BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wprowadzenie do metodologii eksperymentu biologicznego.
Advertisements

Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Czy kwasy reagują z solami?
Sprawozdanie z doświadczenia
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Biologia jako nauka eksperymentalna
Biologia jako nauka eksperymentalna
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
EKSPERYMENTY BIOLOGICZNE
Biologia jako nauka eksperymentalna.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
Otacza nas woda i powietrze
Jak pietruszka pije wodę?
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Doświadczenie CEL: zbadanie zakresu tolerancji ekologicznej róż w stosunku do natężenia światła Maja Sutkowska.
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Budowa chemiczna kości
Doświadczenie z rzeżuchą
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Skład grupy.
Zapraszamy na obejrzenie
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
Dzień Wody Zajęcia przeprowadzone przez panią Katarzynę Kaczyńską, pracownika Wydziału Środowiska Starostwa Powiatowego w Mrągowie dla klasy I i III.
Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,
Doświadczenie z atramentem
Most Cieczy W dwóch stykających się zlewkach znajduje się ciecz (np. woda dejonizowana). Po przyłożeniu wysokiego napięcia między cieczą w jednej i w drugiej.
Projekt biologiczno-chemiczny
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Badanie wód jezior lobeliowych
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
Doświadczenie Biologiczne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Wśród różnych znanych i powszechnie stosowanych testów
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Badania,doświadczenia i eksperymenty przyrodnicze
„Jak światło wpływa na rozwój rzeżuchy?”
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0. Skóra Skóra jest narządem pokrywającym i osłaniającym ustrój. Ogólna powierzchnia skóry u człowieka wynosi 1,5- 2 m², a grubość wynosi.
R OLA DOŚWIADCZENIA W NAUCE. ŹRÓDŁA DANYCH NAUKOWYCH OBSERWACJEEKSPERYMENTY.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Czy substancje można mieszać?
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Woda w przyrodzie..
Dlaczego nasze kości są twarde?
Prezentacja lekcji przeprowadzonej w klasie IVD w Szkole Podstawowej nr 85 w Warszawie im. Benito Juareza Rośliny Się Rumienią Beata Krysiak.
Źródła wiedzy biologicznej.
Tęczowy Świat Kwiatów.
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
Doświadczenie z rzeżuchą
Projekt „Po co. Dlaczego. Jak
Doświadczenie z RzeŻuchą
Zapis prezentacji:

BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA

Osmoza w korzeniu marchwi. DOŚWIADCZENIE 1 Osmoza w korzeniu marchwi.

CZĘŚĆ TEORETYCZNA Zjawisko osmozy. Przewodzenie wody w korzeniu. Ad 1 Osmoza polega na przenikaniu wody z roztworu mniej stężonego (o większej zawartości wody) do roztworu mniej stężonego (o mniejszej zawartości wody). Prowadzi to do wyrównania stężeń obu roztworów. Ad 2 Woda w korzeniu jest przewodzona od korzenia, poprzez łodygę, a następnie trafia do liści.

BADANY PROBLEM BADAWCZY: Na czym polega zjawisko osmozy? MOJA HIPOTEZA: Osmoza polega na wypłukiwaniu wody z organizmów poprzez użycie soli oraz odzyskiwaniu ich właściwości poprzez użycie wody.

ETAPY DOŚWIADCZENIA: 1. Wydrążenie nożem otworu w dwóch marchewkach o głębokości około 4cm i wsypanie do jednej z nich łyżeczki soli. 2. Pozostawienie marchwi w pozycji pionowej na 3 godziny. 3. Sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi. 4. Wypłukanie wodą wnętrza korzenia marchwi z solą. 5. Umieszczenie wypłukanej marchwi w słoiku z wodą na 3 godziny. 6. Ponowne sprawdzenie zmian, które zaszły w korzeniach marchwi.

