Enoturystyka Prowadzący: mgr Łukasz Stokłosa Opracował: Stanislav Tymkevych W45494 Kierunek: 6LTD/ORT Grupa: GC02 Rzeszów 2013
Co przedstawia sobą enoturystyka? Enoturystyka, czyli turystyka winiarska (z greckiego oinos – wino), stała się ostatnio bardzo modnym zjawiskiem. Statystyki pokazują, iż obecnie jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi przemysłu turystycznego. Polega na tym żeby zapoznać się z historią oraz procesem produkowania wina i kupieniem produktu bezpośrednio u producenta.
Enoturystyka w Europie Francja Francja zajmuje drugie miejsce na Ziemi za powierzchnią ogólną winnic, ustępując tylko Hiszpanii, i jest największym producentem wina w świecie. Winiarstwo jest rozpowszechnione w kilku głównych winiarskich regionach kraju. Ogólna objętość produkcji wina składa od 50 do 60 milionów hektolitrów na rok, co jest ekwiwalentem 7-8 mlrd. butelek
Enoturystyka w Europie Winnice w winiarskim regionie Champagne
Enoturystyka w Europie Włochy Włochy sprawiedliwie uważają się jednym z światowych centrów winnego turyzmu. Jego historia tu nalicza już prawie sto lat, a ilość jaźni, które odwiedzają włoskie winiarze za rok, tylko dla jednego gospodarstwa może przekraczać 10 tys. W ogóle krajem rozpościerają się ponad 900 tys. hа winnic. Okres zbioru winogrona we Włoszech jest najdłuższy na całym świecie i trwa pięć miesięcy.
Enoturystyka w Europie Mapa szlaku enoturystycznego we Włochach STRADA DEL VINO COLLI DEL TRASIMENO
Enoturystyka w Europie Hiszpania Hiszpania jest uważana za trzeciego największego producenta wina w świecie i zajmuje pierwsze miejsce za placem zajętych winnicami ziem. Średnioroczna objętość produkcji win składa tu blisko 40 000 000 hekalitrów. W przeciwieństwie do ogólnie przyjętej myśli, Hiszpania nie jest krajem słońca i ciepła, a ma dużą klimatyczną amplitudę, wezwaną przez górzystą miejscowość, wpływ Atlantyku i morza Śródziemnego. To warunkuje otrzymanie dosyć szerokiego spektrum win.
Enoturystyka w Europie Oryginalne hiszpańskie wina z regionu Ribera del Duero
Enoturystyka w Ukrainie Krym Uważa się, że krymskie winiarstwo swoim korzeniem sięga antyczności, czyli okresowi z VI st. do n. е. po IV st. n. е. Jednak jest cały szereg niebezpośrednich świadczeń tego, że bardzo dawni mieszkańcy Krymu - tawry zajmowały się uprawą winorośli. Plac winnych zasadzeń na Krymie składa 25 284,7 ha. - to jest jedno trzeci od ogólno-ukraińskich winnych zasadzeń.
Enoturystyka w Ukrainie Suterena dla hartu ducha wina w dębowych beczkach na fabryce win „Masandra”
Enoturystyka w Ukrainie Zakarpacie Winiarstwo w Zakarpaciu powstało blisko 2000 lat po temu. Istnieją dane, że winogrono tu hodowały już w ІІ stuleciu, ponieważ zakarpacki kraj graniczył z starożytnio rzymskimi prowincjami Górna Dakia i Panonia, a pierwszymi wytwórcami win, które rozpowszechniały technologię wyrobu winnego napoju, byli Celtowie i Dacy.
Enoturystyka w Ukrainie Autor prezentacji na degustacji wina w „Starej Suterenie” m. Beregowo
Enoturystyka w Ukrainie Suterena dla hartu ducha wina na Zakarpaciu
KONIEC:)