WIESZ CO JESZ ?
1 1. 2. 3. 9 zasad RACJONALNEGO zywienia STAWIAM NA WODE! Nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak woda … i nie dostarcza przy tym wielu kalorii! Pamietaj, by codziennie wypic minimum 1,5 litra wody. 2. 3. WIECEJ RUCHU PANIE BRZUCHU! Sport to nie tylko zdrowie, ale takze przyjemnosc. Ruch w polaczeniu ze zdrowym odzywianiem to najprostszy przepis na dlugie zycie pelne zdrowia. BLONNIK JEST COOL, WIEC JEDZ GO NA FULL! Po zjedzeniu posilku, który jest bogaty w weglowodany i blonnik, czujemy sie syci i mamy energie na intensywny wysilek umyslowy.
-ZDROWIE GWARANTOWANE! 9 zasad RACJONALNEGO zywienia 4. BARDZO OWOCOWO! Owoce i warzywa oprocz tego, ze sa zrodlem waznych dla naszego organizmu skladnikow odzywczych, sa bardzo smaczne i niskokaloryczne. 5. 6. PIJ MLEKO - BEDZIESZ… WIADOMO. Mleko to zrodlo niezbednego wapnia. Czy wiesz, ze co 5-6 lat nastepuje calkowita wymiana wapnia zgromadzonego w kosciach.? RYBY CZESTO JADANE- -ZDROWIE GWARANTOWANE! Ryby to doskonale zrodlo dobrych dla organizmu kwasow tluszczowych omega-3. Kwasy te wplywaja korzystnie na rozwoj mozgu, koncentracje, szybkosc uczenia sie.
7. 8. 9. 9 zasad RACJONALNEGO zywienia JEDZ ROZSADNIE! Tak naprawde nie ma zlych produktow, jest tylko zla dieta. Kazdy produkt moze sie znalezc w zdrowym i prawidlowo zbliansowanym jadlospisie. Wszystko zalezy od wielkosci porcji. 8. 9. 5 POSILKOW JEST NA SZOSTKE! Wazne jest nie tylko to, co i ile jemy, ale także jak czesto. Prawidlowy model zywieniowy to 3 wieksze i dwa mniejsze posilki spozywane w regularnych porach i bez pospiechu. OBIAD OBIADOWI NIE ROWNY. W skladzie kazdego obiadu powinny sie znalezc pelnowartosciowe bialko, dodatek skrobiowy lub rosliny straczkowe oraz gotowane albo surowe warzywa i owoce.
? ZDROWE śniadanie E 345 E 125 - czy chemiczne śmieci Mikroelementy, witaminy, błonnik? Czy raczej cukier, tłuszcz i żelatyna? Zanim uwierzymy w "prozdrowotne" deklaracje na opakowaniach, sprawdźmy, co tak naprawdę zawierają płatki, którymi zajadamy się na co dzień. E 125
Wieczorową PORĄ . . . Jeść czy nie jeść… … oto jest pytanie. „Ostatni posiłek w ciągu dnia trzeba zjeść najpóźniej o 18.00.” To chyba najczęściej powtarzany mit żywieniowy. To o której godzinie powinniśmy jeść ostatni posiłek zależy od tego, o której chodzimy spać. Powinno się jeść 2-3 godziny przed snem. Posiłek powinien być lekki, tak, żeby nasz organizm mógł w nocy odpocząć, a nie zmagać się z trawieniem ciężkostrawnych produktów. Kolacja powinna zawierać 20-25 % dziennego zapotrzebowania energetycznego.
PARÓWKA przydrożnych „Królowa barów.” Parówki zazwyczaj składają się z mięsa (najczęściej MOM-u, mięsa oddzielanego mechanicznie zawierającego ścięgna, błony i zmielone kości czy chrząstki), tłuszczu, wody, kości, jelit, oraz odpadków z produkcji innych wędlin, których nie da się jeść w formie nieprzetworzonej. Do tej masy dodawane są pieprz i sól oraz białka roślinne.
? Jogurt ROBAKÓW o E 120 smaku : Większość "czerwonych" jogurtów zawiera koszenilę. Koszenila jest nazwą barwnika otrzymywanego z mszycy o nazwie koszenila żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Owady te występują w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej i Centralnej i wytwarzają barwnik odstraszający inne owady. Barwnik otrzymuje się z ciała i jaj owadów. Faktem jest, że piękny truskawkowy lub wiśniowy kolor jogurtu to wcale nie zasługa zawartych w nim owoców. E 120
? Czy KAWA szkodzi z d r o w i u Nie, zwłaszcza, jeśli jest pijana z umiarem - do 4 filiżanek dziennie. Według badań Harvard Medical School kawa obniża nawet ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. A "odwadniająca" właściwość kawy ma też swoje plusy - według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia przy regularnym piciu kawy organizm sam, bez żadnej pomocy potrafi regulować własną gospodarkę wodną.
WITAMINY dobro ? zło ? czy Ciągłe łykanie witamin i minerałów nie jest zdrowe. Usuwamy jedynie skutek, a nie przyczynę niedoborów. „Należy pamiętać, że witaminy i mikroelementy dostarczane w tabletkach nie są tak wartościowe jak te, które organizm otrzymuje wraz z pożywieniem. Dlatego urozmaicaj swoją dietę. Pamiętaj, żeby znalazły się w niej ryby, chude mięso, warzywa i produkty zbożowe