Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie? Opis doświadczenia.
Instrukcja do doświadczenia: Materiały: naczynie o pojemności ok. 0,5l, zlewka, 3 łyżki stołowe cukru, ok. pół kostki drożdży, ok. 1,5 szklanki letniej wody, butelka o pojemności 0,5l, balonik, woda wapienna.
Przygotowanie: 1. W naczyniu wymieszaj cukier, drożdże i letnią wodę. 2. Mieszaninę wlej do butelki i na wylot butelki nasuń szczelnie balonik. 3. Butelkę odstaw w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Po pewnym czasie zdejmij delikatnie balonik i szybko umieść jego wylot w wodzie wapiennej. Następnie wyciśnij gaz z balonika.
Obserwacje i wnioski: 1. Jaki gaz wydziela się podczas fermentacji alkoholowej? Dwutlenek węgla. 2. Jaką zmienną/wielkość obserwowaliśmy w doświadczeniu? Wydzielający się dwutlenek węgla.
3. Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie? Ciasto rośnie w ciepłym miejscu dzięki metabolizmowi drożdży, które w procesie fermentacji wydzielają dużą ilość dwutlenka węgla. Gaz gromadzi się w wolnych przestrzeniach i powoduje, że ciasto rośnie. 4. Podaj przykłady zastosowań drożdży w przemyśle? Przemysł piekarniczy, mleczarski, spożywczy, winiarski, piwowarski, gożelniczy.
ZDJĘCIA Z PRZEPROWADZONEGO DOŚWIADCZENIA
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!