Kuchenka mikrofalowa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Promieniowanie rentgenowskie
Advertisements

Efekty mechano- chemiczne
Korozja M. Szymański.
Stany skupienia.
Pomiary Temperatury.
Zjawisko fotoelektryczne
Sposoby cieplnego przepływu energii
ELEKTROLIZA Elektroliza jest to proces zachodzący wskutek przepływu prądu stałego przez roztwór elektrolitu lub elektrolit stopiony (termoelektroliza).
Efekt cieplarniany.
10 sposobów oszczędzania energii w życiu codziennym…
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Fale elektromagnetyczne
, Prawo Gaussa …i magnetycznego dla pola elektrycznego…
Fale Elektromagnetyczne
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Alternatywne źródła energii - energia słoneczna
ZASTOSOWANIA MIKROFAL W PRZEMYŚLE,
Firma Los Pierogos.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Szkiełkiem i Okiem Fascynujący Świat Doświadczeń
Jak oszczędzać energię?
Mikser kuchenny.
Zjawiska fizyczne w gastronomii
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Nauka przez obserwacje
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Narzędzia i środki naprawcze
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Blok WWER-440. Matematyczny model procesów cieplno-przepływowych w obudowie bezpieczeństwa reaktora jądrowego.
Laddomat 21 System akumulacyjny współpracujący z kotłem opalanym drewnem Rys.1 Kocioł opalany drewnem podłączony jest do... …zbiornika akumulacyjnego z.
Tyrystory.
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Metale w moim telefonie
KONWEKCJA Zdzisław Świderski Kl. I TR.
Główną częścią oscyloskopu jest Lampa oscyloskopowa.
Czyli historia 2 blondynek z paczką zapałek 
Drabina Jacoba.
OSZCZĘDZANIE ENERGII.
Autorzy : Dominika Nowakowska Karol Mzyk
Urazy spowodowane prądem elektrycznym
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
Czyli jak połączyć ze sobą dwa metale
Rodzaje żarówek.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
FORMY ENERGII.
KWAS SIARKOWY (VI).
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Mikrofale Weronika Oleksy Klaudia Oleksy Sara Kruk Maciej Niklas
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Zasady Oszczędzania Energii Elektrycznej w Domach
ŹRÓDłA ENERGII Prezentacja wykonana na zajęciach informatycznych przez uczniów klas 0-III w ramach projektu SMS.
Doświadczenie z atramentem
Metody obróbki termicznej
ZJAWISKO FOTOELEKTRYCZNE ZEWNĘTRZNE Monika Jazurek
FALE RADIOWE I MIKROFALE
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
PIERWSZA POMOC Ocena stanu Podstawowe czynności życiowe: - oddech
Promieniowanie Roentgen’a
Właściwości ciał stałych, cieczy i gazów
Lasery i masery. Zasada działania i zastosowanie
PREZETACJA NA TEMAT URZĄDZENIA ELEKTRCZNEGO -MIKROFALA
PROCESY SPAJANIA Opracował dr inż. Tomasz Dyl
SŁOŃCE Nasza najbliższa gwiazda.. Słońce jest gwiazdą centralnego Układu Słonecznego. Krąży wokół niej Ziemia, inne planety tego układu, planety karłowate.
WIDMO FAL ELEKTROMAGNETYCZNYCH
Temperatura powietrza
Stany skupienia wody.
Klasyfikacja półogniw i ogniwa
Czy substancje można mieszać?
Korozja metali.
Fale Elektromagnetyczne.
Zapis prezentacji:

Kuchenka mikrofalowa

Co to jest kuchenka mikrofalowa ? (potoczna nazwa: mikrofalówka) – urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal.

Budowa

Zasady działania Serce mikrofali stanowi magnetron – rodzaj lampy radiowej – diody próżniowej o cylindrycznym układzie elektrod. Katoda magnetronu, podgrzewana przez miniaturowy grzejnik elektryczny, jest umieszczona wewnątrz anody – miedzianego bloku tak ukształtowanego, by w jego wnętrzu powstały cylindryczne wnęki. Anoda magnetronu znajduje się pomiędzy biegunami bardzo silnego magnesu stałego.

Niebezpieczeństwa Przedmioty metalowe: Do kuchenek nie mogą być wkładane przedmioty metalowe (z wyjątkiem jednolitych talerzy i tacek) – mikrofale nie przenikają przez metal, ale wywołują w nim prądy wirowe, przez co dochodzi do silnego nagrzewania, a nawet iskrzenia w miejscu gdzie metal jest cienki (np. złocenia ceramiki) oraz w miejscach słabego styku dwóch kawałków metalu a także na ostrych krawędziach i szpicach. Przegrzanie cieczy : Czasem zdarza się, że czysta woda, podgrzewana mikrofalami w nieporysowanym naczyniu osiągnie temperaturę wyższą od  temperatury wrzenia przechodząc niepostrzeżenie w stan cieczy przegrzanej – nie różni się wtedy wyglądem od wody o temperaturze niższej niż temperatura wrzenia (nie szumi, nie pojawiają się pęcherzyki gazu).

Kulinaria Aby potrawy przygotowywane lub podgrzewane w kuchence mikrofalowej były możliwie najbardziej smaczne i podobne do przyrządzanych metodą tradycyjną zaleca się korzystanie z kuchenki przy minimalnej możliwej mocy i maksymalnie długim czasie nagrzewania. Powoduje to jednak utratę szybkiego podgrzania produktów. Bardzo źle w kuchence podgrzewane są produkty z ciasta np. pierogi, naleśniki, kluski – ciasto przybiera formę gumy, występują naprzemiennie obszary prawie zimne i bardzo silnie podgrzane (nawet ponad 100 °C).

Mity dotyczące mikrofalówek Często są spotykane opinie o szkodliwości pożywienia przy korzystaniu z kuchenki mikrofalowej. Przeprowadzone badania reakcji chemicznych w substancjach ogrzewanych promieniowaniem mikrofalowym pokazały że niekiedy zachodzą one szybciej niż przy tradycyjnym ogrzewaniu do takiej samej temperatury. Częściowo może to być spowodowane różnicami w zdolności do absorpcji promieniowania mikrofalowego przez różne substancje.

Prezentacje wykonał Dawid Kopytko Koniec Prezentacje wykonał Dawid Kopytko