ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB
Jak? Kiedy coś gotujesz i pracę wykonujesz, zadbaj o porządek, to Twój obowiązek! Najpierw przygotuj, dopiero później gotuj. Nigdy składników surowych i gotowych, nie mieszaj ze sobą, bo skończy się to chorobą.
Po co? Jeśli źle gotujesz i poleceń nie stosujesz, może skończyć się chorobą – rewelacją żołądkową! Mikroorganizmy i wirusy mogą zrobić Ci psikusy. A to wszystko tylko wtedy, jeśli zmieszasz żywność kiedy, będzie i surowa i gotowa, ale o to spokojna głowa! Bo Ty wiesz już jak postępować, żeby szkody nie wywołać.
Wskazówki: Przechowuj oddzielnie surowe mięso, drób, owoce morza oraz jaja, daleko od innych produktów. Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i naczyń, przede wszystkim desek i noży do krojenia. Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach tak, aby uniknąć kontaktu żywności surowej i już ugotowanej.
Pamiętaj! Przestrzegaj zasad bezpiecznego gotowania, aby uniknąć niekorzystnych skutków Twojej nieuwagi!