Witamina C !!! W owocach i warzywach

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Czy wiesz co jesz?.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Przygotowała: W. Wójcicka
MLEKO.
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Złote zasady odżywiania.
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Witamina A!!! W owocach i warzywach
POLACY a problemy z masą ciała
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Białko.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Witaminy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Owoce i warzywa.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Witamina C !!! W owocach i warzywach Przygotował: Adam Lach

TEMAT PREZENTACJI Charakterystyka witaminy C Pojęcia i ciekawostki Występowanie witaminy C w warzywach i owocach Skutki nadmiaru wit.C Skutki niedoboru wit.C Zapotrzebowanie na wit.C dla określonych grup Przyswajalność witaminy C Witamina C w kuchni

CHARAKTERYSTYKA WIT.C  Witamina C - znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego obejmuje również jego pochodne jak np. kwas dehydroaskorbinowy, Witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony, jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin

POJĘCIA I CIEKAWOSTKI Witamina C to również nazwy: kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy, kwas askorbowy ‘ Człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmu, natomiast zwierzęta są w stanie wytwarzać ją same (w wyjątkiem małp i świnek morskich), W końcu XV wieku Vasco da Gama podczas swej podróży dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił 2/3 załogi z powodu gnilca. W miarę rozwoju żeglugi dalekomorskiej masowe zachorowania na statkach zdarzały się coraz częściej. Prowiant zabierany na statki (przetwory zbożowe, konserwowane mięso, tłuszcz) miał dużą wartość kaloryczną lecz nie zawierał witaminy C.

WYSTĘPOWANIE WIT. C W OWOCACH Witamina C w 100g owoców: Dzika róża suszona 1700mg Czarne porzeczki 177mg Truskawki 68mg Kiwi 50mg Papaja i poziomki 60mg Pomarańcze 49mg Cytryny 50mg

WYSTĘPOWANIE WIT.C W WARZYWACH Witamina C w 100g warzyw: Papryka czerwona 122mg Brukselka 71mg Szpinak 54mg Brokuły 50mg Kalafior 42mg Kapusta biała 40mg Natka pietruszki 177mg

SKUTKI NADMIARU WIT.C Nie należy podawać dużych dawek witaminy C chorym ze skłonnościa do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych. U zdrowych ludzi nadmiar jest wydalany wraz z moczem

SKUTKI NIEDOBORU WIT.C - zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran, - bladość skóry i błon śluzowych, - zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych, - osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach, - zmniejszenie odporności na infekcje, - bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu, - występowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów

ZAPOTRZEBOWANIE NA WIT.C ZALECANE NORMY NA DZIEŃ Dzieci 1-3 lat 15mg Dzieci 4-8 lat 25mg Chłopcy 9-13 lat 45mg Młodzież męska 14-18 lat 75mg Dziewczęta 9-13 lat Młodzież żeńska 14-18 lat 65mg Kobiety dorosłe 90mg Mężczyźni dorośli Kobiety w ciąży 85mg Kobiety karmiące 120mg

DOBRE WARUNKI WCHŁANIANIA WIT.C witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk

UTRUDNIONE WARUNKI WCHŁANIANIA WIT.C  długie przechowywanie, światło, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, powietrze, aspiryna, środki przeciwdepresyjne, siarczan sodu, kortyzon, stres

WITAMINA C W KUCHNI Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C, Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C,

KONIEC DZIĘKUJE ZA UWAGĘ