WITAMINY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
Witaminy! Ruta Katarzyna.
Poznajemy składniki żywności !
PIRAMIDA Produkty przedstawione w piramidzie zdrowego żywienia dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników. Każda z 5 grup wnosi.
JAK URODZIĆ ZDROWE DZIECKO?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jak jeść zdrowo?.
MLEKO.
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Woda i składniki mineralne
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Witamina D3 Kaja Kuzara.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

WITAMINY

WITAMINY Witaminy to drobnocząsteczkowe, nieodzowne dla organizmu związki organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej; egzogenne substancje czyli takie, które człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizmu i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż człowiek nie jest w stanie sam ich wytworzyć.

Podział witamin: A D E K Rozpuszczalne w wodzie: C B1 B2 B6 PP H B9 Rozpuszczalne w tłuszczach: A D E K Rozpuszczalne w wodzie: C B1 B2 B6 PP H B9 B12

WITAMINY NIEZBĘDNE DLA CZŁOWIEKA:

WITAMINA A Nazwa: Retinol Rola: Regeneracja naskórka, pomocna w zwalczaniu infekcji , niezbędna dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry, do zachowania zdrowych włosów i paznokci Dzienne zapotrzebowanie: 2 mg Najbogatsze źródła witamin: Oleje rybne, tran, jaja, pełne mleko Tran Jajka Mleko

WITAMINA D Nazwa: Kalcyferol Rola: Wspomaga wchłaniania wapnia i fosforu, buduje kości i zęby, wpływa na prawidłowe działanie systemu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0,02mg Najbogatsze źródła witamin: tran, mleko, jaja, śmietana, masło, jajka śmietana masło

WITAMINA E Nazwa: Tokoferol Rola: Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, odnawia lipidy międzykomórkowe Dzienne zapotrzebowanie: 20 mg Najbogatsze źródła pestki słonecznika, orzechy włoskie i ziemne, witamin: sałata, kapusta orzechy kapusta sałata

WITAMINA K Nazwa: Filochinon Rola: Zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się wybroczyn, jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia w wątrobie, przede wszystkim protrombiny Dzienne zapotrzebowanie: 1 mg Najbogatsze źródła witamin: zielone warzywa, żółtka jaj, natka pietruszki, wieprzowina wieprzowina żółtka jaj natka pietruszki

WITAMINA B1 Nazwa: Tiamina Rola: Spalania węglowodanów w komórkach Dzienne zapotrzebowanie: 1-1,5 mg Najbogatsze źródła witamin: wątroba, drożdże, orzechy, nasiona zbóż orzechy drożdże kasza

WITAMINA B2 Nazwa: Ryboflawina Rola: Przemiana białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce , uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów Dzienne zapotrzebowanie: 1,7 mg Najbogatsze źródła witamin: jaja, wątroba, sery, groch, kefir, maślanka, soja, fasola groch soja jajko

WITAMINA B6 Nazwa: Pirydoksyna Rola: Procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków Dzienne zapotrzebowanie: 2 mg Najbogatsze źródła witamin: banany, rośliny strączkowe, warzywa, szpinak, makrela, ziemniaki szpinak ziemniaki banany

WITAMINA B11 Nazwa: Kwas foliowy Rola: Jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych, odpowiada za prawidłowy rozwój płodu Dzienne zapotrzebowanie: 0,1-0,2 mg Najbogatsze źródła witamin: pomidory, buraki, awokado awokado pomidory buraki

WITAMINA B12 Nazwa: Cyjanokobalamina Rola: Bierze udział w syntezie DNA, tworzy osłonki komórek nerwowych, uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów Dzienne Zapotrzebowanie: 5 mg Najbogatsze źródła witamin: Chude mięso, ryby, sery, wątroba, jaja, sery chude mięso ryby

WITAMINA C Nazwa: Kwas askorbinowy Rola: Przyspiesza okres gojenia ran, wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, poprawia odporność, hamuje tworzenie się sińców Dzienne zapotrzebowanie: 70-100mg Najbogatsze źródła witamin: świeże owoce (w tym: cytrusowe, truskawki, aronia, czarna porzeczka) cytryna porzeczka jabłka

WITAMINA H Nazwa: Biotyna Rola: Uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów Dzienne zapotrzebowanie: 0,15-0,30 mg Najbogatsze źródła witamin: szpinak, marchew, grzyby, migdały, brązowy ryż marchew migdały brązowy ryż

WITAMINA PP Nazwa: Niacyna Rola: Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków Dzienne zapotrzebowanie: 20 mg Najbogatsze źródła witamin: pełne mleko, wątróbka, sery, jaja, suszone brzoskwinie, drób suszone brzoskwinie wątróbka drób

Czynniki które powodują niedobór witamin: -niedostateczne lub nieprawidłowe odżywianie, -leczenie antybiotykami, -alkoholizm, -podeszły wiek, -przyjmowanie leków, -zaburzenia trawienia (żołądek, jelito cienkie), -przewlekłe choroby wątroby

Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witamina Budowa Właściwości A - retinol Składa się on z tlenu, wodoru, węgla, pierścienia beta-jononu i długiego łańcucha polienowego Jasnożółta, oleista ciecz, nie miesza się z wodą, tylko z tłuszczami. D - kalcyferol Składa się z tlenu, wodoru, węgla Ciecz niemieszająca się z wodą, miesza się z tłuszczami i alkoholem, reguluje gospodarkę fosforanowo-wapniową w organizmach E - tokoferol Składa się z wodoru, tlenu i węgla Żółta, oleista ciecz, niemieszająca się z wodą, tylko z tłuszczami, odporna na temperaturę K - filochinon Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Ciecz nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach

Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie Witamina Budowa Właściwości C – Kwas askorbinowy Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Bezbarwne kryształy o kwaśnym smaku, rozpuszczalne w wodzie, wrażliwa na temperaturę B1 - Tiamina Zbudowana z dwóch pierścieni: pirymidynowego i tiazolowego Bezbarwne kryształy o gorzkim smaku i charakterystycznym zapachu, rozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w alkoholu B2 - Ryboflawina Żółte kryształy, trudno rozpuszczalne w wodzie, wrażliwa na światło, odporna na temperaturę B6 – Pirydoksyna Bezbarwny kryształ, rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, odporna na temperaturę

Budowa i właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie c.d. Witamina Budowa Właściwości PP - Niacyna Zbudowana z tlenu, wodoru, węgla Bezbarwne kryształy, rozpuszczalne w wodzie i alkoholu H - Biotyna Rozpuszczalna w wodzie, odporna na działanie wysokiej temperatury B11 - Kwas foliowy Rozpuszczalna w wodzie B12 - Cyjanokobalamina Czerwone kryształy, łatwo rozpuszczalne w wodzie

Bibliografia: Encyklopedii popularnej PWN Wielka Encyklopedia Świata OXFORD www.wikipedia.pl www.google.pl

Dziękuję za uwagę Opracowane przez: Mariola Truty Małgorzata Niżnik