POTRZEBNY SPRZĘT: słoik; nóż. POTRZEBNE ODCZYNNIKI: sól kuchenna; woda. POTRZEBNE ORGANIZMY: 2 duże korzenie marchwi. PRÓBA KONTROLNA: Wydrążona marchew bez soli. PRÓBA BADAWCZA: Wydrążona marchew z wsypaną solą. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 29 KWIECIEŃ 2011R.

OBSERWACJE W TRAKCIE TRWANIA DOŚWIADCZENIA: Po pewnym czasie od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi pojawia się w nim woda. Kiedy ją odlejemy nie wysypując jednocześnie soli, po upływie kilkunastu minut w korzeniu znów pojawi się woda. W korzeniu bez soli- brak zmian.

OTRZYMANE WYNIKI: Po 3 godzinach od wsypania soli do wydrążonego otworu w korzeniu marchwi można zauważyć, że marchew stała się giętka i miękka. Po 3 godzinach od włożenia tego samego korzenia marchwi do słoika z wodą marchew odzyskała swą twardość. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Pod wpływem soli marchew straciła swą jędrność w porównaniu z marchwią bez soli. Wypłukanie soli z marchwi i wstawienie jej do wody przywróciło jej uprzednie właściwości, ponownie była twarda.

WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Sól wypłukuje wodę z organizmów i dlatego marchew stała się giętka i miękka. Po włożeniu tego samego organizmu do wody, ciecz znów wpływa pomiędzy komórki marchwi. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

Rozpoznawanie odruchów. DOŚWIADCZENIE 2 Rozpoznawanie odruchów.

CZĘŚĆ TEORETYCZNA Odruchy. Rodzaje odruchów. Ad 1 Odruchy to nieświadoma, automatyczna reakcja na bodźce. Dzielimy je na warunkowe i bezwarunkowe. ODRUCHY WARUNKOWE- to odruchy nabyte, wyuczone, wymagające pracy kory mózgowej. ODRUCHY BEZWARUNKOWE- to odruchy wrodzone, nie wymagające pracy kory mózgowej.

BADANY PROBLEM BADAWCZY: Czy u człowieka możemy zaobserwować odruchy? MOJA HIPOTEZA: U człowieka występują odruchy.

ETAPY DOŚWIADCZENIA: Na kilku osobach sprawdzamy reakcję na następujące zdarzenia: Nieoczekiwane zaświecenie drugiej osobie latarką w oczy. Bez ostrzeżenia pomachanie drugiej osobie przed oczami. Wyciśnięcie soku z cytryny w obecności kilku osób. Uderzenie kantem dłoni w kolano (tuż pod rzepką) osobę siedzącą na krześle z nogą założoną na nogę.

POTRZEBNY SPRZĘT: latarka; nóż. POTRZEBNE ORGANIZMY: owoc cytryny. PRÓBA KONTROLNA: Przeprowadzenie doświadczenia na kilku osobach. PRÓBA BADAWCZA: Przeprowadzenie doświadczenia tak jak przedstawiają to jego etapy. TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: 15 KWIECIEŃ 2011R.

ZDJĘCIA Z PRZEPROWADZANIA DOŚWIADCZENIA

OTRZYMANE WYNIKI: U badanych zaobserwowaliśmy nie zależną od woli reakcję organizmu, czyli odruch w każdym badanym przypadku. ANALIZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: Zaświecając drugiej osobie w oczy w ciemnym pomieszczeniu jej źrenice gwałtownie się zmniejszają (tak jak przedstawia to poniższy rysunek ). Machając drugiej osobie przed oczami odwraca ona głowę. Wyciskając sok z cytryny większość osób dostała ślinotoku. Uderzając drugą osobę kantem dłoni w kolano, jej noga nie zależnie od woli tej osoby gwałtownie podnosi się do góry.

WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Zmniejszanie się źrenic, podnoszenie się (nie zależnie od naszej woli) nogi po uderzeniu w kolano i odwracanie głowy to odruchy bezwarunkowe. Dostawanie ślinotoku to odruch warunkowy. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

DOŚWIADCZENIE 3 Warunki kiełkowania.

