Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zanieczyszczenia biologiczne
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Piramida zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Desery Mleczne.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
NABIAŁ.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Prawidłowe żywienie uczniów
Śniadanie daje moc !!.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
Jak zdrowo się odżywiać?
Produkty szczególnie bogate w potas:
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 1) wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty (załącznik nr 2) weszło w życie z dniem 1 września 2015 roku

www.mz.gov.pl „To rozporządzenie ma przede wszystkim wymiar edukacyjny. Ma ono nauczyć dzieci, szkoły i rodziny, na czym polega zdrowe i bezpieczne odżywianie.”

Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty Kanapki Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe Mleko Napoje zastępujące mleko Produkty mleczne lub produkty je zastępujące Warzywa Owoce Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona Sałatki i surówki Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne Woda 14. Inne napoje przygotowywane na miejscu (herbata, napary owocowe, kawa zbożowa)

KANAPKI na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z serem, z wyłączeniem sera topionego z wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami (zgodnie z wymaganiami ust. 9 rozporządzenia)

KANAPKI z olejem, tłuszczami mlecznymi do smarowania (UE nr 1308/2013 i in.), w tym z masłem z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli 3) z warzywami lub owocami (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-9) 4) bez soli oraz sosów, w tym majonezu wyjątek: ketchup, w przypadku którego zużyto nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia

ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE ORAZ INNE PRODUKTY ZBOŻOWE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem pieczywa o zawartości sodu nie wyższej niż 450 mg w 100 g produktu gotowego do spożycia.

bez dodatku cukrów i substancji słodzących mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam

NAPOJE ZASTĘPUJĄCE MLEKO (czyli napoje sojowe, ryżowe, owsiane, kukurydziane, gryczane, orzechowe lub migdałowe) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem

PRODUKTY MLECZNE (jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany) Lub produkty je zastępujące (na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów) zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, 2) bez dodatku substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

KOKTAJLE OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE Na bazie: mleka napojów zastępujących mleko produktów mlecznych produktów zastępujących produkty mleczne zgodnych z wcześniej omówionymi wymaganiami. www.s.bravo.pl

WARZYWA 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) w przypadku warzyw przetworzonych - o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub - o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak kwaszona kapusta oraz kwaszone ogórki 4) przygotowane do bezpośredniego spożycia podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych

OWOCE 1) surowe lub przetworzone, z wyłączeniem owoców suszonych bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 3) przygotowane do bezpośredniego spożycia 4) podawane w całości lub podzielone na porcje, jeśli to możliwe – w opakowaniach jednostkowych

SUSZONE WARZYWA I OWOCE, ORZECHY ORAZ NASIONA 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli oraz tłuszczu w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g

Sałatki i surówki W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH na bazie warzyw lub owoców (o których mowa w rozporządzeniu ust. 7-8) z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia z przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia z jajami z serem, z wyłączeniem sera topionego z produktami mlecznymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 5) z produktami zbożowymi (o których mowa w rozporządzeniu ust. 6) z wyrobami z nasion roślin strączkowych z suszonymi warzywami i owocami lub orzechami i nasionami (o których mowa w rozporządzeniu ust.9) z ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli z olejem

SOKI OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych* 2) o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml * Do soków owocowych nie wolno dodawać cukrów i substancji słodzących!

PRZECIERY, MUSY OWOCOWE, WARZYWNE, OWOCOWO-WARZYWNE 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 2) bez dodatku soli.

WODA 1) naturalna woda mineralna: nisko- lub średniozmineralizowana woda źródlana woda stołowa w opakowaniach jednostkowych

DOZWOLONE JEST SŁODZENIE NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM INNE NAPOJE PRZYGOTOWYWANE NA MIEJSCU bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008): 1) herbata, w tym: - z owocami - z mlekiem - z napojami zastępującymi mleko (określonymi w rozporządzeniu) 2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami 3) kawa zbożowa, w tym: DOZWOLONE JEST SŁODZENIE NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM

Źródła obrazków www.kodekswalkizrakiem.pl www.ilewazy.pl www.zdroweconieco.pl www.logo24.pl www.odchudzaniebezkitow.pl www.warto-nie-warto.pl www.pl.all.biz www.prawdaozdrowiu.pl www.onet.pl