Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Advertisements

Poznajemy składniki żywności !
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
WITAMINY.
WITAMINY.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
ABC – zdrowego odżywiania
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Co jeść, by być zdrowym?.
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Owoce i warzywa.
GIMNAZJUM IM. JANA PAWŁA II JADOWNIKI IZABELA TOPOLSKA - OLIWIA PASULA.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Mleko – płynny pokarm, którym mamy ssaków karmią swoje dzieci. Mleko znane jest od tysiącleci jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Najbardziej znanym.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
Zapis prezentacji:

Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a

Witaminy Witaminy są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Zwiększają naszą odporność, a w razie choroby pomagają szybciej powrócić do zdrowia. Dzięki witaminie A mamy dobry wzrok i ładną skórę. Przyczynia się ona także do wzrostu odporności organizmu, zwłaszcza na choroby zakaźne. Witamina B wpływa na prawidłowy rozwój naszych mięśni i zapobiega paraliżowi kończyn. Witamina C wzmaga ogólną odporność organizmu. Zapobiega psuciu się zębów i wzmacnia dziąsła. Witamina D jest potrzebna dziecku już w pierwszych tygodniach jego życia. Dzięki niej rośniemy, mamy mocne kości i zęby. Witamina K pozytywnie wpływa na krzepliwość naszej krwi.

Witamina Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie i określane były nazwą kurza ślepota lub ślepota zmierzchowa. Chorobę tę leczono podając gotowaną lub surową wątrobę. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku udało się ustalić związek pomiędzy nieprawidłowym odżywianiem a rozwojem kurzej ślepoty. Bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt. Najwięcej prowitaminy A zawierają rośliny: marchew, liście brokułu, słodkie ziemniaki,  jarmuż, szpinak, dynia, kapusta, warzywna pastewna.

Witamina Witamina B ma wpływ na pracę serca i mięśni, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga pracę nerek, pomaga zwalczać ból i zesztywnienia nadgarstka i dłoni. Niedobór witaminy B może wywoływać: drgawki, depresja, apatia, bezsenność, ogólne pogorszenie samopoczucia. Do innych objawów niedoboru witaminy B należą: zmniejszenie odporność na infekcje, stany zapalne skóry, zmęczenie, niedokrwistość, nudności, odruchy wymiotne, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów, natomiast u dzieci – opóźnienie umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości, objawy padaczkowe, drażliwość. Witamina B występuje w rozmaitych produktach żywnościowych. Do najbogatszych źródeł należą ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce (np. banany, ale nie cytrusy) i płatki śniadaniowe.

Witamina Witamina C zmniejsza ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz ma wpływ na czas jego trwania. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają witaminę C. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz. Skutki niedoboru Witaminy C to : szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja, osteoporoza, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń. Ostatecznie może prowadzić do śmierci. Witamina C występuje naturalnie w : owocach róży, natce pietruszki, cytrynie, papryce, truskawkach i kalarepie.

Witamina Witamina D znajduje zastosowanie przede wszystkim w profilaktyce i leczeniu krzywicy, osteomalacji i osteoporozy. Przyczynami niedoboru są małe spożycie w połączeniu z małą przebywanie na słońcu i różne zaburzenia, w tym rzadko dziedziczne, takie jak zaburzenia wchłaniania, choroby zakłócające przemianę witaminy D w wątrobie i nerkach w jej aktywne biologicznie metabolity. Produkty naturalnego pochodzenia bogate w witaminę D to np. : węgorz świeży, śledź marynowany, śledź w oleju, żółtko jajka, ser żółty i mleko krowie.

Witamina Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże jej brak może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Występuje w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.

Jedz owoce i warzywa, aby zdrowym być jak trzeba. Dziękuję za uwagę Alicja Stencel kl. 2a