Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Przepisy prawa dotyczące żywności
Advertisements

Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Dodawanie ułamków o różnych mianownikach
REKLAMA.
OCHRONA ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI I ZAKAŻENIAMI
Janusz Korczak.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
UŁAMKI ZWYKŁE KLASA IV.
Ułamki zwykłe Przygotowali: Przemek Konopko i Piotr Szydłowski
Mnożenie i dzielenie ułamków zwykłych
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
PIERWIASTKI.
Ułamki zwykłe i liczby mieszane.
Ułamki zwykłe.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
Ułamki dziesiętne – powtórzenie
Zadania o ułamkach zwykłych - powtórzenie wykonała Lidia Bissinger
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Podział monarchii karolińskiej
PORÓWNYWANIE UŁAMKÓW ZWYKŁYCH.
Działania pamięciowe na liczbach naturalnych
Ułamki Zwykłe Czyli ułamkowe ABC Opr. Natalia Rusin 6b.
DODAWANIE, ODEJMOWANIE,
Witamy w krainie gramatyki !!!
STILO Latarnia morska.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zadania związane z obliczaniem procentów
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Równość ułamków zwykłych
Ułamki zwykłe.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Jakub i Labirynt Start Słownik Wyjście.
Dawid Kubaczka kl. 5 „c” Ułamki zwykłe uczący: Ewa Szering.
IGRZYSKA OLIMPIJSKIE.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Temat: Pojęcie Kąta. Rodzaje kątów.
W trosce o zdrowie.
A kiedy dwa ułamki są sobie równe?
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Matematyka 5 klasa Dalej.
Zdolny chłopak z Ciebie
10/8/ :29:04 AM Wyższa Szkoła Infrastruktury i Zarządzania ® Wyższa Szkoła Infrastruktury i Zarządzania ® Warszawa, ul. Rakowiecka 32 (metro.
UŁAMKI ZWYKŁE.
UŁAMKI ZWYKŁE.
Opracowała: Anna Mikuć
Iloraz dwóch liczb naturalnych można zapisać w postaci ułamka.
TEMAT: UŁAMKI ZWYKŁE.
Informatyka Sortowanie, filtrowanie, grupowanie – analiza danych w arkuszu kalkulacyjnym.
Szlak solny. Monety srebne ze szlakiem solnym Początki szlaku solnego Szyb Sutoris, zwany inaczej Szewczą Górą (1397), uważany za jeden z pierwszych,
Poznajemy składniki żywności.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
OPRACOWANIE: Beata Rusicka
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Prezentacja pt. Kwadrat Magiczny.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
Lekcja Temat: Porównywanie ułamków zwykłych. Opracowała: Adrianna Szablewska –uczennica kl. 6B Szkoły Podstawowej nr 2 we Wronkach.
PATRON SZKOCJI Andrzej Apostoł – ś ś ś ś ś wwww iiii ęęęę tttt yyyy, jeden z dwunastu a a a a a pppp oooo ssss tttt oooo łłłł óóóó wwww, wg świadectwa.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
UŁAMKI ZWYKŁE ?.
Ułamki zwykłe w życiu codziennym
Zapis prezentacji:

Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź Zabezpieczanie żywności – porównywanie ułamków o tych samych licznikach lub mianownikach Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź

Dlaczego należy zabezpieczać żywność?

Dlaczego należy zabezpieczać żywność?

Jakie znamy sposoby zabezpieczania żywności? Pakowanie Przechowywanie w lodówce Mrożenie Suszenie Wędzenie Marynowanie Wekowanie

Wiele rodzajów żywności zaczyna się psuć już w momencie zbioru, połowu czy uboju. Gdyby nie istniały różne sposoby jej zabezpieczania, ulegałaby ona zepsuciu. Mogłoby to powodować zatrucia pokarmowe niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka.

( I ) ( E ) ( N ) ( R ) ( M ) ( E ) ( Ż ) ( O ) M N I O Ż R E Podane ułamki wpisz w kolejności rosnącej do tabelki. Poniżej zapisz odpowiadające im litery. 30 36 24 36 27 36 ( I ) ( E ) ( N ) 9 36 2 36 34 36 ( R ) ( M ) ( E ) 20 36 18 36 ( Ż ) ( O ) 2 36 9 36 18 36 20 36 24 36 27 36 30 36 34 36 M N I O Ż R E

Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych mianownikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 15 7 8 4 < 30 94 9 52 3 44 24 12 18 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych mianownikach większy jest ten, który ma większy licznik.

( U ) ( S ) ( E ) ( Z ) ( I ) ( S ) ( N ) ( E ) S N I Z U E Podane ułamki wpisz w kolejności malejącej do tabelki. Poniżej zapisz odpowiadające im litery. 1 3 1 2 1 99 ( U ) ( S ) ( E ) 1 8 1 42 1 5 ( Z ) ( I ) ( S ) 1 15 1 14 ( N ) ( E ) 1 2 1 3 1 5 1 8 1 14 1 15 1 42 1 99 S N I Z U E

Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych licznikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 5 8 3 15 < 30 54 12 52 3 44 94 22 4 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych licznikach większy jest ten, który ma mniejszy mianownik.

< > > < < < Porównaj ułamki 2 6 9 10 16 28 5 15 30 mianowniki takie same > liczniki > liczniki 3 54 12 32 15 30 22 13 < mianowniki < liczniki < mianowniki

P A N K O W I E P I O Ó Ż R N W E Tabela A 49 17 46 17 34 17 27 17 23 15 17 11 17 8 17 2 17 P A N K O W I E Tabela B 5 2 5 3 5 7 5 9 5 11 5 16 5 19 5 23 5 34 P I O Ó Ż R N W E

Dlaczego pakujemy żywność? Opracowano na podstawie materiałów Wydawnictwa Dialog – Edukacja prozdrowotna inspiracje – pomysły – materiały

Czy wiesz, że... W mrożonych produktach składniki odżywcze są na ogół dobrze zachowane. Czasem mrożone warzywa mogą zawierać więcej pewnych składników odżywczych niż warzywa świeże, ponieważ zamrażanie przeprowadza się natychmiast po zbiorze. Mrożone ryby, mięso i drób nie tracą białka ani witamin A i E.

Czy wiesz, że... Suszenie polega na pozbawianiu produktów spożywczych wody, co powoduje, że stają się one środowiskiem nieprzyjaznym dla mikroflory, która jest główną przyczyną psucia się żywności. Proces suszenia stosuje się w produkcji herbaty i kawy oraz makaronów. Wykorzystywany jest również do otrzymywania suszonych owoców i wielu innych przetworów.

Czy wiesz, że... Przed stu laty pakowano tylko niektóre artykuły. Takie towary, jak cukier, mąka nie były porcjowane, lecz czekały na nabywców w wielkich beczkach. Inne spoczywały na półkach bez żadnego opakowania.

Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych mianownikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 15 7 8 4 < 30 94 9 52 3 44 24 12 18 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych mianownikach większy jest ten, który ma większy licznik.

Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych licznikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 5 8 3 15 < 30 54 12 52 3 44 94 22 4 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych licznikach większy jest ten, który ma mniejszy mianownik.