Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź Zabezpieczanie żywności – porównywanie ułamków o tych samych licznikach lub mianownikach Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
Dlaczego należy zabezpieczać żywność?
Dlaczego należy zabezpieczać żywność?
Jakie znamy sposoby zabezpieczania żywności? Pakowanie Przechowywanie w lodówce Mrożenie Suszenie Wędzenie Marynowanie Wekowanie
Wiele rodzajów żywności zaczyna się psuć już w momencie zbioru, połowu czy uboju. Gdyby nie istniały różne sposoby jej zabezpieczania, ulegałaby ona zepsuciu. Mogłoby to powodować zatrucia pokarmowe niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka.
( I ) ( E ) ( N ) ( R ) ( M ) ( E ) ( Ż ) ( O ) M N I O Ż R E Podane ułamki wpisz w kolejności rosnącej do tabelki. Poniżej zapisz odpowiadające im litery. 30 36 24 36 27 36 ( I ) ( E ) ( N ) 9 36 2 36 34 36 ( R ) ( M ) ( E ) 20 36 18 36 ( Ż ) ( O ) 2 36 9 36 18 36 20 36 24 36 27 36 30 36 34 36 M N I O Ż R E
Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych mianownikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 15 7 8 4 < 30 94 9 52 3 44 24 12 18 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych mianownikach większy jest ten, który ma większy licznik.
( U ) ( S ) ( E ) ( Z ) ( I ) ( S ) ( N ) ( E ) S N I Z U E Podane ułamki wpisz w kolejności malejącej do tabelki. Poniżej zapisz odpowiadające im litery. 1 3 1 2 1 99 ( U ) ( S ) ( E ) 1 8 1 42 1 5 ( Z ) ( I ) ( S ) 1 15 1 14 ( N ) ( E ) 1 2 1 3 1 5 1 8 1 14 1 15 1 42 1 99 S N I Z U E
Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych licznikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 5 8 3 15 < 30 54 12 52 3 44 94 22 4 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych licznikach większy jest ten, który ma mniejszy mianownik.
< > > < < < Porównaj ułamki 2 6 9 10 16 28 5 15 30 mianowniki takie same > liczniki > liczniki 3 54 12 32 15 30 22 13 < mianowniki < liczniki < mianowniki
P A N K O W I E P I O Ó Ż R N W E Tabela A 49 17 46 17 34 17 27 17 23 15 17 11 17 8 17 2 17 P A N K O W I E Tabela B 5 2 5 3 5 7 5 9 5 11 5 16 5 19 5 23 5 34 P I O Ó Ż R N W E
Dlaczego pakujemy żywność? Opracowano na podstawie materiałów Wydawnictwa Dialog – Edukacja prozdrowotna inspiracje – pomysły – materiały
Czy wiesz, że... W mrożonych produktach składniki odżywcze są na ogół dobrze zachowane. Czasem mrożone warzywa mogą zawierać więcej pewnych składników odżywczych niż warzywa świeże, ponieważ zamrażanie przeprowadza się natychmiast po zbiorze. Mrożone ryby, mięso i drób nie tracą białka ani witamin A i E.
Czy wiesz, że... Suszenie polega na pozbawianiu produktów spożywczych wody, co powoduje, że stają się one środowiskiem nieprzyjaznym dla mikroflory, która jest główną przyczyną psucia się żywności. Proces suszenia stosuje się w produkcji herbaty i kawy oraz makaronów. Wykorzystywany jest również do otrzymywania suszonych owoców i wielu innych przetworów.
Czy wiesz, że... Przed stu laty pakowano tylko niektóre artykuły. Takie towary, jak cukier, mąka nie były porcjowane, lecz czekały na nabywców w wielkich beczkach. Inne spoczywały na półkach bez żadnego opakowania.
Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych mianownikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 15 7 8 4 < 30 94 9 52 3 44 24 12 18 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych mianownikach większy jest ten, który ma większy licznik.
Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości Jak porównujemy ułamki o tych samych licznikach? Między pary ułamków wstaw znak większości lub mniejszości 2 6 9 5 8 3 15 < 30 54 12 52 3 44 94 22 4 > > < > < Z dwóch ułamków o jednakowych licznikach większy jest ten, który ma mniejszy mianownik.