Biologia, jako nauka eksperymentalna
Wplyw akoholu na bialko jaja kurzego. BADANY PROBLEM BADAWCZY: Jak alkohol wplywa na bialko jaja kurzego?
Denaturacja bialek Denaturacja białek to jest nieodwracalny proces ścięcia białka ,który niszczy wyższe struktury białkowe. Białko takie nie traci wartości spożywczych,ale zanika jego czynność biologiczna. Proces ten zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury, alkoholi, kwasów i soli metali ciężkich.
Plan doswiadczenia Etapy doswiadczenia: Do 2 miseczek wlewamy polowe bialka jaja kurzego. Do 1 miseczki z bialkiem wlewamy troche wody a do drugiej denaturat. Czekamy 3 minuty. Obserwujemy i zapisujemy wnioski. Potrzebny sprzet: miseczki Potrzebne substancje: denaturat, wode, bialko jaja kurzego
Termin przeprowadzenia doswiadczenia: 07.04.2011r. Obserwacje w trakcie doswiadczenia: Bialko jaja kurzego po rozbiciu jajka: przezroczyste, plynne. Bialko jaja kurzego oblane woda: brak zmian. Bialko jaja kurzego oblane denturatem: bialko zmienia stan skupienia z cieklego w staly oraz z koloru przezroczystego w bialy.
Analiza otrzymanych wynikow: Zmiana struktury i barwy jaja kurzego. Wnioski z doswiadczenia: Pod dzialaniem alkoholu struktury bialko sie scina. Jego struktura zostaje zniszczona. Taki proces nazywamy denaturacja.
Agnieszka Banasiak, IIIh