Witamina C !!! W owocach i warzywach Przygotował: Adam Lach
TEMAT PREZENTACJI Charakterystyka witaminy C Pojęcia i ciekawostki Występowanie witaminy C w warzywach i owocach Skutki nadmiaru wit.C Skutki niedoboru wit.C Zapotrzebowanie na wit.C dla określonych grup Przyswajalność witaminy C Witamina C w kuchni
CHARAKTERYSTYKA WIT.C Witamina C - znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego obejmuje również jego pochodne jak np. kwas dehydroaskorbinowy, Witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony, jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
POJĘCIA I CIEKAWOSTKI Witamina C to również nazwy: kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy, kwas askorbowy ‘ Człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmu, natomiast zwierzęta są w stanie wytwarzać ją same (w wyjątkiem małp i świnek morskich), W końcu XV wieku Vasco da Gama podczas swej podróży dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił 2/3 załogi z powodu gnilca. W miarę rozwoju żeglugi dalekomorskiej masowe zachorowania na statkach zdarzały się coraz częściej. Prowiant zabierany na statki (przetwory zbożowe, konserwowane mięso, tłuszcz) miał dużą wartość kaloryczną lecz nie zawierał witaminy C.
WYSTĘPOWANIE WIT. C W OWOCACH Witamina C w 100g owoców: Dzika róża suszona 1700mg Czarne porzeczki 177mg Truskawki 68mg Kiwi 50mg Papaja i poziomki 60mg Pomarańcze 49mg Cytryny 50mg
WYSTĘPOWANIE WIT.C W WARZYWACH Witamina C w 100g warzyw: Papryka czerwona 122mg Brukselka 71mg Szpinak 54mg Brokuły 50mg Kalafior 42mg Kapusta biała 40mg Natka pietruszki 177mg
SKUTKI NADMIARU WIT.C Nie należy podawać dużych dawek witaminy C chorym ze skłonnościa do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych. U zdrowych ludzi nadmiar jest wydalany wraz z moczem
SKUTKI NIEDOBORU WIT.C - zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran, - bladość skóry i błon śluzowych, - zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych, - osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach, - zmniejszenie odporności na infekcje, - bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu, - występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów
ZAPOTRZEBOWANIE NA WIT.C ZALECANE NORMY NA DZIEŃ Dzieci 1-3 lat 15mg Dzieci 4-8 lat 25mg Chłopcy 9-13 lat 45mg Młodzież męska 14-18 lat 75mg Dziewczęta 9-13 lat Młodzież żeńska 14-18 lat 65mg Kobiety dorosłe 90mg Mężczyźni dorośli Kobiety w ciąży 85mg Kobiety karmiące 120mg
DOBRE WARUNKI WCHŁANIANIA WIT.C witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk
UTRUDNIONE WARUNKI WCHŁANIANIA WIT.C długie przechowywanie, światło, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, powietrze, aspiryna, środki przeciwdepresyjne, siarczan sodu, kortyzon, stres
WITAMINA C W KUCHNI Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C, Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C,
KONIEC DZIĘKUJE ZA UWAGĘ