CZĘŚĆ TEORYTYCZNA Na czym polega kiełkowanie roślin okrytonasiennych? Warunki potrzebne do kiełkowania roślin. Ad 1 Kiełkowanie roślin okrytonasiennych- stadium rozwoju rośliny, mające miejsce w czasie przekształcania się nasienia w siewkę. Ad 2 Aby rozpoczęło się kiełkowanie muszą być spełnione określone warunki: średnia wilgotność, ciepło oraz dobry dostęp do powietrza.

BADANY PROBLEM BADAWCZY: Jakie warunki muszą być spełnione by wykiełkowała rzodkiewka? MOJA HIPOTEZA: Najlepszymi warunkami do wykiełkowania nasion rzodkiewki jest średnia wilgotność , dostęp do powietrza oraz ciepło.

ETAPY DOŚWIADCZENIA W czterech słoikach umieścić watę bawełnianą oraz około 10 nasion rzodkiewki. Do pierwszego słoika wlać tyle wody, aby wata była wilgotna i pozostawić go w ciepłym miejscu. Do drugiego słoika wlać taką samą ilość wody jak do pierwszego i umieścić go w lodówce. Do trzeciego słoika nalać tyle wody, aby nasiona rzodkiewki były zanurzone, a na wierzch wlać niewielką warstwę oleju i pozostawić słoik w ciepłym miejscu. W czwartym słoiku pozostawić suche nasiona rzodkiewki w ciepłym miejscu. Nasiona w pierwszym i drugim słoiku codziennie podlewać. Po upływie 7 dni sprawdzić, w których słoikach nasiona wykiełkowały. Pozostawienie pierwszego, drugiego oraz czwartego słoika na kolejne 7 dni w cieple, z dostępem do wody (podlewać).

POTRZEBNY SPRZĘT: 4 słoiki; wata bawełniana. POTRZEBNE ODCZYNNIKI: woda; olej. POTRZEBNE ORGANIZMY: około 40 nasion rzodkiewki. PRÓBA KONTROLNA: 4 słoik- brak wody+ ciepło PRÓBA BADAWCZA: 1 słoik- woda+ ciepło 2 słoik- woda+ chłód (lodówka) 3 słoik- nadmiar wody+ ciepło+ brak dostępu do powietrza (warstwa oleju polana na wierzch) TERMIN PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA: (A)22-29 KWIECIEŃ i (B)29 KWIECIEŃ-5 CZERWIEC 2011R.

OBSERWACJE W CZASIA TRWANIA DOŚWIADCZENIA: Po upływie około jednego dnia nasiona wykiełkowały w słoikach 1 i 2. OTRZYMANE WYNIKI: (A) Nasiona suche oraz nasiona polane olejem nie wykiełkowały. Nasiona w ciepłym miejscu wykiełkowały i szybko rosły. Nasiona w lodówce wykiełkowały i wolno rosły. (B) Po 7 dniach słoiki 1, 2 i 4 pozostawić w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu. ANALZA OTRZYMANYCH WYNIKÓW: (A) Nasiona suche nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do wody. Nasiona polane olejem nie wykiełkowały, ponieważ nie miały dostępu do powietrza. Nasiona w ciepłym i wilgotnym miejscu wykiełkowały, dlatego, że miały odpowiednie warunki. Nasiona w lodówce wykiełkowały, ale bardzo wolno rosły z powodu chłodu. (B) Po pozostawieniu słoików 1, 2 i 4 w w ciepłym miejscu oraz z dostępem do tlenu wykiełkowały nasiona z 4 słoika, a nasiona z 2 słoika szybko dogoniły we wzroście te ze słoika 1.

ZDJĘCIA KIEŁKÓW SŁOIK 1 SŁOIK 2 SŁOIK 3 SŁOIK 4

WNIOSKI Z DOŚWIADCZENIA Najlepszymi warunkami do kiełkowania są: ciepło, dostęp do wody- wilgoć oraz dostęp do powietrza. POTWIERDZENIE HIPOTEZY

Przygotowała Anna Wysocka kl.2H