PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Grzyby jadalne i niejadalne
CO WARTO WIEDZIEĆ O GRZYBACH
Temat: Grzyby polskich lasów.
Piękno polskich grzybów
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
JESIEŃ.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Trzymaj Formę !.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Grzyby jadalne i niejadalne
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Pszczoły.
„ Kto jest przyjacielem lasu” Przygotowała: Aleksandra Kołodziej.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?. M Y LUDZIE JESTEŚMY PRZYJACIELEM LASU, I MAMY DLA NIEGO DUŻO CZASU !
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
MARCHEW – warzywo młodości
Przyjaciel lasu to osoba która: - Umie czytać mapy i posługiwać się kompasem, ale bez nich też da sobie radę, bo wie, że w dzień kierunek mogą wskazać.
Grzyby polskich lasów.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
KRÓLOWA JESIENNYCH STOŁÓW - DYNIA
Opracowała : Krystyna Mazur
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
GRZYBY.
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska Bartosz Rokicki Natalia Dziubelska Kacper Bednarek Klaudia Wolowska Zuzanna Pacan

JAK ZBIERAĆ GRZYBY? Jeśli chcesz zachować środowisko w nie zmienionym stanie, to postępuj według następujących zasad w czasie grzybobrania: Grzyby zbieraj, odcinając je nożem nisko w dolnej części trzonu albo lekko je skręcając dookoła trzonu. Odsłoniętą grzybnię lub odciętą dolną część trzonu przykryj ściółką leśną i lekko przydepcz. Nie wydrapuj spod mchu i ściółki młodych owocników, gdyż w ten sposób niszczysz grzybnię. Stare grzyby są nie jadalne. Pozostaw je więc w lesie w celu rozsiewania zarodników. Nie zrywaj i nie niszcz bezmyślnie owocników każdego znalezionego w lesie grzyba. Najpierw mu się dobrze przyjrzyj ,a potem ścinaj.

GRZYBY JADALNE Borowik szlachetny Koźlarz czerwony Maślak zwyczajny Podgrzybek złotawy

Mleczaj rydz Gąska zielonka Pieczarka leśna Czubajka kania

GRZYBY TRUJĄCE Muchomor sromotnikowy Muchomor jadowity Borowik szatański Lejek pomarańczowy Muchomor czerwony

GRZYBY NIEJADALNE Czarka austriacka Świecznik rozgałęziony Próchnilec gałęzisty Porek brzozowy

DLACZEGO NIEKTÓRE GRZYBY SĄ NIEJADALNE? Grzyby niejadalne to grzyby, których owocniki dla człowieka nie są trujące, jednak nie nadają się do spożycia ze względu na: nieprzyjemny smak, nieprzyjemny zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność itp..

WARTOŚCI ODŻYWCZE GRZYBÓW JADALNYCH Grzyby cenimy przede wszystkim ze względu na walory smakowe i aromatyczne oraz na zawarte w nich: białko 3-5%; węglowodany 4-6%; tłuszcze 0,2-0,4% czyli znikomą ilość; minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo; witaminy: B1, B2 oraz PP (nie mają witaminy A, ale niektóre np. kurki i rydze zawierają karoten przekształcany w organizmie człowieka na witaminę A); mikroelementy: miedź, cynk, jod, mangan, fluor; tzw. ciała wyciągowe, które nadają potrawom smak i zapach nawet zbliżony woda 80% ( dzięki niej są niskokaloryczne).

Bibliografia: Poznaj, rozpoznaj-ilustrowane tablice roślin, grzybów i zwierząt. Nowa Era http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby podręcznik przyroda kl. 5 Wydawnictwo ŻAK Barbara Klimuszko Maria M. Wilczyńska-Wołoszyn Warszawa 2000 r. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grzyby.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_niejadalne http://www.bossowski.pl/prywatny-atlas-grzybow/potrawy-z-grzybow-jadalnych/wartosci-odzywcze-grzybow/