ryby i mięso( wieprzowe) Tłuszcz roślinny- zalecany w diecie cukrzycowej-oliwa, olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, mixy tzw miękkie margaryny Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa, wędlin. Smarując chleb masłem wcześniej wyjmij z lodówki- posmarujesz cieniej.
Dieta w wieku senioralnym a witaminy i składniki mineralne Witamina A – skóra , oczy Witamina C- odporność, uszczelnienie śródbłonka naczyń krwionośnych- kiszonki polskie,czerwona papryka Witamina D-pomaga wchłaniać się wapniowi, hamuje pośrednio proces demineralizacji kości- dawka do 1000jm cały rok Magnez- mięśnie, serce-zielone warzywa,suszone owoce,pełnoziarniste produkty zbożowe Potas- regulacja pracy serca-pomidory, ziemniaki,banany,warzywa strączkowe Sód- utrzymuje wodę w łożysku naczyniowym- sól Żelazo – odpowiada za przenoszenie tlenu do komórek naszych narządów, niedobór Fe to niedokrwistość-chude mięso, ryby, surówki; preparaty żelaza najlepiej spożywać przy udziale witaminy C Przyjmowanie preparatów Wapnia należy konsultować z lekarzem- wchodzą w reakcję z niektórymi lekami kardiologicznymi
Jak przygotowywać posiłki Niskokaloryczna emerytura- jak to zrobić, aby było zdrowo i smacznie ? Wybierać produkty dobrej jakości Mniej a treściwiej- częściej a w mniejszych porcjach Więcej warzyw niż owoców Gotować w wodzie/ na parze Potrawy dusić, piec w folii/ pergaminie; grillować Zdejmować widoczny tłuszcz z mięsa przed przyrządzaniem Zupy zabielać jogurtem a nie śmietaną/mlekiem Urozmaicać posiłki, przyjmować je o stałej porze Spożywać je w miłym towarzystwie jeśli to możliwe
Kolory w diecie Seniora Czerwone owoce i warzywa: czerwone jagody, czerwone grapefruity, arbuzy, czerwona papryka, granaty, buraki, sałata radicchio, pomidory zawierają likopen i antocyjany, które pomagają utrzymać zdrowe serce, usprawniają pamięć, dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworu.
Kolory w diecie Seniora Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa: morele, grapefruity, mango, papaje, brzoskwinie, pomarańcze, ananasy, cytryny, mandarynki, żółta papryka, dynie, marchew zawdzięczają swoją barwę karotenoidom, które wzmacniają system immunologiczny, pomagają utrzymać dobry wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów
Kolory w diecie Seniora Zielone warzywa i owoce: zielone jabłka, melon miodowy, zielone winogrona, kiwi, limonki, gruszki, awokado, szparagi, rukola, brokuły, karczochy, rzepa właściwa, kapusta włoska, kapusta ogrodowa, zielona papryka, sałata, ogórki, szpinak, cukinia, groszek zielony, kapusta pekińska zawierają luteinę i indole; są doskonałym źródłem licznych minerałów i witamin. Pomagają zachować dobry wzrok, zdrowe kości i zęby, powstrzymują również rozwój nowotworów.
Niskokaloryczna emerytura Niskokaloryczna emerytura? Czy to jest przyczyna, aby nie jeść zdrowo i smacznie?
Dieta 1800 kcal Śniadanie I- 25% energii Herbata , owsianka z tartym jabłkiem i migdałami, surówka z marchwi i jabłka-ok. 1,80 pln Śniadanie II- 15% energii herbata zielona, pieczywo żytnie 1,5 kromki, pasta z sera twarogowego z natką pietruszki i łyżeczką oleju lnianego, papryka czerwona- ok. 1,90 pln Obiad – 30% energii Kasza jęczmienna na sypko, gulasz z kurczaka 100 g , soczewica zielona, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, olej lniany, woda niegazowana- ok. 3,20pln Podwieczorek-10 % energii Kromka chleba chrupkiego, jogurt naturalny (150 g), 200g grapefruit – ok. 2,40 pln Kolacja- 20 % energii Herbata zielona, duszone warzywa( cebula, cukinia, papryka czerwona, pomidor, pierś z indyka, olej do potraw, chleb pszenno- żytni 2 kromki- ok. 3,50 pln
Dieta urozmaicona, smaczna i zdrowa, 1800 kcal Kwota to ok. 13 pln
Podsumowanie Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, nie da jej się wyleczyć Stosowanie się do zaleceń dietetycznych pozwoli nam na tzw „ wyrównanie cukrzycy” czyli utrzymanie poziomu glukozy na bezpiecznym poziomie Pozwoli na osiągnięcie najlepszych wartości ciśnienia tętniczego krwi, wagi ciała Dieta połączona z aktywnością fizyczną pozwoli na większą aktywność życiową Seniora Dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama jednak może zastąpić wiele różnych lekarstw
„Jedz po to, aby żyć , a nie żyj po to , aby jeść.” Dziękuję za uwagę Szpitale Wojewódzkie w Gdyni Sp z o.o