Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Etykieta Etykieta to formy zachowania lub specjalna forma ceremonialnego zachowania. - Powszechnie przyjęte zasady właściwego zachowania Ceremonialny sposób.
Advertisements

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Savoir-vivre Czyli Dobre maniery.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Serwowanie wina butelkowanego
„Wszelka praca wykonywana z zamiłowaniem jest szczęściem,
N a k r y c i e s t o ł u.
Savoir –vivre czyli ABC dobrego wychowania
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
NORMY ZACHOWANIA UCZNIÓW PRZED I W CZASIE LEKCJI
Owoce morza - jak jeść je prawidłowo?
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
W restauracji.
Studia Podyplomowe „SZKOLNY DORADCA ZAWODOWY” Rok akademicki 2007/2008 Prezentacja przedstawia projekt zrealizowany w ramach zajęć z Modułu 25: Przygotowanie.
Nie dłub w nosie, gdy jesz.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Zasady SAVIOR VIVRE Natalia Misala 6c.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Prezentacje opraw okularowych
Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Tańce irlandzkie.
Savoir vivre sztuka życia
Jak być grzecznym i miłym? - czyli kurs savoir - vivre w pigułce
Savoire Vivre Dla młodzieży Wiktoria Czech kl.6c.
Savoir – vivre na co dzień
TRENING Z MISTRZAMI /ANANAS.TV
Technologia informacyjno-komunikacyjna (tik)
Savoir vivre.
KODEKS DOBREGO ZACHOWANIA
Zasady kulturalnego zachowania
Normy i zasady zachowania uczniów
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Zestaw ćwiczeń.
UNOSZENIE BARKÓW Ręce swobodnie oprzyj na udach. Wyprostuj się, napnij brzuch i nie opieraj się o oparcie krzesła. Unieś ramiona do uszu robiąc wdech,
SPOT TV 30”. OBRAZDŹWIĘK 1. Nóż trzymany w dłoni rozprowadza po blacie biały proszek. Usypuje z niego podłużne kreski - charakterystyczny sposób przygotowywania.
Odkrywanie przez działanie Klaps1 Przed wywiadem- szkolenie.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Naucz się mowy dłoni MD: uściski – kto inicjuje, w jaki sposób podaje dłoń, ile razy potrząsa, kto kontroluje przebieg powitania, czy towarzyszy mu uśmiech,
KULTURA ZACHOWANIA I SŁOWA
SERDECZNIE WITAMY!!!.
Kulinaria.
Lepiej kombinować, czy wariować? Adam Kiersztyn Patrycja Jędrzejewska.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
„Człowiek – najlepsza inwestycja”
„z kulturą na co dzień” Autorzy: Pięcioosobowy zespół Szkoły Myślenia
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Zygmunt Korzeniewski, DODN
AUTOPREZENTACJA - DEFINICJE, ZASADY, PORADY. Opracowała Alicja Szalewska.
Rozmowa kwalifikacyjna Dziesięć złotych zasad wywierania doskonałego pierwszego wrażenia.
Poradnik Dobrego Wychowania
Project Lady and Gentleman. Zasady savoir vivre.
„Idź do sklepu H&M i kup sobie spodnie!“
Zasady dobrego zachowania w uczniowskich rymowankach
Staropolskie tradycje świąteczne
Savoir - Vivre na talerzu
EGZAMIN GIMNAZJALNY 2018 ROK
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Zapis prezentacji:

Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE” „Grzeczność nie jest nauką łatwą ani małą. Niełatwą , bo nie na tem kończy się, jak nogą Zręcznie wierzgnąć, z uśmiechem witać lada kogo; Bo taka grzeczność modna zda się kupiecką, Ale nie staropolska, ale nie szlachecka.” A.Mickiewicz „Pan Tadeusz”

Savoir vivre – jest to znajomość zwyczajów form towarzyskich i reguł grzeczności. Zasady savoir vivre zmieniają się w zależności od miejsca. Inne są w pracy, inne w towarzystwie. W towarzystwie mamy tę możliwość, że możemy zrezygnować z kontaktów z osobą, której maniery nam nie odpowiadają. W pracy nie ma takiej możliwości a często bywa też tak, że jesteśmy zmuszeni współpracować z taką osobą.

ZASADY OBOWIĄZUJĄCE W MOMENCIE WEJŚCIA DO RESTAURACJI Wchodząc do restauracji mężczyzna otwiera drzwi i przepuszcza kobietę. W szatni pomaga jej zdjąć wierzchnie okrycie i podaje je szatniarzowi. Nie stosowne jest poprawianie makijażu i czesanie się w szatni. Wypada jedynie przejrzeć się w lustrze, lekko poprawić włosy.

ZASADY PODCHODZENIA I ODCHODZENIA OD STOLIKA W restauracji podchodzimy do stolika w następującej kolejności kobieta nie idzie pierwsza, chyba że jesteśmy prowadzeni przez kelnera, wtedy idzie bezpośrednio za nim. Przy wychodzeniu obowiązuje taki sam układ jak w sytuacji, gdy prowadzi nas kelner, czyli kobieta zawsze wychodzi pierwsza, natomiast kilka par tworzy układ mieszany.

DALEJ

PODCHODZENIE

KELNER PROWADZI

PODCHODZENIE (KILKA OSÓB)

ODCHODZENIE

ODCHODZENIE (KILKA OSÓB)

ZACHOWANIE PRZY STOLE Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i z powrotem. Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu (w niektórych krajach, np. w Azji, lewa ręka uznawana jest za nieczystą, dlatego nie kładzie się jej na stole lecz na kolanach). Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu. Nie wykonujemy "ekwilibrystyki" palcami. Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki. Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp.

ZASTAWA STOŁOWA kieliszek do szampana nóż do pieczywa kieliszek do wina czerwonego widelczyk i łyżeczka deserowa talerzyk na pieczywo kieliszek do wina białego nóż do przystawek podtalerz łyżka do zupy widelec do przystawek duży widelec do dania głównego nóż do dania głównego nóż do ryb widelec do ryb

SZTUĆCE (najedź myszką na poszczególne sztućce)

KOLEJNOŚĆ PODAWANIA DAŃ przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania rybne i mięsne, sery, deser, owoce, kawę i herbatę.

UŁOŻENIE SZTUĆCÓW Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie Jeszcze nie skończyłem jedzenia Skończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycie