Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Advertisements

Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Hydro- i aerostatyka : Co wpycha balon do butelki ?
Dyfuzja w jabłku.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Gimnazjum im. Królowej Jadwigi w Działdowie
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Biologia jako nauka eksperymentalna
Paweł Surma Hubert Gryczka Rafał Zmudziński Łukasz Jankowski
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Czyli historia 2 blondynek z paczką zapałek 
Otacza nas woda i powietrze
Mali odkrywcy Dokonania podczas pracy nad realizacją projektu w roku szkolnym 2012/2013.
Niezwykłe zamarzanie wody
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Doświadczenia.
„Zaczarowany Świat Chemii”
Repetytorium z chemii.
Nasz przepis na chleb.
FIZYKA-DOŚWIADCZENIE
 Prezentacja przygotowana w ramach projektu edukacyjnego przez uczniów Gimnazjum w Rymaniu.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Lekcja w laboratorium biologicznym
Doświadczenie z atramentem
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Projekt biologiczno-chemiczny
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Wykonanie: Odmierz pół litra wrzącej wody litr pół litra pół litra.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Słońce rośliny ziemia woda. słońce rośliny ziemia woda.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Kwaśne opady Wybuchowi Naukowcy.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Alkohole.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Czy substancje można mieszać?
Czy substancje można przetwarzać?
Stwierdzono, że gęstość wody w temperaturze 80oC wynosi 971,8 kg/m3
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Tęczowy Świat Kwiatów.
Autor: Tomasz Krawczyk
Koszyczek wielkanocny
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie? Opis doświadczenia.

Instrukcja do doświadczenia: Materiały: naczynie o pojemności ok. 0,5l, zlewka, 3 łyżki stołowe cukru, ok. pół kostki drożdży, ok. 1,5 szklanki letniej wody, butelka o pojemności 0,5l, balonik, woda wapienna.

Przygotowanie: 1. W naczyniu wymieszaj cukier, drożdże i letnią wodę. 2. Mieszaninę wlej do butelki i na wylot butelki nasuń szczelnie balonik. 3. Butelkę odstaw w ciepłe i nienasłonecznione miejsce. Po pewnym czasie zdejmij delikatnie balonik i szybko umieść jego wylot w wodzie wapiennej. Następnie wyciśnij gaz z balonika.

Obserwacje i wnioski: 1. Jaki gaz wydziela się podczas fermentacji alkoholowej? Dwutlenek węgla. 2. Jaką zmienną/wielkość obserwowaliśmy w doświadczeniu? Wydzielający się dwutlenek węgla.

3. Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie? Ciasto rośnie w ciepłym miejscu dzięki metabolizmowi drożdży, które w procesie fermentacji wydzielają dużą ilość dwutlenka węgla. Gaz gromadzi się w wolnych przestrzeniach i powoduje, że ciasto rośnie. 4. Podaj przykłady zastosowań drożdży w przemyśle? Przemysł piekarniczy, mleczarski, spożywczy, winiarski, piwowarski, gożelniczy.

ZDJĘCIA Z PRZEPROWADZONEGO DOŚWIADCZENIA

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!