Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE” „Grzeczność nie jest nauką łatwą ani małą. Niełatwą , bo nie na tem kończy się, jak nogą Zręcznie wierzgnąć, z uśmiechem witać lada kogo; Bo taka grzeczność modna zda się kupiecką, Ale nie staropolska, ale nie szlachecka.” A.Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Savoir vivre – jest to znajomość zwyczajów form towarzyskich i reguł grzeczności. Zasady savoir vivre zmieniają się w zależności od miejsca. Inne są w pracy, inne w towarzystwie. W towarzystwie mamy tę możliwość, że możemy zrezygnować z kontaktów z osobą, której maniery nam nie odpowiadają. W pracy nie ma takiej możliwości a często bywa też tak, że jesteśmy zmuszeni współpracować z taką osobą.
ZASADY OBOWIĄZUJĄCE W MOMENCIE WEJŚCIA DO RESTAURACJI Wchodząc do restauracji mężczyzna otwiera drzwi i przepuszcza kobietę. W szatni pomaga jej zdjąć wierzchnie okrycie i podaje je szatniarzowi. Nie stosowne jest poprawianie makijażu i czesanie się w szatni. Wypada jedynie przejrzeć się w lustrze, lekko poprawić włosy.
ZASADY PODCHODZENIA I ODCHODZENIA OD STOLIKA W restauracji podchodzimy do stolika w następującej kolejności kobieta nie idzie pierwsza, chyba że jesteśmy prowadzeni przez kelnera, wtedy idzie bezpośrednio za nim. Przy wychodzeniu obowiązuje taki sam układ jak w sytuacji, gdy prowadzi nas kelner, czyli kobieta zawsze wychodzi pierwsza, natomiast kilka par tworzy układ mieszany.
DALEJ
PODCHODZENIE
KELNER PROWADZI
PODCHODZENIE (KILKA OSÓB)
ODCHODZENIE
ODCHODZENIE (KILKA OSÓB)
ZACHOWANIE PRZY STOLE Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i z powrotem. Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu (w niektórych krajach, np. w Azji, lewa ręka uznawana jest za nieczystą, dlatego nie kładzie się jej na stole lecz na kolanach). Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu. Nie wykonujemy "ekwilibrystyki" palcami. Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki. Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp.
ZASTAWA STOŁOWA kieliszek do szampana nóż do pieczywa kieliszek do wina czerwonego widelczyk i łyżeczka deserowa talerzyk na pieczywo kieliszek do wina białego nóż do przystawek podtalerz łyżka do zupy widelec do przystawek duży widelec do dania głównego nóż do dania głównego nóż do ryb widelec do ryb
SZTUĆCE (najedź myszką na poszczególne sztućce)
KOLEJNOŚĆ PODAWANIA DAŃ przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania rybne i mięsne, sery, deser, owoce, kawę i herbatę.
UŁOŻENIE SZTUĆCÓW Jestem jeszcze głodny i proszę o ponowne nałożenie Jeszcze nie skończyłem jedzenia Skończyłem jedzenie. Proszę sprzątnąć nakrycie